Överklockning

Överklockning

Överklockning är någonting som Intel framhäver i sin marknadsföring kring Broadwell-E, men när vi testade de två toppmodellerna i serien i våras levde överklockningspotentialen inte riktigt upp till förväntningarna. Vi sprang då på ett hårt tak i hur långt vi kunde nå i frekvensväg med luftkylning utan att ta till smått obscena spänningsvärden.

Den här gången är det den sexkärniga modellen som får ligga på sträckbänken. Vår förhoppning är att de färre aktiva kärnorna ska de kärnor som faktiskt är aktiva mer utrymme att sträcka på sig, men risken är att begränsningen är mer rotad i hur hela processorn hanterar sin spänning än hur mycket ström som faktiskt finns att tillgå för respektive kärna.

Som alltid behöver vi också påpeka att det här testet inte blir helt representativt för den här processormodellen – alla processorer är unika, och vissa överklockas bättre än andra. Det här testet blir i första hand en fingervisning och en ensam datapunkt på hur överklockning av i7-6850K kan arta sig – räkna med att exemplar från butik kan komma att ha sitt tak både högre och lägre.

Lågt i tak med luftkylning

Processorn överklockas med en maximal kärnspänning på 1,35 volt, med Intel Speedstep inaktiverat och samtliga processorkärnor synkroniserade. Vi överklockade helt med hjälp av frekvensmultiplikatorn.

Core i7-6850K
Originalfrekvens (bas) 3,6 GHz
Resultatfrekvens 4,3 GHz
Procentuell ökning
(Från basfrekvens)
19,4 %

Efter att vi fick systemet att starta med 4,4 gigahertz klockfrekvens men inte stabilt nog för att köra prestandatester fick vi till slut nöja oss med en slutfrekvens på 4,3 gigahertz och tillhörande deja vu-känsla. Det här är nämligen exakt samma klockfrekvens som vi till slut landade på med storebröderna Core i7-6950X och i7-6900K.

Resultatet bådar tyvärr inte alls gott för Broadwell-E som serie i överklockningsväg. Dels är tre datapunkter för serien desto mer talande än de två vid fick vid lansering, och dels ligger det helt i linje med vad andra användare har rapporterat med sina exemplar. I skrivande stund ligger världsrekordet på HWBOT med i7-6850K på 4,6 GHz, vilket dock är med ”endast” vattenkylning. Det nuvarande rekordet på luft ligger, inte helt oväntat, på just 4,3 gigahertz. Med det sagt finns det fortfarande få inrapporterade resultat med den här modellen.

Toppmodellen i7-6950X har testats något flitigare och har bekräftade resultat på över 5 gigahertz – men då krävs också exotisk kylning med kväve eller faskylning och betydligt mer aggressiv spänningshöjning än vad som är realistiskt för konsumenter.

Med de resultaten i ryggen känns det relativt tryggt att dra slutsatsen att du inte kan räkna med någon extremt hög överklockning med en Broadwell-E-processor sittande i din dator till vardags. Att komma över 4 gigahertz är knappast ett problem, men räkna inte heller med några underverk.

Prestanda vid överklockning

(Klicka för fullstora diagram)

I och med att i7-6850K har en högre klockfrekvens än sina syskon direkt från fabrik innebär det också att steget upp till 4,3 gigahertz är mindre. Det innebär också att prestandavinsten blir mindre, även om den går att se i våra prestandatester.

Strömförbrukning och effektivitet vid överklockning

Power_handbrake_GTX970Den ökade kärnspänningen visar sig sätta ett tydligt avtryck i den genomsnittliga effektförbrukningen, som är märkbart högre efter överklockningen.Power_Eff_handbrake_GTX970

Kikar vi sedan på effektiviteten noterar vi också att den extra prestanda som går att utvinna vid de högre frekvenserna inte riktigt väger upp för den ökade energiåtgången, vilket resulterar i en något lägre effektivitet.

11
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
5 Thread replies
6 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
Nicklas FrankeBjørn SolumSpelgubbeNisse977 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Gäst

Tycker Broadwell-E inte alls är lika prisvärd som Haswell-E så jag håller på min 5820K tills man hittar en begagnad 6850K i framtiden. Jag tvekar att AMD med deras Zen kan rubba den prissättningen som Intel har nu. Zen gissar jag prestandamässigt ska konkurrera med mellanversionerna av Skylake.

Anton Karmehed
Admin

Kan faktiskt bara hålla med Klappa, priserna är generellt höga och det är ganska medelmåttiga överklockningspotential så man klarar sig bra på förra generationen i de flesta fall!
Ska man köpa något av det kraftfullaste som finns och börjar från noll är ju Broadwell-E riktigt häftigt, men annars hoppas även vi på Zen så att vi får lite rejäl konkurrens. 🙂

Medlem
Marviken

Tråkigt att vara den dryga Jäveln, att testa en cpu för ”krävande entusiaster” med ett 970 i 1080p är ganska bortkastat och nästintill ointressant.
De ”krävande entusiaster” som hänger på nordichardware är till 90% intresserade av prestandan i spel och inget annat. Att då använda en GPU som total flaskar i 4 av 5 spel gör testet ganska ointressant.

Har full förståelse att det är smidigt att använda gamla tester, men varför inte ha ett extra test med ett 6600k ,6700k, 8350 med dubbla 1080 kort och kanske någon cpu till?

Anton Karmehed
Admin

Så länge det är konstruktiv dryghet är det helt okej Marviken! 😉 Du har helt rätt i sak, en Broadwell-E CPU kan i teorin pressa en kraftfullare GPU mer än mindre kraftfulla processorer. Vårt mål har varit att uppgradera och uppdatera våra CPU-testsystem i år men det är ett helvetiskt arbete att testa CPU:er och att testa om 50-talet kretsar med Windows 10 (vi är fortfarande fast i Windows 7) och nya grafikkort tar månader. Kort och gott, vi behöver ett gemensamt testsystem för alla CPU-tester. En ”för kraftfull” GPU skulle bli snedvridet för mindre kraftfulla processorer och en mindre… Läs hela »

Nisse977
Medlem
Nisse977

Jag brukar alltid jämföra den överklockade prestandan Vs priset, då jag själv alltid överklockar mina CPUer. Broadwell-E är här, men valde trots det att bygga en ny dator med gamla Haswell 5820K, min cpu klockar stabilt till 4,5Ghz. Köpte den för 3190kr och känner att den överklockade prestandan ligger ungefär i klass med tex Broadwell-E´s motsvarighet 6800K då den senare inte riktigt kan klockas lika högt, men har å andra sidan ca 10% mer beräkningskraft per klockcykel.
Hoppas att nästa generation ger mer per klockcykel eller går att överklocka mer.

Anton Karmehed
Admin

För den som känner sig beredd att överklocka sin CPU är det helt klart rätt väg att gå Nisse. Man kan spara mååånga hundralappar på att göra som du gjort. Tyvärr finns det inte lika goda utrymmen för detta idag som det en gång gjorde, men ditt exempel är ju typiskt på hur man kan nå riktigt fin prestanda trots en förhållandevis liten investering. 🙂 Håller också tummarna för högre OC-potential i nästa generation men det känns lite som att det tåget gått tyvärr. Dagens mikroskopiska transistorer är helt enkelt inte så glada i att pressas mycket längre än de… Läs hela »

Nisse977
Medlem
Nisse977

Hehe ja precis, synd att det inte går att pressa lika mycket nu för tiden. Håller mig dock till vanlig (Noctua D15) luftkylning nu för tiden. Körde med Phase Change Prometia Mach 1 på cpun och fet vattenkylning på gpun förr i tiden (7st 120mm fläktar på en lika lång radiator). Gick att pressa grejerna bra mycket även för 24/7 stabilitet. Minns att jag låg 2a på världsrankningen för 10 år sen med nån AMD cpu i grenen ”högsta 24/7 stabila överklockning”. Det var en rolig tid, sen blev man trött på alla extragrejer och oväsen, plus att det gick… Läs hela »

Jakob K
Medlem
Jakob K

I bf4 testet är ni ju inte bundna av processorn. För det behöver belastningen på grafikkortet sänkas. Man får ju inget vettigt ur det testet annars? Sänker ni till 720p lär man se skillnad på processorerna.

Dessutom finns en gömd fps-limit på 200 som ändras via konsolen (§-knappen) genom att skriva ”gametime.maxvariablefps ”+siffra
0 för att inte ha någon gräns.

Medlem

Min 2600k i stabila 4ghz måste var ett av mina bästa ”datorköp” i historien. Den lanserades Q1’11… Verkligen marginella skillnader just nu.

N_F
Medlem
N_F

Håller med. Tittar in CPU-marknaden då och då för att se om det finns anledning att uppgradera från min 2600k, men jag blir alltid besviken. Kanske nästa år…

Bjørn Solum
Gäst
Bjørn Solum

Jeg hadde før i7 5930k som fortsatt er veldig bra til spill, men har nå i7 6850k og den er litt bedre en 5930k. Jeg spiller Battlefield 4 og er meget fornøyd med 6850k. Har også ASUS GTX 1080 STRIX OC GRAFIKKORT.