Gigabyte GA-Z170-Gaming K3: Specifikationer och Layout

Gigabytes mest sålda Z170-moderkort är en direkt konkurrent till Asus Z170 Pro Gaming och MSI Z170A Gaming Pro Carbon. I skrivande stund är Gigabyte det företag som erbjuder några av de billigaste och potentiellt mest prisvärda Z170-moderkorten på marknaden för den som är villig att skala ner på funktionaliteten. Just GA-Z170-Gaming K3 är ett rent gaminginriktat moderkort med funktionalitet därefter.

 Gigabyte GA-ZA170-Gaming K3
SockelIntel LGA-1151
StyrkretsIntel Z170
FormfaktorATX
Minne4 x DDR4-DIMM
Stock: 2 166 MHz
OC: Upp till 3 466 MHz
Expansionsplatser2 x PCIe 3.0 X16 (X16 + X4)
4 x PCIe 3.0 X1
Lagring6 x SATA 6 Gbps
(2 x SATA Express)
1 x M.2 (SATA/PCIe 3.0 X4)
USBIO:
1 x USB 3.1 Type-A (Asmedia)
4 x USB 3.0 Type-A (Intel)

Interna:
2 x USB 3.0 (Intel)
4 x USB 2.0 (Intel)
ThunderboltNej
Bildanslutningar1 x HDMI 1.4a
1 x DVI-D
LjudRealtek ALC1150 7.1

Anslutningar:
6 x 3,5 mm
1 x frontpanelsljud (intern)
Nätverk1 x Ethernet (Gigabit, Killer E2400)
Fläktkontakter2 x 4-pin CPU
3 x 4-pin chassi
Mått305 x 231 mm

Minnesstöd

Minneskontrollern i Skylake har officiellt stöd för minne på 2 133 MHz, men likt många andra moderkort till plattformen kan GA-Z170-Gaming K3 pressas högre än så vid överklockning. Gigabytes tak ligger på 3 466 MHz, med en maximal minnesmängd på 64 GB.

Expansionsplatser

Totalt finns sex expansionsplatser att tillgå på GA-Z170A-Gaming K3, varav två är fullstora PCIe 3.0 X16. I vanlig ordning kan endast en av dessa två platser köras i full hastighet; ansluts två kort kommer dessa dela på bandbredden och köras i X8-läge.

Övriga fyra platser utgörs helt av PCIe 3.0 X1, som vanligtvis används till ljud- och nätverkskretsar.

Lagring

Sex SATA 6 Gbps-portar är praktiskt taget standard i den här prisklassen, och GA-Z170A-Gaming K3 är inget undantag. Likt konkurrenterna håller även det här kortet fast vid den vid det här laget döda SATA Express-standarden; två av de sex SATA-portarna kan köras i tandem med en SATA Express-kontakt.

Två av SATA-kontakterna är placerade vinkelrätt mot modekortet. Huruvida det är en för- eller nackdel för din kabeldragning beror på hur ditt chassi är konstruerat, men i slutändan är det trevligt att alternativet finns.

En M.2-plats finns placerad mellan processorsockeln och den översta PCIe X16-platsen, med stöd för SATA- eller PCIe-baserade SSD-enheter upp till 110 millimeter långa.

Belysning

Gigabytes belysningssystem använder inte RGB-lysdioder, men går att styra via UEFI eller ett verktyg till Windows. Likt på Asus moderkort finns det en röd LED-slinga från ljudkretsen till ljudutgångarna, men det finns även ytterligare en uppsättning slingor på motsatta sidan av moderkortet.

Dessa går att ställa in i ett antal olika lägen. I det statiska läget är dioderna ständigt aktiva. Det finns även ett periodiskt pulserande läge, samt ett musikläge där ljusstyrkan pulserar i takt med vad som spelas upp på ljudkretsen.

Smal formfaktor

Medan Gigabyte GA-Z170 Gaming-K3 använder ATX-formfaktorn så är moderkortet något mindre på bredden än övriga testdeltagare. Som konsekvens har kortet inte lika många skruvhål som övriga kort, utan fästs i chassit med sex skruvar istället för nio.

Det innebär att kortet inte har stöd från moderkortsdistanser längs med högersidan, och därför sviktar kortet när du exempelvis ska koppla in 24-pinskabeln. I vårt fall behövs inte så mycket kraft för den monteringen så att kortet riskerar att ta skada, men det är värt att ha i åtanke – du kan behöva ge eget stöd med handen från undersidan av kortet vid montering.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid