Testresultat: NHSB Client

Vår gamla testrigg börjar nu bli lite till åren, så i år presenterar vi en helt ny testplattform som är designad att vara det bästa som går att få tag i år 2016. Men då nästa generation av SSD-guiden inte är färdig ännu så kommer vi inte att gå in på några detaljer riktigt ännu. Däremot så har vi valt att smygstarta den nya testriggen.

De här testerna är alltså utförda på vår nya testrigg som använder sig av en Skylake-CPU, Z170-chipset, DDR4 och Windows 10 1511. Det betyder också att dessa resultat är inte jämförbara med de tester som vi gjort tidigare och som just nu presenteras i Svenska SSD Guiden. Det betyder också att vi måste testa om alla SSD-enheter som vi hittills testat. Då det tar ungefär 15 – 24 timmar att testa varje enskild enhet, så har vi ännu inte hunnit testa alla gamla enheter och därför är inte alla med i diagrammen nedan. Med räkna med att det kommer att dyka upp fler vartefter vi får möjlighet att testa flera i den nya testriggen. Det här betyder också att Intel 540s INTE kommer att medverka i Svenska SSD Guiden just nu. Den kommer istället att bli inkluderad i nästa generation av guiden, som lanseras senare i år.

ssd_intel_540s_nhsb_gameVi börjar i vanlig ordning med NHSB – Game. Här använder vi den belastning som uppstår när man startar, laddar och spelar olika spel. Hela testet består av ungefär 4 timmars spelande. Det här testet är väldigt läsintensivt och ger ofta goda resultat även på långsammare enheter då det handlar om väldigt lätt belastning.

Då alla moderna SSD-enheter inte har några problem med lättare läsoperationer, så blir också skillnaden väldigt liten. Intel 540s hamnar dock väldigt långt ner i listan och ligger på ungefär samma nivå som OCZ Trion 100 och Toshiba Q300.

ssd_intel_540s_nhsb_officeNästa test är baserad på den belastning som en SSD får utstå under två arbetsdagar på ett kontor. Här handlar det alltså mycket om den typen av belastning som uppstår när man arbetar mycket med Microsoft Office och surfar på nätet. Även en del mindre filöverföringar finns med här. Det här testet är betydligt tyngre än Game, men fortfarande relativt lätt belastning. Det är även mer skriv-intesivt även om läsprestanda fortfarande är nyckeln till framgång.

Intel 540s hamnar inte sist men är inte särskilt högt upp längre. Prestandamässigt så ser det ut som om 540s ligger på ungefär samma nivå som Adata SP550 och OCZ Trion 100 och det är ungefär där enheten borde ligga. Dock måste vi ändå säga att 240GB- och 120GB-modellerna hänger med ganska bra. Exempelvis är 540s snabbare än både 520 och 530 som dessutom använder sig av 64Gbit 25nm MLC.
ssd_intel_540s_nhsb_editor

I vårt Editor-test så utsätts våra enheter för en hel dag av intensiv videoredigering. Då detta test är ännu lite mer skrivintensivt än vad Office och Game är, så kan det skilja lite mer mellan enheterna i det här testet.

Inte helt oväntat så hamnar 120GB modellen i botten. Däremot så klarar sig 240GB- och 1TB-modellerna betydligt bättre. Det är fortfarande inga hastighetsrekord att tala om, men ändå ett dugligt resultat. Intel ser ut att placera sig någonstans mellan Adata SP550 och OCZ Trion 100.

8
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
7 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Glaring_MistakeGustav Gager Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Glaring_Mistake
Medlem
Glaring_Mistake

Ni säger att LDPC är i princip ett krav för SSDer med 15-16 TLC NAND men Phison S10 har inte LDPC och används också för NAND på dessa litografier.
Som i till exempel OCZ Trion 150 där det är 15nm TLC NAND från Toshiba/SanDisk i.
Eller Patriot Blast där det är 16nm TLC NAND från IMFT som används.