Testsystem och testmetod

Medan mycket av metodiken som används i det här testet är ärvd från våra tidigare hårddisk- och SSD-tester så finns det mycket nytt att ringa in – och tillräckligt mycket har förändrats för att resultaten från våra tidigare hårddisktester inte längre ska vara jämförbara med de nya resultaten som presenteras i den här artikeln.

testsystem_hdd

Testsystem 
ProcessorAMD Ryzen 5 3600X
ModerkortGigabyte X570 Aorus Pro
MinneCorsair Vengeance LPX
2 x 4 GB (2 133 MHz)
NätaggregatCorsair HX650W (till testsystem)
Quarch Technology QLT1824 (till SSD-enheterna)

Testsystemet som används är samma som används till våra SSD-tester i Svenska SSD-guiden. Till grund ligger en Intel Core i7-6700K-processor, i ett Asus ROG Maximus VIII Extreme-moderkort. För SATA-enheter, som samtliga hårddiskar i den här artikeln, så använder vi oss helt enkelt av Z170-styrkretsens integrerade lagringskontroller.

Prestandatester

Testsviten för hårddiskar bygger i grund och botten på samma metodik som används för våra SSD-tester. Det är en utförlig testsvit som använder både helsyntetiska tester och verklighetsbaserade belastningar för att få en heltäckande bild av enheternas prestanda.

Dels använder vi det syntetiska testet Iometer som kan testa både läsning och skrivning av data, samt både slumpmässig och sekventiell information. Slumpmässig data innebär att informationen är utspridd på flera olika ställen på enheten, medan sekventiell data ligger samlad på samma ställe, så att allt kan läsas eller skrivas i en enda slinga.

Robocopy används för att testa hastigheten vid kopiering, läsning och skrivning av filer av olika storlekar, och fungerar främst som ett komplement till Iometer. Robocopy är ett standardprogram som finns inbyggt i Windows och körs via kommandoraden.

Vi använder oss även av ett egenutvecklat prestandatest, Nordichardware Storage Benchmark (NHSB), som bygger på så kallade trace-inspelningar. Vi har helt enkelt spelat in alla överföringar till och från en enhet under en viss tid, och spelar sedan upp denna igen för att analysera allt från snitthastighet till latenser. För hårddiskar använder vi oss av två varianter av NHSB: Game, där ett antal datorspel startas, spelas och avslutas under ett antal timmar, samt Office, som främst bygger kring webbsurf och Microsofts Office-svit.

Strömförbrukning och effektivitet

Hårddiskar och SSD-enheter är förhållandevis energieffektiva produkter, och du kommer knappast spränga elräkningen genom att välja fel hårddisk. Med det sagt så är det en intressant aspekt att känna till om sin hårddisk, och om inte annat är det bra att veta av ”många bäckar små”-principen för dig som vill hålla nere elkonsumtionen hemma.

Quarch_meter_01

För våra strömförbrukningstester använder vi en analysenhet från Quarch, som i princip ersätter datorns nätaggregat för just hårddisken och i detalj kan analysera exakt vilken ström och spänning som används vid en given tidpunkt.

När vi sedan belastar hårddisken kan vi analysera strömförbrukningen per enhet tid, eller effekten, hos disken, mätt i watt. Det är intressant i sig, men genom att analysera den effekten över hela testet kan vi även räkna ut exakt hur mycket energi som har gått åt för en given uppgift, och därmed hur effektiv hårddisken är. I teorin kan en snabb hårddisk ha en högre effekt i drift, men bli klar snabbare än en konkurrent, och därmed i slutändan konsumera mindre energi för samma uppgift.

3
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
1 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
awdAnton KarmehedGadgety Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Gadgety
Medlem
Gadgety

Jag läser testet men kan inte låta bli att tänka på Seagates statistik för diskkrascher. 10tb som försvinner snabbare än någonsin… De har förlorat mitt förtroende, även om det här är en snabb och stor disk. Skulle vara intressant att se hur försäljningsstatistiken ser ut i branschen.

Anton Karmehed
Admin

Det där är en väldigt bra fråga och något vi diskuterat mycket här inne på kontoret Gadgety. Problemet är att det är näsan omöjligt att testa för ett traditionellt testlabb, även ett så omfattat som vårt. Det krävs tusentals enheter och månader av driftstid för att få en någorlunda bild av detta. Det enda jag kan säga på rak arm är att Seagate ”verkar” förbättrat sin tillförlitlighet. https://www.nordichardware.se/nyheter/backblaze-visar-tillforlitlighetsdata-pa-seagates-8tb-harddiskar.html Det är samtidigt inget vi kan veta med 100% säkerhet men så är det även för de andra fabrikaten. Sista tipset är att man alltid använder sig av en raid-lösning för extern… Läs hela »

awd
Gäst
awd

väldigt märkligt val av hårddiskar måste jag säga men tack för testen ändå.