Testresultat: NHSB - Game

Vi går raskt vidare med att titta på den typen av prestanda som spelar störst roll. Hur bra är egentligen 960 Evo för vanliga användare som spelar spel eller arbetar med sin kontorsdator? För det ändamålet så tog vi fram NHSB (NordicHardware Storage Benchmark). Dessa tester är tagna direkt från verkligen och är inte ”designade” på något sätt.

NHSB-testerna är så kallade ”Trace”-tester. Det betyder att vi ”spelade in” vilken typ av belastning som en SSD utsattes för när vi gjorde vissa saker. Denna trace kan vi sedan spela upp på den testade enheter och samtidigt mäta hur snabbt den reagerar på den belastningen. På det sättet får vi en belastning som är det närmaste ”verkligheten” som vi kan komma. Trace-baserade tester är dock inte perfekta. Vi får exempelvis inte med eventuella TRIM-kommandon. Men trots de fel som finns det inget bättre sätt att mäta verklig prestanda på ett konsekvent sätt. Det är för övrigt precis samma teknik som används för att mäta lagringsprestanda i PCMark.

Just NHSB-Game är en inspelad spelsession där vi helt enkelt satt och spelade några olika spel under 4 timmar. Resultatet är en mycket lätt belastning som nästan ingen SSD har haft några problem med. Testet består av att läsa 5 859 MB och skriva 430 MB och är därför fokuserat på läsprestanda.

Nu börjar det likna något. 970 Pro 1TB visar på riktigt fin prestanda och utmanar självaste Optane 900p i vårt spel-test. Även om 960 Pro/Evo tidigare var överlägsen alla andra (utom Optane och Intel 750) så har Samsung lyckats förbättra prestandan ytterligare. Tittar vi på 970 Evo så ser det också väldigt bra ut och de nya enheterna ligger på samma nivå som 960 Evo.

Tittar vi på latensen så ligger både Evo och Pro på ungefär samma nivå. Det beror nog primärt på att våra Evo-enheter har tillräckligt mycket SLC och då är 970 Evo och Pro ungefär lika snabba. Vi ser också att medel-latensen är den lägsta vi någonsin uppmätt. Samtidigt så har alla några pikar på runt 13 millisekunder, vilket är högre än de snabbaste enheterna.

8
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
5 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Gustav GagerPeter HErikMarcusGustav Gager Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Personligen har jag lite svårt att hitta en anledning till att köpa ”PRO”. Lite beroende på vilket plattform man använder och moderkort så skulle jag föredra att köpa två 500GB diskar och köra dem i raid 0 istället. Skulle ju få betydligt högra prestanda en pro versionen. Att man dessutom sparar 1700 på det gör det hela ännu bättre.

Marcus
Medlem
Marcus

Fast 960 EVO 500GB kostar i dagsläget ca 2000~. 970 EVO kostar då alltså ca 500 kr mer. Värt det? 🙂

Erik
Gäst
Erik

Man får väl 5 års garanti med 970 EVO medan man har 3 år på 960 EVO. Kanske kan vara värt en del?

Peter H
Gäst
Peter H

Försökte hitta info om testrig och drivrutiner ni på Nordic Hardware använde vid testet men utan resultat… ?