Tack vare USB 3.1 och modern SSD-teknik så kan man idag hitta riktigt snabba externa lagringslösningar och som dessutom enkelt får plats i fickan. Vi har testat två sådana lösningar från Samsung och Sandisk.

Priset på NAND-flash går ständigt neråt och sjunker ungefär med 10 procent per år. Tidigare så använde man SSD som en snabb systemenhet medan man hade långsammare hårddiskar för att lagra sina spel, bilder, musik och film. Men den senaste tidens framfart för lagring baserad på TLC-NAND, har gjort att priset på riktigt billiga SSD-enheter har sjunkit ordentligt. Det är numera inte omöjligt att man köper en SSD på 1 terabyte, bara för att lagra semesterbilderna på. Utvecklingen gör också att vi får in mer lagringskapacitet på mindre yta, vilket gör att SSD-enheter kan göras väldigt små.

Detta har gjort att det börjar dyka upp fler och fler portabla SSD-enheter som lovar flera gånger högre prestanda än gamla externa hårddiskar. Men det är inte prestandan man är ute efter i första hand; ofta handlar det mer om det faktum att en SSD är betydligt mer stöttålig än en hårddisk och dessutom så är de ofta väldigt små och lätta, vilket gör de enkla att ha med nästan överallt.

Idag kommer vi att ta en titt på två externa SSD-enheter från Samsung och Sandisk. Båda enheterna lovar ruskigt bra prestanda i ett väldigt litet format. Båda använder sig också av USB 3.1 (gen 1 med 5 gigabit per sekund) vilket gör att de är (i alla fall teoretiskt) gå att koppla in till vilken enhet som helst. Vi har satt de båda enheterna på prov för att se vilken som är lättast, snabbast, snyggast och givetvis vilken som är bäst.

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Tommy Daniels Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tommy Daniels
Medlem
Tommy Daniels

Jag brukar ta en lätt fuktad trasa och göra rent min laptop med. Har man ett chiclet tangentbord är det inga problem att få rent runt tangenterna heller. I svåra fall kan man ta ett papper och trycka ner mellan tangenter och kanten och dra i sidled så brukar man få med det mesta av smutsen. Ett tips om man ska ta en bild och lägga ut på en blogg.