Summering

Summering

Det senaste året så har TLC-baserade enheter verkligen slagit igenom på allvar. Anledningen till det är att vi fått en hel drös med nya kontrollerkretsar som gjort det möjligt att använda  TLC-NAND som tillverkas på 15/16 nanometer. Då dessa minneskretsar kräver mer avancerad ECC (som exempelvis LDPC) så ställer det också högre krav på kontrollern. Den nya generationen NAND-flash tillsammans med högre ECC-krav och billigare kontrollerkretsar, har gjort att den nya generationen TLC-SSDer betydligt långsammare än tidigare (Sandisk Ultra 2 och Samsungs 840/850 Evo är äldre och är snabbare). SSD-enheter har blivit långsammare, men också betydligt billigare.

Intel vill också ha en del av kakan och har därför lanserat sin egen TLC-baserade SSD enhet 540s. Likt många av sina närmaste konkurrenter så använder man den TLC-optimerade kontroller SMI2258 som är väldigt lik SM2256 som bland annat används i Crucial BX200 och Adata SP550. Samtidigt så har man valt att ta in minneskretsar från SK Hynix istället för att använda sina egentillverkade kretsar. Det sätter Intel 540s i en lite sämre position än tidigare med sämre marginaler för varje såld enhet. Då Intel inte är ett företag som har för vana att tumma på sina vinster, så finns en risk att 540s kan bli dyrare än sina närmaste konkurrenter.

I kläm mellan OCZ och Samsung

Prestandamässigt så är det givetvis inget fartmonster vi pratar om och Intels budget enheter är kvar på ungefär samma nivå som de har varit tidigare. I princip alla MLC-baserade enheter är snabbare och i många fall också bättre köp. Trots det så är den faktiskt något snabbare än exempelvis Toshiba Q300 och Crucials BX200. Fortfarande något efter Adata SP550 i de flesta tester men vi skulle ändå säga att alla dessa enheter ligger ungefär i samma prestandaklass. Intel har dock en fördel jämfört med de andra, och det är att man har hela 5 års garanti.

Trots det så har vi svårt att se varför man skulle välja en Intel 540s i dagsläget. Om garanti är viktigt så finns exempelvis Samsung 850 Evo som också ger 5 års garanti, och betydligt bättre prestanda. Som ren lagringsdisk så finns det billigare alternativ (Trion 100, BX200) och prestandamässigt så är den för långsam för att vara intressant. Om Intel kan få ner priserna så att man kan slåss med BX200 och Trion, ja då blir enheten intressant på grund av sin bättre garanti. Men till dess så hade vi hoppat över Intel 540s och fortsatt köpa Crucial BX100 eller Samsung 850 Evo.Intel 540s front

Intel SSD 540s

Fördelar

+ 5 års garanti
+ Många olika kapaciteter att välja mellan

Nackdelar

– Inte konkurrenskraftigt pris
– Långsam i jämförelse med konkurrensen

Lägsta pris på prisjakt.se

120GB: Product price240GB: Product price1TB: Product price

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
7 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Glaring_MistakeGustav Gager Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Glaring_Mistake
Medlem
Glaring_Mistake

Ni säger att LDPC är i princip ett krav för SSDer med 15-16 TLC NAND men Phison S10 har inte LDPC och används också för NAND på dessa litografier.
Som i till exempel OCZ Trion 150 där det är 15nm TLC NAND från Toshiba/SanDisk i.
Eller Patriot Blast där det är 16nm TLC NAND från IMFT som används.