Asus Strix Z270 Gaming: Drivrutiner och mjukvara

Precis som UEFI så är Asus inkluderade mjukvara praktiskt taget oförändrad från föregående generations moderkort, men det finns ett fåtal nyheter som är värda att ta upp. Dessa berör i första hand den uppdaterade ljudkretsen samt överklocknings- och systemövervakningsmjukvaran Dual-Intelligent Processors 5.

Eftersom det här moderkortet även ligger i Asus ROG-familj så har merparten av mjukvaran även fått en ansiktlyftning, och följer ROG-designmantrat i rött och svart.

Dual Intelligent Processors 5

Det här verktyget är nära relaterat till AI Suite 3 som vi beskriver för den äldre modellen Z170 Pro Gaming. Mjukvaran är tänkt som en en samlad hub för allt som har med datorns hälsa och prestanda att göra, med allt från automatisk överklockning till fläktopimering.

Beroende på om du vill ha en dator som drar mindre ström eller presterar bättre kan du aktivera olika prestandaprofiler. Det är enkelt nog att hitta de viktigaste inställningarna, och all information är tydligt upplagd i ett stort fönster. Typsnittet och bakgrunden är något aggressivt designade, men inte till den grad att det blir förvirrande.

Vi gjorde ett snabbt test av den automatiska optimeringsfunktionen, och resultatet blev en automatisk överklockning av processorn till strax över 4,8 GHz (Intel Core i7-7700K) vid en spänning på strax över 1,3 volt. Med andra ord är det är i princip exakt samma resultat som vi får vid automatisk överklockning i UEFI.

Massiv ljuddrivrutin – Sonic Studio III

Asus ljudlösning, SupremeFX, bygger på en vanlig Realtek ALC 1220-krets tillsammans med egenutvecklad mjukvara. Det innebär att Asus även använder Realteks standarddrivrutin, men med egna tillskott i form av en egen kontrollpanel kallad Sonic Studio.

Det första som slår oss när vi ska kika närmare på mjukvarulösningen den nästan ofattbara storleken på filen. ZIP-filen vi laddar ner från Asus hemsida är över 500 MB stor, och väl uppackad landar hela paketet på 1,07 GB. En del av förklaringen till den absurda siffran är att nedladdningen innehåller drivrutiner för både 32-bits och 64-bits Windows, på strax under 500 megabyte vardera. Det är dock fortfarande oerhört mycket för en drivrutin, och då du får välja om du har 32- eller 64-bits operativsystem innan du laddar ner drivrutinen finns det ingen bra anledning att paketera båda i samma nedladdning.

Väl installerat är verktyget enkelt nog att använda, och erbjuder diverse profiler för att justera ljudbilden. Det går exempelvis att aktivera förstärkningsprofiler för bas, diskant och röst, eller aktivera surroundljud. Enklare profiler finns även för specifika användningsområden såsom film, spel, musik eller röstsamtal.

Medan det finns inställningar nog för vad de flesta användare kommer använda sig av känns det verkligen inte som att programmet erbjuder så mycket funktionalitet att det enorma utrymmeskravet blir rimligt. Bättring, Asus!

Sonic Radar III

Sonic Radar är Asus verktyg som använder positionsdata från surroundljud för att ge en slags visuell karta i dina spel, som visar var ifrån ett ljud kommer. Det kan användas exempelvis för att få en visuell ledtråd om var din fiende finns. Det här är en funktion vi även kikar närmare på till det äldre kortet Z170 Pro Gaming, och som vi konstaterade även där så är den här typen av funktioner kontroversiella, inte minst för onlinespel. Använd den därför på egen risk.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid