Summering och omdöme

Den här artikeln är en del av Svenska Grafikkortsguiden, Sveriges största löpande test av grafikkort och din hub på Nordichardware för allt material som har med grafikkort att göra. Där hittar du alltid våra senaste produktrekommendationer, tester, nyheter och marknadsanalyser.

Det är mycket lite som skiljer grafikkretsarna i Geforce GTX 1080 Ti och Titan X åt, vilket tydligt syns i testresultaten. Nvidias ingenjörer har utvecklat ett högst intressant grafikkort för entusiaster som presterar ypperligt i alla våra speltester, i alla upplösningar, och även i VR. Det är möjligtvis ett av de första riktiga grafikkorten som vi kan rekommendera för 4K gaming och VR, speciellt för de som letar efter grafikkort som kan leverera en riktigt hög bildfrekvens i både 1440p och 4K.

Prestandamässigt levererar GTX 1080 Ti ungefär enligt Nvidias löften, vilket är upp till 35 procent bättre prestanda än lillebror GTX 1080. I genomsnitt presterar det upp till 30 procent bättre än GTX 1080, och i enstaka fall lite bättre, vilket är i linje med Nvidias utlåtande.

Höjer ribban för 4K-gaming

Med GTX 1080 satte Nvidia ribban högt för gaming i upplösningen 4K, och med GTX 1080 Ti kan vi konstatera att det nu är mer än möjligt att njuta av gaming i 4K med en bra bildfrekvens utan att behöva tumma för mycket på detaljinställningarna. Tittar vi på några av de testade spelen ser vi att GTX 1080 Ti levererar över 90 bilder per sekund i genomsnitt i Hitman, och över 70 bilder per sekund i Tomb Raider. För ett grafikkort med en ensam grafikkrets är det imponerande prestanda, något som Nvidia förtjänar att få en eloge för.

Prestandan kan även locka de som har köpt eller planerar att köpa en bildskärm som kombinerar 1440p-upplösning med 144 Hz uppdateringsfrekvens, och matcha med en stabil bildström.

Nvidia ensamma i prestandatoppen

Utan att försumma Nvidias tekniska bedrift är det viktigt att poängtera att man saknar konkurrens på grafikkortsmarknaden just nu. AMD har stadigt tappat marknadsandelar i toppsegmentet till Nvidia, där man nu mer eller mindre inte ens konkurrerar mot varandra längre. AMD har släppt mycket begränsat med information om sina nya Vega-baserade grafikkort, men av allt döma kommer det vara svårt för det röda laget att göra ett generationshopp på en gång.

Vi hoppas för marknadens, och konsumenternas skull, att AMD kan återhämta sig snarast, för fortsätter Nvidia ensamma i toppen är introduktionspriser norr om 10 000 kronor inte osannolikt i framtiden.

Livesänt eftersnack om test av Geforce GTX 1080 Ti

När GTX 980 Ti lanserades för snart två år sen tyckte vi redan då att priset var för högt och det gick miste om en rekommendation då. När GTX 1080 Ti nu lanseras för ett ännu högre pris undrar vi vad som kommer att hända nästa år. På en generation har vi sett en prisökning på 1 000 kronor för referenskorten, ibland ännu mer för partnertillverkade kort.

Nvidia levererar imponerande prestandaökning i GTX 1080 Ti för ett högt pris, och bättre prestanda per krona jämfört med Titan X. För 4K-gaming är GTX 1080 Ti ett utomstående alternativ för den kräsne konsumenten som vill spela på höga inställningar, eller har ett VR-headset, men för alla andra är det nu billigare GTX 1080 ett bättre alternativ.

Omdöme: Nvidia Geforce GTX 1080 Ti Founders Edition

Nvidia Geforce GTX 1080 Ti är flaggskeppskortet många har väntat på, och prestandan lever upp till förväntningarna. Med rå prestanda likt storebror Titan X Pascal, men för betydligt lägre (om än fortfarande något högt) pris, är 4K-gaming mer åtkomligt än någonsin för entusiaster. Med uppskruvade frekvenser och bra överklockningspotential har Nvidia slagit en home-run.

GTX 1080 som grafikkrets får toppbetyg, men Founder’s Edition haltar utan vattenkylning

Men allt är inte guld och gröna skogar. Referensmodellens kylarlösning håller inte måttet och blir underkänd i vår stresstest. Kylarlösningen hindrar grafikkortet från att prestera fullt, vilket inte är acceptabelt i den här prisklassen.

Grafikkretsen bakom GTX 1080 Ti förtjänar all eloge, men som helhet, och det konsumenter faktiskt köper, har Founder’s Edition helt enkelt inte tillräcklig kylning för att ta hand om värmen utan prestandaförluster i ett normalt chassi. Däremot är det ett klockrent val för entusiaster som vattenkyler sitt system, då referenskretskortet gör det enkelt att hitta passande vattenblock och ett bra vätskekylningssystem bör råda bukt på värmeproblemet.

I slutändan ger vi ett toppbetyg till GTX 1080 Ti som krets, men för alla som inte vattenkyler är det rekommenderat att istället kika på partnertillverkarnas utbud med kraftfullare kylningslösningar, snarare än Founder’s Edition.

Nvidia Geforce GTX 1080 Ti FE
9.1 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Längd267 mm
Minne11 GB GDDR5X
Fördelar
+ Omatchad prestanda
+ 11 GB grafikminne
+ Energieffektivt
Nackdelar
- Högt pris
- Referenskylaren håller inte måttet
Bra att veta
Founders Edition-korten är referensmodeller från Nvidia med radialfläkt som blåser ut varmluft från chassit
Prestanda9.8
Kylning8
Energieffektivitet9.5
Pris
8 500;-
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}
 

Marknadsanalys 2017-03-09

Nvidia har vid det här laget lanserat hela Pascal-familjen, likaså rivalen AMD med deras Polaris-familj. Våra rekommendationer i grafikkortsguiden är det vi i skrivande stund rekommenderar våra läsare. I nästa artikel kommer vi att fokusera på plånboksvänliga grafikkortsmodeller, och vi har flera uppdateringar på gång för grafikkortsguiden, så håll ett öga på hemsidan efter fler grafikkort!

Svenska Grafikkortsguiden – Sveriges största löpande test av grafikkort

12
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
6 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
JBHamit SenCarl HolmbergMorkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
saldot
Medlem
saldot

Har ni några planer på att vattenkyla kortet?
Skulle vara intressant att se vad det gör för överklockningen då tempen verkar vara den begränsande faktorn.

Mikael Linnér
Medlem

Fantastiskt fin recension Hamit! Riktigt bra jobbat!

En fråga angående artikeln, vilka minnen/frekvens använde ni till RyZen?

Ryzen får upp till 15% högre i tester där GPU inte är flaskhgals med snabbare minnen:

Carl Holmberg
Editor

Vi använder 2 400 MHz där det är möjligt, men har noterat en hel del problem med minnesskalning med våra Ryzen-exemplar, med två olika moderkort och två olika uppsättningar moduler. Jag filar på en artikel om detta för att granska det djupare, och förhoppningsvis kommer problemen lösa sig med den senaste UEFI-uppdateringen 🙂

Morkul
Medlem
Morkul

Tyvärr är det dessutom så att de som verkligen spelar i 4k inte spelar på Ultra settings. En av de första sakerna man gör är att bland annat dra ner på AA, det påverkar inte grafikkvalitén när du spelar i 4k och ökar prestandan påtagligt i de flesta spelen. Detta gör delen med 4k settings i CPU jämförelserna lite skev tror jag. Det olyckliga är nog att Intel nog skulle få ännu mer mark i 4k när GPUn belastas mindre.

Dessutom är det värt att notera tämligen store prissänkningar på 1080 korten i samband med IT släppet.

Medlem

Jag tycker definitivt att NHW går från klarhet till klarhet när det gäller deras grafiktester.
Grym recension på marknadens snabbaste kort.
Kul att ni även fick med jämförelser mellan Ryzen och Intel.
Det billigare alternativet vann 🙂

JB
Medlem
JB

Mäktigt kort, mäktig prestanda! MEN – återigen kylningsproblem med referenskort, kyler dåligt och väsnas ofta. Min rek: köp EJ – OM du inte sitter med en massa kosing som bränner i fickan och ett omedelbart behov, så invänta Amd Vega (i maj?) och därpå följande eventuella prisjusteringar, välj sen det ena eller det andra, som du då finner bäst – för dig! En synpunkt vad gäller avsnittet: ”CPU-test – vilken processor är bäst för GTX 1080 Ti?”: Det är inte riktigt rättvist gentemot Ryzen-processorn att göra jämförande tester i detta tidiga skede, ALLA spel är optimerade för Intel men få… Läs hela »

JB
Medlem
JB
JB
Medlem
JB

Tillägg till min kommentar: Jag är, när det gäller fabrikat, helt färgblind vad gäller rött, blått och grönt (Amd, Intel och Nvidia – för den som inte visste;), har produkter från alla tre tillverkarna i ”min park”. MEN, jag har förstått att det för en del är ett känsligt ämne, de känner sig helt enkelt om det kan tolkas som kritik mot den ”egna färgen”, DET tycker jag är ganska omoget. Bemöt istället påståenden och synpunkter som inte gillas konstruktivt, med argument.

Är endast mån om att det skall vara knivskarp och glödhet konkurrens, det gynnar oss konsumenter!

JB
Medlem
JB

Vill bara passa på att lägga till den här brasklappen – om varför jag inte gillar referenskort, vare sig de innehåller A- eller N-GPUer – motivering: Det minsta lilla surr från fläkten förstärks i höljet som fungerar som en resonanslåda, och vart tar det vägen, jo direkt ut genom plåthållaren/-gallret. Det hjälper alltså inte om man nu har kostat på sig ett ljuddämpat chassi, enda lösningen är lurar, eller en riktigt kraftig ljudanläggning (som dränker missljudet). Har säkert byggt 10-15 datorer där just detta problem uppstått. Nyligen var det ett Sapphire RX480 (ref.kort) vars fläkt avgav ett väldigt enerverande ”klirr”-ljud… Läs hela »

JB
Medlem
JB