Testresultat: IOmeter

Vi börjar med att titta på enhetens teoretiska maxprestanda och för detta använder vi IOMeter. Tanken med dessa test är att se hur bra enheten presterar jämfört med de prestanda siffror som står i enheten specifikation. Observera att dessa tester inte är särskilt representativa för vanlig användning. Vi tycker dock ni bör ta en titt på sista diagrammet som visar slumpmässig läsprestanda vid QD1. Detta är något som mer och mer börjat dyka upp som ett bra sätt att mäta hur snabb en konsument SSD är.

samsung_960_pro_iometer_2mread

Vi börjar med sekventiell läsprestanda och här ser vi att samtliga 960 Pro modeller ligger i toppen, vilket vi också förväntade oss. I vårt test så är man dock inte ens nära de 3 200 megabyte per sekund som specifikationerna säger. En annan intressant sak är att 512 GB-modellen presterar bäst. Frågan är om vi inte ser vissa tendenser till överhettning, som gör att 1 TB och 2 TB inte kan köra med maximal prestanda.

samsung_960_pro_iometer_2mwrite

När vi kommer till skrivprestanda så ser vi att 512GB modellen är rejält mycket långsammare än sina två syskon. 1TB och 2TB presterar riktigt bra och når nästan 2 100 megabyte per sekund. 512 GB-modellen däremot når knappt 900 och blir därför betydligt långsammare än 950 Pro 512 GB.

samsung_960_pro_iometer_4kread_32

Slumpmässig läsning har inte utvecklats särskilt mycket sedan 950 Pro lanserades. 960 Pro ska klara av ungefär 300 000 IOPS. Vi lyckades bara nå ungefär 240 000, vilket är ungefär vad 950 Pro klarar av. Vi tror dock att 960 Pro når 300 000 om vi hade ökat QD ännu mer. Men då QD sällan går över 3 vid vanlig användning, så tycker vi 32 räcker för det här testet.

samsung_960_pro_iometer_4kwrite_32

Slumpmässig skrivning har däremot gjort stora framsteg och både 1 TB- och 2 TB-modellerna slår nu Intel 750 400 GB, vilket är imponerande. 960 Pro är betydligt snabbare än 950 Pro i det här testet.

samsung_960_pro_iometer_4kread_123

Här har vi tagit slumpmässig läsning vid QD 1 (70%), QD 2 (20%) och QD 3 (10%) för att reda ut vilken SSD som är snabbast i ett lite mer realistiskt scenario. Här är 960 Pro totalt överlägsen allt annat.

samsung_960_pro_iometer_4kwrite_123Samma test som tidigare, fast nu för skrivning, sätter Intels 750 högst upp men 960 Pro levererar riktigt bra resultat och ger en stadig ökning från 950 Pro.

samsung_960_pro_iometer_4kread_1Det är tydligt att Samsungs enheter är väldigt bra när det kommer till slumpmässig prestanda vid låg QD och 960 Pro är inget undantag. Tack vare NVMe och PCIe så lyckas vi nu få fram enheter som ger en bra bit över 10 000 IOPS, vilket är mycket bra.

22
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
16 Thread replies
5 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
BogeyGustav GagerklappadarrenjRråland Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Kurt I. Kuvös
Gäst

Det går fort nu (pun intended)! 2,7Gbyte/s läshastighet börjar så sakteliga närma sig vad m2 alls – med hänsyn till overhead – mäktar göra på sina max 4 PCIe lanes.
Man får hoppas att m2 uppdateras i samband med PCIe 4.0 🙂

Anton Karmehed
Admin

Ja det är ganska overkliga hastigheter måste man säga. Lagringsmarknaden betar av nya överföringsprotokoll snabbare än vissa byter kallingar. 🙂
Men vi ser ju redan hur tillverkarna gått över till PCIe x8 för att kunna öka hastigheten ytterligare.

Kurt I. Kuvös
Gäst

Lagringsmarknaden verkar dock landa ganska tryggt i *någon variant av PCIe* sedan SATA till synes slutat försöka. Du skrämde mig lite där, jag trodde att jag kanske missat någon ny socket-typ för M.2 som tillät x8 men så verkar ej vara fallet? Antar att du menar fullstora PCIe-kort. Jag föredrar nog faktiskt sådana, i vart fall för stationära maskiner, men åtgången av pci-lanes kan bli knölig om man råkar köra många instickskort. Rätt vad det är sitter man där med skammens rodnad på kinderna och kör instickskort på färra lanes än vad de egentligen vill ha. ”Fåtalet” PCIe-lanes tror jag… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

hehe ja förlåt Kurt, jag som va lite otydlig. På servermarknaden är det nästan uteslutande rena PCIe-lösningar de kör, alltså fysiska PCIe-kort och det var de jag syftade på. 🙂 jag föredrar det på ett sätt men på ett annat är det problematiskt, har mATX nu och vill testa dubbla GPUer. hade jag kört PCIe-kort för SSD hade jag bokstavligen varit kokt 😛 Sen är det som du säger ont om PCIe-lanes samt att moderkorten har lite olika konfiguration för hur banorna går till de olika portarna. Det fick vi erfara i våra kontorsbyggen där vi körde Intel 750 på… Läs hela »

Rråland
Gäst
Rråland

Jag läste era mätningar om spelprestanda men … ja, hur tolkar man resultatet? På vilket sätt märks en snabbare SSD i spel, annat än i mätvärden?

Anton Karmehed
Admin

Det där är en jättebra fråga Rråland som vi kommer att dyka djupare i. Det snabba svaret, innan Gustav kommer med det långa ;), är att skillnaden är väldigt olika beroende på spel och situation. Du kan märka att du laddar en karta i ett spel betydligt snabbare med en SSD, eller att själva spelet startar snabbare än om det ligger på en hårddisk. Vilket gör den generella spelupplevelsen bättre och i vissa onlinespel faktiskt kan bli en fördel när du kommer in tidigare på kartan än andra. Ser du däremot på FPS i spel, alltså antalet bilder per sekund… Läs hela »

Rråland
Gäst
Rråland

Jo, men det är jag helt och fullt med på att en SSD laddar banor med mera snabbare än en HDD. Men om jag nu investerar i t ex den här ursnabba SSD:n (istället för den SSD jag har idag), exakt hur mycket gladare, och på vilket sätt, blir jag som gamer, i praktiken? =) Banorna laddas en sekund snabbare, eller två.. eller tre? Det är väl kanske den typen av test man som gamer vill se, när olika SSD:er ställs mot varandra. Snarare än en hyfsat obegriplig radda ”värden”.. Ja, inget ont menat. Tvärtom är det jättebra att ni… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Nu har ni kört med ett PCIE x4 adapterkort i PCIE 3.0 slot i testerna, men hur blir prestandan på befintligt högpresterande grafikkort i PCIE 3.0 x16 detta går väl då ned till PCIE 3.0 x8? Nästa fråga: om man monterar denna i M.2 kontakten på tex. ett Asus Z97 Deluxe moderkort som delar bandbredd med SATA-Express _1 hur blir prestandan på denna M.2 kontakt? Det tycker jag kan vara värt att veta och gärna lite förklaringar på skillnaderna mellan dessa två. Tackar för en i övrigt intressant och bra test och ser fram mot test av 960EVO samt med… Läs hela »

Gäst

Jag skulle vilja ha möjligheten att snabbsöka efter SSD-modell och att att välja de SSD’s man vill jämföra med varandra, t ex upp till 3st. Det tar en hel del tid att hitta en specifik ssd-modell ju fler tester som fylls på allteftersom.

Det skulle göra era SSD-tester så mycket bättre!

darrenj
Medlem
darrenj

En så länge för dyrt, måste salja ett barn,, i-lands problem

Bogey
Medlem
Bogey

Fantastisk recension! Tack så mycket Gustav.