Testresultat: IOmeter

Vi börjar med att titta på enhetens teoretiska maxprestanda och för detta använder vi IOMeter. Tanken med dessa test är att se hur bra enheten presterar jämfört med de prestanda siffror som står i enhetens specifikation. Observera att dessa tester inte är särskilt representativa för vanlig användning. Vi tycker dock ni bör ta en titt på sista diagrammet som visar slumpmässig läsprestanda vid QD1. Detta är något som mer och mer börjat dyka upp som ett bra sätt att mäta hur snabb en konsument-SSD är.

Sekventiell läsning är något som alla SSD klarar av utan några problem. 860 Evo är inget undantag och båda enheterna levererar resultat som är bland de högsta vi sett för SATA-enheter. Till och med högre än 850 Pro.

Sekventiell skrivning ger däremot lite större spridning och här ser vi att 1TB modellen av 860 Evo presterar riktigt bra. Återigen så ligger man på ungefär samma nivå som 850 Evo. 500GB modellen är dock märkbart långsammare trots helt ok resultat. Det beror främst på att 860 Evo använder färre NAND-enheter än 850 Evo. Därmed så skriver 850 Evo 500GB data snabbare än vad 860 Evo 500GB gör.

Slumpmässig läsprestanda har alltid gynnat Samsungs enheter och det gäller även 860 Evo. Resultatet är i klass med 850 Pro och de andra MLC-baserade enheterna.

Även slumpmässig skrivning rullar på bra för 860 Evo. 1TB modellen är precis på samma nivå som 850 Evo. 500GB modellen faller dock efter en aning, återigen på grund av lägre antal NAND-enheter.

Vid låg QD så ligger man återigen på ungefär samma nivå som 850 Evo. Vilket betyder att det är en av de snabbaste SATA-enheterna som vi testat. Nuvarande konkurrenter som Crucial MX300 och WD Blue 3D, ligger en bra bit efter.Slumpmässig skrivprestanda vid låg QD är något bättre än 850 Evo och betydligt bättre än de närmaste konkurrenterna. 860 Evo är till och med uppe och nosar på vissa PCIe enheter.

Riktigt låg QD har alltid varit en av Samsungs starkaste sidor. I just detta test så verkar dock Samsungs MLC-enheter var något snabbare. Men för att vara en SATA-TLC enhet så ser det onekligen mycket bra ut.

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
3 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Stefan AxelssonGustav GagerGlaring_Mistake Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Glaring_Mistake
Medlem
Glaring_Mistake

Samsung har faktiskt gjort en DRAMlös SSD även om den är praktiskt taget okänd, och som heter 650.

Med 860 EVO – kan ni testa hur många P/E cykler den har?
Om den är specificerad för 2000 som 850 EVO eller om det har blivit ännu högre nu.

Stefan Axelsson
Gäst
Stefan Axelsson

Vissa värden är så låga att den röda stapeln inte syns i vissa diagram. Varför inte markera var den testade disken befinner sig? Det är så många namn att leta mellan. Ser lite klent…

Varför inte markera alla SATA-diskar med fet stil, kursiv stil eller annan färg så man vet vilka som är vilka utan att behöva kontrollera själv.