Asus Z170 Pro Gaming: Portar och IO

På den här sidan kikar vi närmare på de externa anslutningarna på Asus moderkort. Det omfattar dels IO-panelen på baksidan, men även de interna kontakterna som kan anslutas till datorns frontpanel.

Bild

Z170 Pro Gaming har kort och gott alla de bildanslutningar du kan tänkas behöva om du använder den integrerade grafikkretsen. För moderna skärmar och TV-apparater finns Displayport och HDMI, och för äldre skärmar finns DVI och VGA.

Ljud

Det finns stöd för 7.1-surroundljud via både analoga och digitala anslutningar. Fem vanliga 3,5-millimetersportar ger stöd för PC-surroundhögtalare, medan den optiska S/PDIF-kontakten kan anslutas till en surroundförstärkare.

Asus kallar den integrerade ljudkretsen för SupremeFX 8, medan billigare moderkort i Z170-serien använder vanliga Realtek-kretsar. Värt att notera är dock att SupremeFX 8 i grund och botten bygger på just en Realtek 1150-ljudkrets. Denna har sedan kompletterats med skräddarsydda drivrutiner och skydd mot elektriska störningar.

Funktionen hos respektive ljudport kan justeras i Asus mjukvara. Exempelvis kan du använda vilken som helst av portarna som högtalarkontakt, snarare än att krypa in bakom datorn och försöka se vilken port som är vilken.

USB och tillbehör

Som synes på bilden högre upp så finns det ett antal olika USB-portar att tillgå från moderkortets IO-panel. Under IO-panelen finns två stycken USB 3.1-portar kopplade till en kontrollerkrets från Asmedia. Den ena använder den traditionella USB-A-kontakten, medan den andra använder den vändbara USB-C-kontakten.

Till vänster om dessa finns de fyra vanliga USB 3.0-portarna. Dessa, samt de två USB 2.0-portarna som finns längst till vänster, går direkt via Z170-styrkretsen och kräver inga separata drivrutiner. Samma sak gäller för de interna kontakter som finns, vilka kan kopplas till frontpanel eller andra tillbehör för att ge upp till två extra USB 3.0-portar och fyra extra USB 2.0-portar.

Notera även att det finns en PS/2-kontakt för att ansluta äldre tangentbord eller möss vid behov.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid