Asus Z170 Pro Gaming: Drivrutiner och mjukvara

Precis som moderkorten från Gigabyte och MSI så använder Asus Z170 Pro Gaming en USB 3.1-kontroller från Asmedia. Konsekvensen är att det inte finns inbyggda drivrutiner i Windows för den kontrollern, och det finns inte heller några drivrutiner tillgängliga som automatisk uppdatering från Microsoft. För att de USB 3.1-bestyckade portarna ska fungera över huvud taget måste du installera drivrutinen från Asus hemsida.

Utöver USB 3.1-drivrutinen är det egentligen främst Intels chipsetdrivrutin som är närmast obligatorisk att installera manuellt. Ljudkretsen är i grund och botten en vanlig Realtek-krets, och fungerar med de automatiska drivrutinerna i Windows. Du kan installera Asus egen drivrutin för att låsa upp en del extra funktioner, men den är inte ett krav. Samma sak gäller för nätverkskretsen, som fungerar direkt ur lådan.

Annan mjukvara

Asus överklocknings- och systemövervakningssvit heter AI Suite 3. Här ges dels en överblick över alla moderkortets och processorns sensorer, inklusive fläkthastigheter, temperaturer, spänningar och klockfrekvenser i nederkanten. Men även ett verktyg som automatiskt justerar dina inställningar efter dessa mätvärden.

[mer om ai suite]

En annan intressant och något kontroversiell mjukvara är Sonic Radar. Det här är ett verktyg som använder data från ljudkretsen för att analysera från vilken riktning ett ljud kommer i ett spel, och visa den informationen som en slags radar som läggs ovanpå spelet.

Definitivt en kreativ och på många sätt användbar lösning, men samtidigt en etisk gråzon. Inte minst i tävlingsinriktade onlinespel pågår en löpande diskussion om Sonic Radar ska eller inte ska räknas som fusk, och spelare har bannats bland annat på Steam för att ha använt funktionen. Använd den därför på egen risk, och undvik att använda den i onlinespel.

Asus erbjuder även ett verktyg som heter EZ Installer, som kort och gott kan användas för att skapa bootbara skivor eller USB-minnen för att installera Windows. Programmet använder ett ganska otilltalande och åldrat gränssnitt, men gör trots allt vad det ska. Vi har svårt att tro att de flesta kommer få nytta av verktyget, inte minst med tanke på att Microsoft och tredjepartsaktörer erbjuder liknande och på många sätt bättre alternativ, men det är åtminstone ett plus i kanten att Asus erbjuder det.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid