Den senaste USB 3.1-standarden pressar hastighetsgränserna för externa lagringsenheter – vi har testat Sandisks fartmonster Extreme 900.

För bara några veckor sedan så testade vi tre stycken externa SSD-enheter från Samsung och Sandisk, mer specifikt Samsung T3 och Sandisk Extreme 500. Knappt hade vi hunnit publicera den artikeln innan vi fick ett samtal från Sandisk, där de undrade om vi även ville sätta tänderna i deras värstingmodell också – vilket vi givetvis vill.

Inte helt oväntat så har den här enheten mycket gemensamt med sin lillebror Extreme 500. Båda enheterna är nämligen byggda på Sandisk vanliga SATA-SSD enheter i grunden. Men där Extreme 500 byggde på Sandisk SSD Plus, så bygger Extreme 900 på Sandisk Ultra 2 istället. Ultra 2 är Sandisk första SSD som bygger på TLC-NAND och vi har givetvis testat den i Svenska SSD Guiden. Ultra 2 är inte den snabbaste SSD-enheten på marknaden men den är inte lika långsam som många moderna TLC-enheter som exempelvis Crucial BX200 och OCZ Trion. Vad som skiljer Extreme 900 från 500 är att man här använder inte bara en Ultra 2 SSD, utan två i RAID 0.
Sandisk Extreme 900 kartong tilt

Sandisk Extreme 900 Portable SSD 
Kapacitet480 GB
Grä„nssnittType-C Superspeed USB 3.1 Gen 2 (10 Gbps)
OperativsystemWindows Vista och senare

Mac OSX 10,4 och senare
Kontroller2 x Marvellÿ88SS9190/88SS9189
֙verf”ringsprotokollSATA -> USB-UASP (USB Attached SCSI)
Sekventiell skrivprestanda850 MB/s
Sekventiell lä„sprestanda850 MB/s
Mått133 x 83 x 18 mm
Vikt164 g utan sladd
182 g med sladd
Garanti3 †år

Vi har idag testat minstingen på 480 gigabyte (GB) som i vårt fall består av två stycken Sandisk Ultra 2 240GB enheter som sedan är sammankopplade i RAID 0. Sandisk Ultra 2 använder sig av en kontrollerkrets från Marvell tillsammans med Sandisks egna 128Gbit 19nm TLC-NAND. Ultra 2 använder också en SLC-cache, kallad Ncache, för att öka prestandan.

Ncache använder en del av minnescellerna i SLC-läge för att öka prestanda och livslängden på minneskretsarna. Vi har inte kunnat bekräfta hur stor cachen är på vårt testexemplar men vi misstänker att det handlar om ungefär 10 (GB) per enhet. Alltså totalt 20 GB för vår 480 GB-modell.

SSD Storlek Läshastighet Skrivhastighet Pris
Sandisk Extreme 900 1,92 TB 850 MB/s 850 MB/s Product price
Sandisk Extreme 900 960 GB 850 MB/s 850 MB/s Product price
Sandisk Extreme 900 480 GB 850 MB/s 850 MB/s Product price

Prestandamässigt så säger Sandisk att alla modeller borde klara upp till 850 megabyte per sekund (MB/s) i både sekventiell skriv och läs. Detta är möjligt tack vare det Asmedia-chip som de båda enheterna är kopplade till. Asmedia ASM1352R är en SATA-RAID-kontroller till USB 3.1 gen 2 (10 Gbps) bryggchip, som har stöd för både RAID 1 och RAID 0. I det här fallet så används det för att sätta de båda enheterna i RAID 0 och därmed möjliggöra hastigheter som är betydligt högre än vad ens en snabb SATA-SSD klarar av. Detta är också första gången som vi testar en extern enhet som faktiskt drar nytta av USB 3.1 10 Gbps.

RAID medför ett större format

På grund av att enheten huserar två SSD-enheter så är chassit också betydligt större och tyngre än exempelvis Extreme 500 eller Samsungs T1/T3. Det gör också att enheten får lättare att hantera värme. Storleken är på ett ungefär samma som många externa chassin för 2,5-tumsenheter, vilket gör att den inte får plats i mindre fickor och är helt enkelt inte lika portabel som de närmaste konkurrenterna.

Då enheten använder USB Type-C så skickar Sandisk faktiskt med två olika kablar: en för att koppla in enheten till en annan USB-C-port, och ytterligare en som gör att man kan använda en vanlig USB-A kontakt.

När man först kopplar in enheten så är den formaterad med exFAT för att kunna fungera i både Windows, OS X och Linux. Det går givetvis bra att radera partitionen och formatera den i vilket filformat du vill. På enheten så ligger också installationsprogrammet för Sandisks krypteringsprogramvara. Då Sandisk Extreme 900 inte stödjer hårdvaruaccelererad kryptering så kommer prestandan att bli sämre om man väljer att använda kryptering.

5
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
2 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
C-JGustav Gager Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
C-J
Gäst
C-J

När får vi se en Samsung 950 Pro (M.2 PCIe/Nvme) i en extern USB-lösning (USB 10 Gbps) eller i en extern Thunderbolt-lösning (TB2 eller TB3)? SÅDAN prestanda skulle vara intressant att se – inte hur det blir med ”Extern intern-SATA i ett USB-chassi”.

Måste ju inte vara Samsung 950 Pro, men en SSD i den ”ligan” vill jag se i en extern lösning som inte har allt för mycket flaskhalsar, dvs USB 10 Gbps eller Thunderbolt.

C-J
Gäst
C-J

Önskemål: kan ni inte ta med Samsung 850 Pro (gärna EVO också) SATA – både internt (6 Gbps SATA) och externt (i USB-chassi för 5 Gbps) – i jämförelserna? Kör modellerna på 500 och 512 GB som jag tippar är de som det är störst åtgång på hos köparna. 850 EVO verkar ju vara Nummer Ett för det som säljs just nu plus att den SSDn ger en god fingervisning för TLC-prestanda. 850 Pro är ju den SSDn i princip alla seriösa tester rankar som den absolut bästa SATA-SSDn. Därför som jag är nyfiken på hur dessa två SSDer presterar… Läs hela »

C-J
Gäst
C-J

Glömde: bägge tummarna UPP för dina tester hittills av externa SSDer! Gillar alla tester men fram för allt ”time to fill”-testet!