Strömförbrukning och effektivitet

Strömförbrukning och effektivitet

När vi testade Toshiba OCZ RV400 för någon månad sedan presenterade vi några preliminära resultat när vi börjat testa strömförbrukning på ett helt nytt sätt. Sedan dess har testsystemet gått varmt och vi har nu testat strömförbrukning på ett 50-tal SSD-enheter i 2,5-tum såväl som M.2- och AIC-formaten.

I ett samarbete med Quarch Technology kommer Nordichardware i framtiden att kunna göra mycket noggranna beräkningar på strömförbrukning på enheter via både PCI-E (och M.2 med adapter), SATA, SAS och U.2. Detta genom att använda en strömanalysator som i princip ersätter nätaggregatet för lagringsenheterna – all ström för just dessa passerar genom strömanalysatorn, som i realtid kan granska hur stor belastning som ligger över respektive spänningslina.

Detta ger oss möjligheten att både beräkna hur mycket en SSD-enhet drar för stunden, men också hur mycket energi en enhet drar. I nuläget har vi endast skrapat på ytan för vad som är möjligt med den här utrustningen. Vi hoppas kunna göra mer detaljerade strömförbrukningsanalyser i framtiden.

Första testet är ett för att se hur hög effekt som en SSD drar när den är i vila. Detta är kanske det absolut viktigaste av alla eftersom SSD-enheten spenderar majoriteten av tiden i vila. Så om du ska ha en SSD i en laptop bör du titta på de enheterna som är högst upp här. De här testerna utfördes på vårt vanliga testsystem (desktop) med HIPM+DIPM (Host/Device Initiated Power Management) aktiverat. Det betyder att DeviceSleep (devslp) inte är aktiverat då det endast fungerar på laptops.

kingston_savage_power_idleDå detta är en SSD med prestanda som sitt största fokus så har Kingston inte lagt någon tid på att implementera HIPM/DIPM eller DevSlp. Trots det så finns det ju andra enheter som drar betydligt mer ström. Men om du letar en SSD för din laptop så finns det betydligt bättre alternativ.

Nästa test är baserat på vårt NHSB-Office test. Här är det inte bara hur mycket energi som enheten drar som spelar roll, utan även enhetens prestanda vägs in. Ju snabbare enheten kör igenom testet, desto mindre energi drar den. Det är alltså den totala mängden energi som krävs för att köra igenom NHSB-Office.

kingston_savage_power_officeEftersom alla fyra modellerna är ungefär lika snabba så är det bara logiskt att 120GB modellen är den mest effektiva enheten. Det är tydligt att Savage inte är designat för att dra så lite ström som möjligt och tittar man på hur mycket enheten faktiskt drar så är det lite mer än de flesta andra. Däremot så kompenserar enhetens dugliga prestanda och därför hamnar effektiviteten någonstans i mitten.

Precis som förra testet så räknar vi den totala energin som går åt för att utföra ett visst arbete. I det här fallet så är arbetet vårt NHSB Virtualization-test. Precis som tidigare så är resultatet en kombination av prestanda och strömförbrukning. Ju snabbare testet körs klart, destå mindre energi går det åt. Några enheter i botten på diagrammet presterar så pass uselt så de fick hamna utanför diagrammet. Köp inte någon av de enheterna…

kingston_savage_power_virtualizationHär hamnar alla modeller ganska högt upp i listan och det beror främst på att Savage presterar väldigt bra i det här testet.

Vi har givetvis testat strömförbrukning vid slumpmässig läs och skriv, samt sekventiell läs/skriv.

I det stora hela så ser vi att Savage drar ganska mycket ström men samtidigt så blir den mer effektiv än de allra långsammaste enheterna på grund av att den gör färdigt jobbet snabbare än de. Sammanfattningsvis så kan vi säga att Kingston lagt mer fokus på prestanda än på enhetens strömförbrukning.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid