Summering

Summering

Kingston Hyperx Savage är den snabbaste SATA-enheten som Kingston säljer i dagsläget. Den var designad primärt för prestanda och använder en kraftfull kontroller från Phison (S10) tillsammans med 19 nm 64Gbit-NAND från Toshiba. Tittar vi på sekventiell prestanda så ligger Savage riktigt bra till och i flera fall så är det den snabbaste SATA-enheten vi testat för just sekventiell skriv och läs. Särskilt imponerande är det att samtliga modeller ligger på ungefär samma prestanda trots mindre NAND att arbeta med. Dock så märkte vi att sekventiell läsning av IO under 128 KB, inte är enheternas starka sida. Prestandan är så pass mycket lägre så vi undrar om det inte är något fel någonstans. Det är i alla fall konsekvent och finns på alla fyra enheterna som vi testat.

Detta gör att de verklighetsbaserade testerna blir lidande. I NHSB-game så är Savage en av de långsammaste enheterna vi testat. När arbetsbelastningen blir tyngre så blir dock prestandan bättre och i våra NHSB-Workstation tester så ligger Savage på ungefär smama nivå som många andra toppmodeller (som Samsung 850 Pro, Toshiba Q300 Pro och Sandisk Extreme Pro).

Men då enheten markandsförs som en ”gamer”-enhet så tycker vi att det är synd att det är just där som enheten presterar som sämst. Det blir inte bättre av att Kingston satt prestanda i första hand och andra funktioner såsom lägre strömförbrukning, skydd mot strömavbrott eller kryptering, saknas helt. Så när prestandan inte riktigt räcker hela vägen så fallerar hela produkten. Strömförbrukningen är inte heller särskilt bra vilket gör att enheten är inte lämplig för laptops och dessutom så är garantin endast tre år, där många av konkurrenterna har fem år eller mer. Till Kingstons försvar så kostar inte Savage lika mycket som Samsung 850 Pro eller Sandisk Extreme Pro.

Kingston Hyperx Savage är ett sätt för Kingston att erbjuda en SSD med duglig prestanda som räcker för de flesta, men i dagsläget så är Savage både dyrare och långsammare än Samsungs 850 Evo. Med det sagt så dyker det ibland upp bra kampanjer och då kan det vara värt att köpa denna till din nya dator. Bara för några dagar sedan kunde man köpa 240 GB-modellen för 699 kronor, vilket är mycket prestanda för pengarna.hyperx_savage_kartong2

Kingston Hyperx Savage

Fördelar

+ Mycket bra sekventiell prestanda (förutom läsprestanda med IO under 128KB)
+ 64Gbit NAND gör att skrivprestanda hos 120GB och 240GB är mycket bra
+ Bra prestanda under server/workstation belastning

Nackdelar

– Saknar stöd för HIPM/DIPM (hög strömförbrukning i vila)
– Ingen stöd för Device Sleep
– För långsam under vanlig klientbelastning
– Konsekvent långsammare och dyrare än 850 Evo
– Bara tre års garanti

Cirkapris

700 kronor (120 GB)
850 kronor (240 GB)
1 500 kronor (480 GB)
3 500 kronor (960 GB)

Lägst på Prisjakt.se

120 GB Product price
240 GB Product price
480 GB Product price
960 GB Product price

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid