Asus Z170 Pro Gaming: UEFI

UEFI

Asus UEFI har inte förändrats mer än marginellt de senaste moderkortsgenerationerna, men det har inte heller behövts. Företaget har sedan länge stuckit ut med en av marknadens bäst fungerande UEFI-lösningar, med ett intuitivt upplägg och snabb respons.

Landningsskärmen i Asus UEFI visar som standard ett läge som kallas EZ Mode. Här syns den mest grundläggande informationen, såsom tid, datum, temperaturer och frekvenser. Det går även att snabbt välja bootenhet på högersidan, eller justera bootordningen.

Från EZ Mode går det sedan att aktivera Advanced Mode, som är ett mer traditionellt UEFI med flikar för överklockning, CPU-inställningar, chipsetinställningar med mera. I överklockningsväg finns det inställningar långt över vad ens hängivna hobbyöverklockare kommer behöva. Det är dock fortfarande enkelt att hitta de viktigaste inställningarna, såsom basfrekvens, multiplikator och kärnspänning.

Ett trevligt tillskott som är, så vitt vi vet, unikt för Asus UEFI är ett digitalt anteckningsblock. Här kan du skriva ner information som klockfrekvenser och spänningar, överklockningsresultat och liknande ifall du inte har papper och penna till hands. Värt att tänka på är att anteckningarna raderas om du rensar UEFI, så det är inte lönt att spara någonting permanent i anteckningarna. Däremot är ett ett smidigt extra verktyg för dina överklockningssessioner.

Överlag har Asus lyckats bra med sitt UEFI, även om det inte tillkommit särskilt många nyheter i senaste generationerna. Det har helt enkelt inte behövts; mjukvaran står sig fortfarande bra mot konkurrenterna, med gott om finesser, snabb respons och ett intuitivt upplägg.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid