MSI Z170A Gaming Pro Carbon: Specifikationer och layout

Basmodellen i MSI:s Z170-utbud heter Z170A Gaming Pro Carbon, och likt konkurrenternas motsvarigheter är det också ett av tillverkarens mest populära Z170-baserade moderkort. Det är inte det allra billigaste i MSI:s utbud – den titeln faller till Z170-A Pro och Z170A PC Mate – men är positionerad för att tilltala gamers och entusiaster som vill ha lite mer än bara basfunktioner, men ändå ligga nära basnivån i pris.

 MSI Z170A Gaming Pro Carbon
SockelIntel LGA-1151
StyrkretsIntel Z170
FormfaktorATX
Minne4 x DDR4-DIMM
Stock: 2 400 MHz
OC: Upp till 3 600 MHz
Expansionsplatser3 x PCIe 3.0 X16 (X16/X0/X4, X8/X8/X4)
4 x PCIe 3.0 X1
Lagring6 x SATA 6 Gbps
(1 x SATA Express)
1 x M.2 (SATA/PCIe 3.0 X4)
USBIO:
1 x USB 3.1 Type-A
1 x USB 3.1 Type-C
2 x USB 3.0 Type-A
4 x USB 2.0

Interna:
4 x USB 3.0
4 x USB 2.0
ThunderboltNej
Bildanslutningar1 x HDMI 1.4a
1 x DVI-D
LjudRealtek ALC1150 7.1

Anslutningar:
5 x 3,5 mm
1 x S/PDIF
1 x frontpanelsljud (intern)
Nätverk1 x Ethernet (Gigabit, Intel I219-V)
Fläktkontakter2 x 4-pin CPU
3 x 4-pin chassi
Mått305 x 244 mm

Minnesstöd

Z170 Gaming Pro Carbon har stöd för en nativ frekvens på 2 133 MHz med Skylake-processorer respektive 2 400 MHz med Kaby Lake-processorer. Utöver dessa standardfrekvenser kan minnet överklockas upp till 3 600 MHz.

En trevlig detalj vi noterar är att MSI har märkt moderkortet inte bara med namnet på minneskanalerna, utan även en notis om vilka minnesplatser som är rekommenderade att använda först. Då det ofta kan skilja sig från moderkort till moderkort om de två minneskanalerna

Expansionsplatser

Expansionsplatserna på MSI:s moderkort är nästan, men inte helt, identiskt upplagda som på konkurrenterna från Asus och Gigabyte. Likt på dessa moderkort finns det totalt tre PCIe X16-platser. Dessa kan köras i lägena X16/X0/X4 eller X8/X8/X4. Med andra ord så delar första och andra X16-platsen på samma 16 kanaler beroende på om ett eller två grafikkort används, medan den tredje alltid kan användas till exempelvis en PCIe-SSD.

Skillnaden gentemot konkurrenterna är att Z170 Gaming Pro Carbon två PCIe X1-platser mellan den första och den andra X16-platsen, medan Asus och Gigabyte båda har endast en. Det är en liten skillnad troligtvis inte kommer ha någon större inverkan på de flesta vanliga användare, men det ger trots allt lite mer flexibilitet i hur du placerar ut dina expansionskort. Det är ett plus i kanten, om än ett litet sådant.

Värt att notera är också metallklädseln på X16-platserna. MSI kallar det här för Steel Armor, och menar sig ha använt extra många och extra hållbara lödpunkter mellan porten och moderkortet. Tanken är att skydda porten mot vikten från riktigt stora grafikkort som annars riskerar att skada anslutningen. Å ena sidan har vi svårt att se att även ett stort grafikkort skulle orsaka sådan skada om det är korrekt fastskruvat i chassit, men å andra sidan kan en förstärkt port vara tryggt att ha, särskilt om du ska ta med dig datorn till ett LAN eller vid en flytt.

Lagring

Det finns totalt sex SATA 6 Gbps-portar att tillgå på Z170 Gaming Pro Carbon. Av dessa är fyra stycken vanliga vinklade kontakter placerade vid moderkortets nedre högra hörn, precis intill en vinklad intern USB 3.0-kontakt.

Övriga två SATA-portar är uppåtritkade och sitter längs med nederkanten. Dessa är i första hand avsedda för SATA Express, men kan såklart användas även för vanlig SATA-anslutning.

Det finns möjlighet att ansluta en M.2-SSD precis ovanför den översta PCIe X16-platsen. I vanlig ordning finns det stöd för M.2-enheter via både SATA och PCIe med upp till fyra PCIe 3.0-kanaler.

Belysning

MSI Z170A Gaming Pro Carbon är det enda av de tre moderkorten i det här testet som är utrustat med RGB-belysning snarare än endast enfärgade dioder. En LED-slinga löper längs med moderkortets högra kant, med dioderna placerade på baksidan av kretskortet. På så sätt syns belysningen dels genom det halvgenomskinliga mönstret längs med moderkortskanten, och dels reflekterat mot moderkortsplåten bakom.

Belysningen, som kallas Mystic Light, har grundläggande inställningar direkt i UEFI, såsom att deaktivera den helt om så önskas. Mer avancerade inställningar, såsom att välja färg, behöver göras via mjukvaran i Windows (MSI Command Center). Likt motsvarigheten på Gigabytes moderkort går det att välja mellan statisk belysning, periodiskt pulserande eller reaktivt baserat på musik.

Medan tillskottet av RGB-belysning ger MSI en fördel gentemot övriga kort i testet just för användare som vill anpassa utseendet på sitt moderkort så noterar vi att ljuset från dioderna har svårt att fylla ut slingorna genom kretskortet.

Diagnostik-LED

Som en mer funktionell typ av belysning har Z170 Gaming Pro Carbon tre lysdioder som används för felsökning. Om systemet inte startar går det att kontrollera ifall systemet har upptäckt ett problem med CPU, minne eller grafikkort. Funktionen är inte lika utförlig som en regelrätt LED-skärm med diagnostikkoder, klart bättre än helt sakna diagnostikdioder direkt på kretskortet.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid