Summering

Samsung 950 Pro har funnits på marknaden i snart ett år nu och trots det så är det ingen annan enhet som varit i närheten prestandamässigt. Med 960 Pro så har Samsung tagit det man hade med 950 Pro och förbättrat i princip allting. Den nya kontrollerkretsen är kraftfullare och de nya minneskretsarna på 256 Gbit ger oss mer kapacitet och lägre pris. Resultatet är den snabbaste SSD-enheten som vi någonsin testat här på Nordichardware. I nästan alla tester så är både 2 TB- och 1 TB-versionerna av 960 Pro de två snabbaste enheterna. Vad som är ännu mer imponerande är de förbättringar som Samsung gjort till enheteternas steady-state prestanda. Även om enheten är full och konstant utsätts för tung belastning så ligger prestandan på en konsekvent hög nivå, vilket är kul att se.

SSDNHSB ClientNHSB Workstation
Samsung 960 Pro 2TB385,43399,21
Samsung 960 Pro 1TB385,90381,81
Intel 750 400GB361,84394,95
Samsung 950 Pro 512GB346,64369,07
Samsung 950 Pro 256GB333,54265,58
Toshiba OCZ RD400 512GB324,06197,06
Samsung 960 Pro 512GB317,45378,00
Kingston HyperX Predator 480GB201,23256,71
Samsung 850 Pro 512GB134,30144,53

Modellen på 512 GB är också en av de absolut snabbaste enheterna vi testat, men i vissa fall så tappar den mycket prestanda jämfört med sina två storasyskon, särskilt med skrivintensiv belastning. I ren sekventiell skrivning så är 1 TB-modellen mer än dubbelt så snabb. Läsprestanda är dock på samma nivå som de andra och därför är den verkliga prestandan i samma klass som 950 Pro.

Samsung lindrar värmeproblemen

Under presentationen så pratade Samsung väldigt gott om deras nya förbättrade sätt att hantera värme och throttling. Våra testar visar dock att värme fortfarande kan vara ett problem och i vissa fall kan hindra enheten från att nå sin fulla potential. I stationära datorer med god ventilation är det nog inga problem, men i små datorer (exempelvis en NUC) eller laptops så kan det bli märkbart om man gör långvarig tyngre belastning. Dock så har Samsung finjusterat throttling-funktionen och prestandan sjunker aldrig särskilt mycket. Överlag så skulle vi säga att 960 Pro är en förbättring över 950 Pro på den här punkten, men vi hade gärna sätt att det inte var något problem alls.

Annons

Strömförbrukningen hos 960 Pro är förhållandevis hög jämfört mot vanliga 2,5″ SSD enheter. Det beror delvis på att enheten inte kan gå ner i de djupare strömsparslägena i ett desktop system, men också på grund av att prestandan helt enkelt är högre. Vi hade dock blivit tillsagda att 960 Pro skulle dra mindre ström än 950 Pro och i vila så stämmer det absolut. Under belastning däremot så drar 960 Pro dock lite mer än 950 och i vårt effektivitetstest så var faktiskt 950 Pro något bättre.

Ny kung på M.2-tronen

Överlag så levererar Samsung det vi hade förväntat oss, och det är världens snabbaste nordichardware_award_rekommenderar_bluekonsument SSD. Vi hade dock inte förväntat oss att 960 Pro skulle komma med hela 2 TB kapacitet och därmed ha den överlägset största SSD-enheten i M.2 formatet. I nuläget så är priserna fortfarande ganska höga men vi förväntar oss att de kommer att sjunka något vartefter fler enheter kommer ut i butiker och framförallt om det kommer fler konkurrenter även om vi i nuläget har vi svårt att se att någon skulle kunna matcha 960 Pro prestandamässigt. Vill du ha den snabbaste SSD-enheten som finns i dagsläget, ja då rekommenderar vi Samsung 960 Pro.

Rekommendation: Bäst för laptops och speldatorer med M.2

samsung_960pro_inledning

Samsung 960 Pro

Fördelar

+ Överlägset snabbaste SSD-enheten vi testat
+ Upp till 2 TB i kompakt format
+ Konsekvent prestanda även under mycket tung belastning
+ Steady state-prestanda i klass med Intel 750

Annons

Nackdelar

– 512 GB-modellen är märkbart långsammare än de andra två vid skrivning
– Högt pris
– Värme är fortfarande ett problem i under kontinuerlig belastning
– Det finns ännu inga officiella drivrutiner för 960 Pro
– Kräver NVMe-stöd på moderkortet för att kunna användas som boot-enhet
– Strömförbrukningen är lite för hög

Cirkapris

3 200 kronor (512 GB)
6 100 kronor (1 TB)
12 600 kronor (2 TB)

Lägst på Prisjakt.nu

512 GB: Product price
1 TB: Product price
2 TB: Product price

Lagringsbonanza

Annons

22
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
16 Thread replies
5 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
BogeyGustav GagerklappadarrenjRråland Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Kurt I. Kuvös
Gäst

Det går fort nu (pun intended)! 2,7Gbyte/s läshastighet börjar så sakteliga närma sig vad m2 alls – med hänsyn till overhead – mäktar göra på sina max 4 PCIe lanes.
Man får hoppas att m2 uppdateras i samband med PCIe 4.0 🙂

Anton Karmehed
Admin

Ja det är ganska overkliga hastigheter måste man säga. Lagringsmarknaden betar av nya överföringsprotokoll snabbare än vissa byter kallingar. 🙂
Men vi ser ju redan hur tillverkarna gått över till PCIe x8 för att kunna öka hastigheten ytterligare.

Kurt I. Kuvös
Gäst

Lagringsmarknaden verkar dock landa ganska tryggt i *någon variant av PCIe* sedan SATA till synes slutat försöka. Du skrämde mig lite där, jag trodde att jag kanske missat någon ny socket-typ för M.2 som tillät x8 men så verkar ej vara fallet? Antar att du menar fullstora PCIe-kort. Jag föredrar nog faktiskt sådana, i vart fall för stationära maskiner, men åtgången av pci-lanes kan bli knölig om man råkar köra många instickskort. Rätt vad det är sitter man där med skammens rodnad på kinderna och kör instickskort på färra lanes än vad de egentligen vill ha. ”Fåtalet” PCIe-lanes tror jag… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

hehe ja förlåt Kurt, jag som va lite otydlig. På servermarknaden är det nästan uteslutande rena PCIe-lösningar de kör, alltså fysiska PCIe-kort och det var de jag syftade på. 🙂 jag föredrar det på ett sätt men på ett annat är det problematiskt, har mATX nu och vill testa dubbla GPUer. hade jag kört PCIe-kort för SSD hade jag bokstavligen varit kokt 😛 Sen är det som du säger ont om PCIe-lanes samt att moderkorten har lite olika konfiguration för hur banorna går till de olika portarna. Det fick vi erfara i våra kontorsbyggen där vi körde Intel 750 på… Läs hela »

Rråland
Gäst
Rråland

Jag läste era mätningar om spelprestanda men … ja, hur tolkar man resultatet? På vilket sätt märks en snabbare SSD i spel, annat än i mätvärden?

Anton Karmehed
Admin

Det där är en jättebra fråga Rråland som vi kommer att dyka djupare i. Det snabba svaret, innan Gustav kommer med det långa ;), är att skillnaden är väldigt olika beroende på spel och situation. Du kan märka att du laddar en karta i ett spel betydligt snabbare med en SSD, eller att själva spelet startar snabbare än om det ligger på en hårddisk. Vilket gör den generella spelupplevelsen bättre och i vissa onlinespel faktiskt kan bli en fördel när du kommer in tidigare på kartan än andra. Ser du däremot på FPS i spel, alltså antalet bilder per sekund… Läs hela »

Rråland
Gäst
Rråland

Jo, men det är jag helt och fullt med på att en SSD laddar banor med mera snabbare än en HDD. Men om jag nu investerar i t ex den här ursnabba SSD:n (istället för den SSD jag har idag), exakt hur mycket gladare, och på vilket sätt, blir jag som gamer, i praktiken? =) Banorna laddas en sekund snabbare, eller två.. eller tre? Det är väl kanske den typen av test man som gamer vill se, när olika SSD:er ställs mot varandra. Snarare än en hyfsat obegriplig radda ”värden”.. Ja, inget ont menat. Tvärtom är det jättebra att ni… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Nu har ni kört med ett PCIE x4 adapterkort i PCIE 3.0 slot i testerna, men hur blir prestandan på befintligt högpresterande grafikkort i PCIE 3.0 x16 detta går väl då ned till PCIE 3.0 x8? Nästa fråga: om man monterar denna i M.2 kontakten på tex. ett Asus Z97 Deluxe moderkort som delar bandbredd med SATA-Express _1 hur blir prestandan på denna M.2 kontakt? Det tycker jag kan vara värt att veta och gärna lite förklaringar på skillnaderna mellan dessa två. Tackar för en i övrigt intressant och bra test och ser fram mot test av 960EVO samt med… Läs hela »

Gäst

Jag skulle vilja ha möjligheten att snabbsöka efter SSD-modell och att att välja de SSD’s man vill jämföra med varandra, t ex upp till 3st. Det tar en hel del tid att hitta en specifik ssd-modell ju fler tester som fylls på allteftersom.

Det skulle göra era SSD-tester så mycket bättre!

darrenj
Medlem
darrenj

En så länge för dyrt, måste salja ett barn,, i-lands problem

Bogey
Medlem
Bogey

Fantastisk recension! Tack så mycket Gustav.