Testmetodik

Till skillnad från en processor eller ett grafikkort så är moderkortet ingen prestandagivande komponent idag. I många äldre moderkort huserade fler av kortets funktioner utanför processorn, och det fanns fler styrkretsar att välja bland till varje plattform. Men med moderna processorer har fler och fler funktioner flyttat in i processorn, och bort från moderkortet.

Testsystem

 • Nätaggregat: Seasonic Prime Titanium 650
 • Lagring: Adata SP550 120 GB
 • Minne: Corsair Vengeance LPX 2 400 MHz (2 x 8 GB)
 • CPU: Intel Core i7-7700K och Intel Core i7-6700K
 • Kylare: Noctua NH-C14

Inget utrymme för vanliga prestandatester

I praktiken innebär det att det inte finns mycket en tillverkare kan göra för att påverka prestandan du får ut. Alla moderkort till Intels Skylake-processorer använder samma styrkretsar, antingen hur B-, H- eller Z-serien. Och styrkretsen i fråga agerar främst som en ”hub” som fördelar ut processorns PCIe-banor till kortets anslutningar och funktioner.

Så om det är så pass liten skillnad, varför testa dem? Och vad skiljer modellerna åt?

Vad vi testar

Även om valet av moderkort inte kommer ge dig fler fps i ditt favoritspel så påverkas en hel del annan funktionalitet. För dig som vill ha gott om kylning i datorn kan det vara en fördel med ett kort som har gott om fläkkontakter och bra mjukvara för att styra och övervaka fläktarna. För dig som istället vill koppla in mängder med lagring är det kanske mer värt med extra SATA-kontakter. Har du svårt att dra kablar hemma är ett moderkort med inbyggt wifi en smidig lösning.

Därför kommer du inte hitta några prestandatester i Nordichardwares moderkortstester. Däremot kommer vi fokusera desto mer på funktioner och användarupplevelse. Vi kommer ringa in de irritationsmoment du kan komma att uppleva vid ett bygge och vid installation.

Eftersom olika moderkort har olika funktioner kommer vi också fokusera på olika egenskaper. Men för varje kort kommer vi bland annat granska:

 • Portar och expansionsmöjligheter
 • Tillbehör
 • BIOS/UEFI
 • Automatisk överklockning
 • Drivrutiner
 • Mjukvara

Medan vi inte gör några avancerade mätningar på ljudkretsarna (om inte tillverkaren skyltar med särskilt intressanta ljudlösningar) så gör vi en snabb kontroll med hörlurar så att ljudet fungerar och så att det inte förekommer några regelrätta missljud. Men då nästan alla moderkort använder samma ljudkretsar idag (Realtek ALC 1150 eller ALC 1220) blir skillnaderna i regel försumbara.

Automatisk överklockning

Att detaljtesta manuell överklockning är mycket tidskrävande, och medan det är någonting vi eventuellt kommer göra till kommande tester med mer påkostade modeller så kommer det utelämnas i det här testet.

Däremot kommer vi sätta samtliga tillverkares automatiska överklockningsfunktioner på prov. Det här är nämligen ett läge som kan vara intressant inte minst för dig som snabbt vill komma igång och spela, men med lite extra prestanda utan att behöva rota under huven. På varje moderkort testar vi därför vad vi får för resultat av överklockningen, dels i mån av frekvenser men även i mån av spänning, temperaturer och prestandaskalning.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid