Summering

Det har blivit dags att sammanfatta Intel 600p och detta är ett SSD-test som är väldigt svårt att summera. Det var länge sedan undertecknad var så frustrerad över en SSD-enhet som vi haft inne för test. Även om den inte är släppt ännu så väntar vi alla på Samsungs 960 Evo och alla ”billigare” NVMe-enheter kommer automatiskt att jämföras med den.

Vi tror dock att det finns utrymme för andra enheter som är billigare och långsammare än 960 Evo och på sätt och vis så är Intels 600p den enheten.

Snabb på pappret – inkonsekvent i praktiken

På pappret så är Intel 600p en enhet som är något snabbare än SATA-enheter som använder sig av 3D-TLC för för att få ner prislappen under de snabbaste SATA-enheterna och den strategin är helt rätt i mitt tycke. Och i de flesta fall så är det precis det Intel 600p är, en SSD som är billigare, men snabbare än Samsung 850 Pro och Sandisk Extreme Pro. Vi har inga problem med att Intel använder en SLC-cache för att leverera den prestandan som står i specifikationen, tvärtom.intel_600p_03

För det priset så kan man inte förvänta sig en enhet som skriver 1 500 megabyte per sekund över hela enhetens yta. Vi anser att Intel har gjort en SSD som skulle kunna bli en riktig hit och en stark konkurrent till Samsungs 850 Evo och Crucial MX300. Man ska inte heller underskatta hur smidigt det är med en M.2 enhet. Inte minst för mindre datorer så som Laptops, mITX och NUC. Det gör 600p till en potentiellt hyperintressant enhet för de ändamålen.

SLC-cachen är flaskhalsen

Problemet är Intels implementation av SLC-cachen och det gör 600p till en mycket sämre enhet en vad det skulle kunna varit. De flesta enheter med SLC-cache låter enheten skriva direkt till TLC när SLC-delen är slut. Prestandan blir då mycket sämre, men det är ändå något som fungerar och oftast så brukar SLC-cachen rymma alla skrivningar du vill göra i alla fall. Men med Intel 600p så måste all data gå genom SLC-cachen, vilket betyder att när den är full så måste enheten rensa den innan ny data kan skrivas.

Det resulterar i horribel skrivprestanda runt 10 megabyte per sekund. Det är oacceptabelt 2016. Men så länge du håller dig inom SLC-cachen (vilket majoriteten kommer att göra) så är 600p snabbare än alla SATA-enheter vi testat hittills. Den är dock inte ens i närheten av de andra NVMe/PCIe-enheterna (Intel 750, Samsung 950/960, Toshiba RD400) som vi har testat, och det ska man inte förvänta sig heller.

För inkonsekvent prestanda

För de som behöver flytta mycket tunga filer och göra intensiv skrivning under längre perioder så är 600p inte en bra SSD. För de som vill ha en snabb SSD i en kontorsdator eller en speldator kan Intel 600p vara ett förhållandevis billigt sätt att komma undan med bra SSD-prestanda vid lättare användning. Men med nuvarande prissättning och med den inkonsekventa prestandan är konkurrenten Samsung 850 Evo fortfarande ett vassare alternativ.

intel_600p_01

Intel 600p

Fördelar

+ Första NVMe-enheten med en human prislapp
+ Sekventiell läsprestanda är bättre än SATA-enheter
+ Vid vanlig klientbelastning så är den snabbare än SATA-enheter

Nackdelar

– Skrivprestanda är horribel så fort SLC-cachen blir full.

Cirkapris

600 kronor (128 GB)
1000 kronor (256 GB)
1 700 kronor (512 GB)
3 300 kronor (1 TB)

Lägst på Prisjakt.se

128 GB Product price
256 GB Product price
512 GB Product price
1 TB Product price

6
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
5 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Gustav GagerJontekarlssonpåtaket Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
karlssonpåtaket
Gäst
karlssonpåtaket

Gillar verkligen Intel 600p, har själv en på 256GB, dock är jag lite orolig över värmeutveckligen. Vid belastning så kan den nå temperaturer upp till 93c!
Har meddelat där jag köpte ifrån och kommer säkerligen få en ny disk, för enligt dem så ska den inte bli så varm. Men vet inte.