Revodrive - Äntligen PCI-Express på riktigt

Tidigare Revodrive-enheter

Revodrive är ett produktnamn som vi associerar med såväl galen prestanda som galen prislapp. Den allra första Revodrive-modellen hette bara ”Revodrive” och var ett instickskort (AIC) som huserade två stycken Sandforce SF1220 tillsammans med en Raid-kontroller. Den kombinationen lyckades spotta ur sig en sekventiell skrivprestanda runt 450 megabyte per sekund. Detta berodde mycket på att SF1220 var begränsad till Sata 3Gbps och kunde därför inte leverera mer än ungefär 280 megabyte per sekund som bäst.

revodrive_1OCZ Revodrive 120GB (släpptes 2010)

Efter det så kom Revodrive X2 som även denna gång använde sig av SF1220. Men den här gången så hade man tagit 4 stycken och dubbelt så mycket Nand för att få ut dubbla prestandan, därav namnet Revodrive X2. Denna kombination kunde mäkta med ungefär 700 megabyte per sekund, vilket var väldigt mycket för sex år sedan. När sedan Sandforce släppte SF22xx kontrollern så gjorde OCZ en uppdatering av Revodrive och kallade den för Revodrive 3. Revodrive 3 kom med två kontrollerkretsar som standard men det släpptes även en Revodrive 3 X2 som hade 4 och därmed ännu högre prestanda. Den snabbaste Revodrive 3 X2 hade en skrivhastighet på ungefär 1200 megabyte per sekund.

För ungefär två år sedan så kom så kom Revodrive 350 som var den första Revodrive enheter som vi testat här på Nordichardware. Läs gärna vår recension av Revodrive 350. Den gången hade man återigen tagit samma recept och kopplat ihop ett antal SF2281 kontrollerkretsar. När vi testade den så såg vi att det fanns grymt mycket prestanda att hämta för den som arbetar med tung belastning men att den presterade mindre bra vid vanlig vardagsanvändning. Raid 0 är ungefär som att arbeta med en processor med flera kärnor; om det du arbetar med kan arbeta med flera saker parallellt, så blir prestandan mycket högre. Revodrive 350 var kanske inte den bästa konsument-SSD-enheten, men den var aldrig byggd för det heller. Den var byggd för arbetsstationer och vid sådan belastning så är det fortfarande en av de snabbaste enheterna vi testat. Det är för övrigt den SSD som vi valt att använda som systemenhet i vårt nya testsystem.

revodrive350_lrgOCZ Revodrive 350 480GB (släpptes 2014)

År 2016 – PCIe på riktigt

Då har vi kommit fram till Revodrive 400 som fortsätter traditionen på flera sätt, men bryter samtidigt av det mönster som man tidigare byggt upp. Revodrive har alltid varit ett försök att bryta sig loss från begränsningarna i Sata-gränssnittet. Det påståendet gäller även Revodrive 400. De tidigare modellerna gjorde det genom att koppla flera Sata-kontrollerkretsar till ett Raid-chip som sedan kopplades in via PCI-Express, men det gör alltså inte Revodrive 400.

Här har man istället en PCI-Express kontroller direkt mellan minnschippen och PCIe-bussen, vilket har flera fördelar. Bara en sådan sak som att man behöver en krets istället för fem (fyra Sata-kontrollerkretsar och en Raid-krets), för att inte tala om lägre kostnader. Vidare så är Raid ganska ineffektivt för konsumenter som oftast har belastning med låg QD och små slumpmässiga skrivningar/läsningar. Så nu när Revodrive 400 släpps med en kontroller som kopplas direkt på PCIe-bussen, så förväntar vi oss lägre pris, bättre prestanda och smidigare formfaktor, och det är precis det som Revodrive 400 lovar att ge oss.

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Glaring_Mistake
Glaring_Mistake
7 Årtal sedan

Då är det det här med QSBC igen.
För Toshiba XG3 som det här i stort sett är använder sig av QSBC i alla fall.
Är det den motsatta situationen med Trion 100 och Q300 här?
Alltså att SSDen från OCZ har inte QSBC medan den från Toshiba har det.