PRYL  Den svenska onlinebaserade tv-tablån TV.nu har nu bestämt sig för att bredda sitt användningsområde och nu är tanken att inte bara hjälpa TV-tittare med att hitta rätt program, man vill även hjälpa oss att byta till dem. Vi har tagit en närmare titt på tillbehöret som förvandlar din iPhone eller iPod Touch till en påläst TV-fjärrkontroll.

Tv.nu Remote heter tillbehöret och precis som tidigare är det Apple som står först i kön när tv.nu satsar på att bredda sin funktionalitet i sin tablåtjänst. Man har satsat hårt på sina mobila appar för både iPhone/iPod och surfplattan iPad med god utdelning, och det kommer som föga överraskande att det nu alltså är Apples enheter som har första tjing på tv.nu Remote.

Tv.nu Remote kan tyckas som en udda pryl för oss här på NordicHardware att sätta tänderna i men med ett intressant koncept som binder samman smartphones breda funktionalitet med ännu ett mycket intressant och potentielt framtida marknadssegment.

Antalet fjärrkontroller vi använder idag är inte sällan skrämmande högt och det är inget tvivel om att multifjärrar inte bara blivit populära utan ibland rent utav nödvändiga för attman inte ska tappa fattningen helt.

Tv.nu Remote är en av många nya lösningar som kittlar våra tankar om att lägga till fjärrstyrning som en av huvudfunktionerna i våra smartphones och till skillnad mot många andra lösningar siktar man utanför det vanliga ekosystemet av nätverk och datorer.

iphone.tvremote1Telefon ingår INTE i priset!

Grundstommen i tv.nu Remote är iOS-applikationen tv.nu, det man nu gjort är att binda samman denna mjukvara med en infraröd sändare som är just vad tv.nu börjar sälja från Webhallen.com nästa vecka. Det man köper från butiken är helt enkelt den separata IR-sändaren som trycks in i telefonens laddningskontakt. Själva sändaren ser ut att vara av klassiskt snitt och påminner starkt om tidigare lösningar vi sett på marknaden, vilket troligtvis betyder att de kommer från samma tillverkare. Även om priset på 299 kronor (399 kronor är standardpriset) kan låta lite mycket endast för en röd plastbit är det som sagt mjukvaran som är hjärtat i paketet.

iphone.tvremoteDet enda som hittas i paketet är IR-sändaren som kopplas in i telefonens laddningskontakt.

Installation

När vi pluggar in IR-sändaren känner telefonen direkt av att vi behöver installera rätt mjukvara. Till skillnad mot de många liknande IR-fjärrkontrollspaket som redan finns på marknaden för iOS är tv.nu helt fokuserade på just TV-delen. Man har sett till att mata in knappar och kanaler för alla stora TV-leverantörer i Sverige och man har även ett gediget bibliotek av förprogrammerade TV-boxar som man kan välja mellan under den enkla installationsguiden.

Tv.nu tänker sig att detta produktbibliotek ska växa med tiden och det med hjälp av användares hjälp. Man känner av vilka apparater och boxar som programmeras av sina användare och när antalet inmatningar når en viss gräns kommer man att lägga till dessa programmeringar direkt i applikationen. Ett smidigt sätt att dra nytta av sina användare.

install

För dem som inte använder sig av en extern box utan exempelvis använder sin egen TV går det att programmera in din originalfjärrkontrols knappar manuellt. På gott och ont är detta en väldigt enkel installation. Tv.nu Remote stödjer nämligen bara kanalbyte, volym och start/avstängning av TV:n.

Totalt är den manuella guiden på 16 steg och den manuella inmatningen sker genom att man som på en vanlig multifjärr hålla sin originalfjärr mot IR-ögat på telefonen och trycker på respektive knapp. Se till att göra långa tryck så att de registreras ordentligt. Misslyckas man, vilken man inte märker förrän efteråt, måste man göra om hela guiden. Det går tyvärr inte att lära om enstaka knappar i efterhand, men med bara 16 olika steg är det som sagt inte hela världen.

Innehåll

Annons

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
TintinAnton KarmehedBarehipsterDreamLighterAndreas G Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Andreas G
Medlem

Humax-boxen man får av Tele2 har en horribel fjärrkontroll, men den har en godkänd TV-guide inbyggd.

En riktig multifjärr känns väl lite vettigare, men visst vore det bra om man kunde använda sina telefon i framtiden som fjärrkontroll till alla sina apparater.

Om jag inte är helt ute och cyklar har Sony, Samsung och LG alla tre appar under utvecklling till iOS och i vissa fall Android för just det.

Kul grej, men de flesta digitalboxar har väl helt OK programtablåer idag?

DreamLighter
Medlem
DreamLighter

Lite synd att man måste ha den där fula IR-sändaren nederst, vad hände med inbyggd IR i telefonerna? Sen är jag lite irriterad på att TV-tillverkare inte gått över till Blåtand för sina fjärrkontroller, åtminstone borde man ha det som ”tilläggsfunktion/adapter” som kunden själv kan bekosta om han/hon så vill.

Själv sitter jag med en Samsung LE40C755, en Pioneer VSX-920 och en Pioneer BDP-430, samtliga uppkopplade till nätverket/Internet och har fjärrkontrollsappar till iPhone som jag laddat ner (gratis). Funkar hur bra som helst! Det är framtiden! Inte någon dum adapter från TV.nu.

Barehipster
Medlem
Barehipster

Besviken på att ingen har kommenterat att iPhone:n har en svart framsida, och en vit baksida.
Jag som trodde det skulle bli något att prata om här ):

Tintin
Gäst

Mja, själv skulle jag bli galen på att använda min iPhone som fjärrkontroll av det enkla faktum att jag inte vill dra slidern åt höger och sedan knappa in min kod varje gång jag tänker byta kanal eller kolla vad som är på TV.

Det vore väl i så fall om man hade en reserv-iPhone som var ständig fjärr på bordet, så man kunde skippa lösenord.