Med lågviktsmusen Xtrfy M4 satsar den svenska tillbehörstillverkaren på en stabil konstruktion framför en extra låg vikt. Vi har testat för att se vad det betyder i praktiken och om M4s lite annorlunda form kan stå i vägen för en verkligt bra mus.

Xtrfy M4
8.1 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
TypFPS
Vikt69 gram
Fördelar
Perfekt sensor
Bra byggkvalitet
Unik form
Nackdelar
Styv kabel
Formen
Bra att veta
Xtrfy M4 använder ingen tillhörande mjukvara. Samtliga inställningar ställs in och sparas direkt på musen.
Sensor8.6
Knappar8.2
Funktioner7.5
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Vi får leta med ljus och lykta för att hitta något negativt med Xtrfy M4. Den har utmärkt prestanda, känns bra i handen och andas kvalitet i en produktkategori som ofta kräver kompromisser med just byggkvalitet. På en marknad som är svår att sticka ut på lyckas M4 dessutom väl, tack vare en lite annorlunda form. Det negativa? Kabeln är lite för styv och musformen passar inte alla händer. Den är till exempel svår att lyfta och passar nog inte dig som spelar med låg muskänslighet. Trots det känner vi oss trygga i att rekommendera Xtrfy M4 – se bara till att prova formen först.

Den här artikeln är en del av Svenska musguiden, vårt löpande test av datormöss. Där hittar du aktuella rekommendationer, länkar till alla mustester och relaterade artiklar.

Egenskaper

  • Egen Xtrfy EZcoil-kabel är flätad men behåller formen och är styv
  • Lättviktsdesign med hål
  • Utmärkt sensor, bra på både mjukt och hårt underlag
  • Unik form som inte passar alla händer, svår att lyfta
  • Mediumstorlek
  • Endast för högerhänta
  • Passar dig som har handflategrepp
  • 24 hak i skrollhjulet, tystlåten och stegen är rätt små
  • Samtliga knappar är distinkt taktila
Visa specifikationer
 Xtrfy M4
MustypFPS
SensorPixart PMW 3389
Antal knappar7
Rekommenderad handstorlekM
Mått120 mm x 69 mm x 39 mm
Vikt69 g
Max CPI16000
Polling rate1000 HZ
Drivrutiner/MjukvaraNej
Anslutning1,8mm USB, Xtrfy EZcord
Lägsta pris på Prisjakt.se
Stäng

 

Konstruktion och form

Konsten att bryta mönster på konsumentmarknaden har varit utdöende på senare år. Tillverkare tar inte risker, de följer trender. Xtrfy M4 står inte för något helt häpnadsväckande och nytt. Däremot kombinerar Xtrfy aktuella trender med lite eget stuk i M4.

Det första som slår oss är formen på M4. Den är hög i handflatan och faller sedan brant. Det som står ut lite är sidoformerna, som är väldigt aggressiva. Böjningen går både in mot musens mitt, samtidigt som den senare går ut någon centimeter. Xtrfy kallar utförandet ergonomiskt och har ansökt om patent för M4s form. Vi håller inte riktigt med om att det är en ergonomisk design. Vi upplever däremot formen som förvånansvärt behaglig. Vi använder handflategrepp vid vår vardagliga användning och det är det grepp vi rekommenderar för Xtrfy M4.

”vi kan gott säga att Xtrfy M4 inte visar prov på några konstruktionsmissar eller kompromisser”

Xtrfy M4 är en lågviktsmus, en produktkategori som vi har sett en uppsjö av inom spelmöss den senaste tiden. Sättet som tillverkarna skalar ned på vikten varierar, Xtrfy har valt en håldesign genom chassits samtliga ytor, förutom vid knapparna och sensorn. Vi har tidigare upplevt att den låga vikten är på bekostnad av byggkvalitet men vi kan gott säga att Xtrfy M4 inte visar prov på några konstruktionsmissar eller kompromisser. Det hörs bara en minimal mängd knarr om vi trycker hårt på sidorna, utöver det hittar vi inget fel med konstruktionen. M4 är robust för att vara en lågviktsmus men samtidigt väger den bara ett par gram mer än konkurrenterna. Vi föredrar ett par gram extra material om det innebär et solitt bygge.

Samtliga brytare känns distinkt taktila och bra. Brytarna som används för höger- och vänster-klick har modellnummer Omron D2FC-F-7N, vad vi kan läsa oss till. Det är samma brytare som Model O, från ett tidigare test, men intressant nog känns de inte likadant. I Model O känns brytarna mer följsamma och djupare, medan M4 känns något mjukare utan att vara svampiga. Vi kan inte säga att det ena är bättre än det andra, båda är bra, det landar på personlig preferens i slutänden och där segrar Model O för oss. Ett stort plus för M4 är att höger- och vänstermusknapparna inte sitter löst, något de gör på Model O.

Läs mer om brytarna

Omron är en välrenommerad tillverkare från Japan och de tillverkar flera brytarlinjer. D2F-serien tillverkas i Japan och har generellt sett bättre toleranser, bättre material, bättre tätning och en starkare ram än den massproducerade D2FN-serien. Vi har inte stött på några toleransproblem i vårt exemplar och för en mus i den här prisklassen så ser vi inget negativt i valet av de billigare D2FC-brytarna.

Bokstaven F som finns i serienamnet för brytarna indikerar 75 cN-aktiveringskraft, medan brytarnamn utan F har det dubbla, 150 cN. Teoretiskt sett lämpar sig 150 cN-varianter bättre för spelmöss med FPS-spel i fokus, eftersom brytaren återgår till neutralt läge snabbare än med 75 cN. Med det sagt är det ren preferens och vi har inga som helst problem med att spela FPS-spel med M4.

Stäng

 

Håldesignen bjuder in till en lysdiodshow och vi hittar dioder längs chassits sidor. Den bakre delen belyses av en Xtrfy-logo, en söt detalj. Xtrfy hoppar även på en numer vanlig trend med en egen trådad kabel. I M4s fall rör det sig om Xtrfy EZcord, en enligt oss styv historia som vi inte är lika bra vänner med som med andra alternativ på marknaden. Kabeln är trådad och har en tendens att behålla formen, vilket i vårt fall har inneburit strul både med och utan bungee. Tassarna på musen är i alla all gjord av Teflon och glider bra över samtliga ytor vi testat dem med.

Med tid kommer damm och andra partiklar att hitta in i chassit. Xtrfy påstår att komponenterna inuti musen har en beläggning som ska skydda mot damm, skvätt och LAN-olyckor. Det är inget som vi har testat, men vi är lite skeptiska till att M4 överlever om vi dränker den med en burk Cola. Vi har i alla fall inte upplevt att damm eller annat smuts har letat sig in i vårt exemplar under testperioden.

M4 väger in på 71 gram, enligt vår våg, vilket är högre än specifikationen för musen. Vi väger utan kabel och vi gissar att Xtrfy även har specificerat vikten utan kabel. Notera att vår våg är en billig matvåg och ger oss bara en indikation på vikten, toleransen på vår våg är oklar.

Dagens högpresterande sensorer är allt som oftast identiska. Prestandan skiljer sällan i faktiska användarscenarion. Det som kan särskilja högpresterande sensorer är allt som oftast relaterat till små inlägg på specifikationsblad. Det finns ibland även tillverkaranpassningar av marknadsledande sensorer att hålla koll på. Det intressanta för oss är om det finns några avvikelser. I det här segmentet faller nämligen fokus mindre på sensor. Du bör snarare välja mus efter musform.

 

Sensorprestanda

M4 är utrustad med en Pixart 3389-sensor. Det går inte att hitta en bättre konsumentsensor på marknaden idag och sensorn presterar fläckfritt. Vi har inget att anmärka på, oberoende på vilka scenarion vi utsätter musen för. Sensorn är välimplementerad och vi har inget att anmärka på vad gäller placering.

GLHF

Vi använder oss av MouseTester 1.5 för att samla sensordata. Därefter granskar vi resultaten för eventuella avvikelser. I M4 hittar vi inga spår av de vanliga bovarna, som sämre sensorer har lite svårigheter med. Nämligen Angle snapping, jitter och andra kompensationer.

Mer information om vårt test i MouseTester

CPI – counts per inch
Tillverkare har alltid egenspecificerade toleranser att förhålla sig till, det innebär att angiven CPI inte alltid stämmer överens med vad konsumenten väntar sig. I Mouse tester finns en inbyggd kalibrering för CPI där vi för musen en specifik längd och får tillbaka en siffra. Den returnerade siffran bör motsvara inställd CPI på musen.

Jitter-test
Jitter innebär att rörelsespårningen är inkonsekvent. Vi testar det genom att föra musen diagonalt och långsamt, för att se om det bildas trappsteg istället för en mjuk linje.

Spårningshastighet
Vissa möss kan ha svårigheter med att spåra snabba rörelser korrekt. Resultatet kan bli slumpmässiga input-signaler, eller att musen helt tappar spårning. Vi för musen snabbt över en yta och noterar hastighetskurvan på resultatet. Resultatet ska inte vara noll eller ha oväntade resultat.

Angle snapping
Genom att dra snabba cirklar med musen kan vi se om den hänger med eller faller tillbaka och börjar kompensera genom att rita raka linjer.

Lyftlängd
Spelare med låg muskänslighet kan behöva lyfta och ompositionera musen under aktivt spelande. Det är därför viktigt att musen har en kort lyftlängd och slutar avläsa rörelser nästintill direkt. Vi använder faktiska användarscenarion när vi testar lyftlängd eftersom det är svårt att få exakta siffror.

Vi måste alltid beakta den mänskliga faktorn i den här typen av test. MouseTester kan ge underliggande data att gå på om vi känner att något inte riktigt är som det ska, de är dock inte definitiva. Det som räknas i slutänden är hur sensorn presterar och hur den upplevs vid faktisk användning.

Stäng

Inställningar och mjukvara

En mus i vår smak är en mus utan resurskrävande och komplicerad mjukvara. Det ska vara enkelt att komma igång och det ska finnas en tydlighet i de inställningar som vi har tillgång till. Xtrfy M4 prickar rätt vad gäller alla dessa kriterier.

Det finns helt enkelt ingen mjukvara att tillgå, alla tillgängliga inställningar finns direkt på musen. Det innebär då även att inställningsmöjligheterna blir begränsade. De inställningar som finns är endast olika CPI- och RGB-lägen, om vi bortser från frekvensreglaget, som låter oss ställa in polling rate. På en modern dator är det enklast att lämna polling rate på 1 000 Hz, då de allra flesta datorer klarar av det. Ett vanligt scenario där det är aktuellt att byta polling rate är om vi skulle vilja ansluta M4 till en mobiltelefon, spelkonsol eller liknande.

RGB-lägena är för många för att nämna vid namn. Det finns dessutom åtta CPI-lägen, från 400 till 16000 CPI. Det vi saknar är en inställning för lyftlängd, även kallad lift off distance. Utöver det finns givetvis småinställningar som hade varit smidiga att ha till hands. Det är dock inget som påverkar helhetsupplevelsen i vår mening.


Den här artikeln är en del av Svenska musguiden, vårt löpande test av datormöss. Där hittar du alltid våra aktuella rekommendationer, länkar till alla våra mustester och andra relaterade artiklar.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid