Installation

Trots att vi tyckte att vi hade planerat vårt hårdvaruinköp minutiöst så visade det sig att det inbyggda nätverkskortet inte stöddes av ESXi. Tack vare gemenskapen runt ESXi så fanns dock drivrutinen att ladda ner som ett tillägg, men det var långt ifrån enkelt att lägga till dessa till installationen.

När installationen väl är klar så finns det i stort sett ingen användning av skärm eller tangentbord till systemet. All konfigurering och övervakning sker via ett eget gränssnitt som ser ut enligt följande.

vs_overview_s_new

vs_network_s_new

Har man kommit så här långt så är man i stort sett i hamn. Nu är det bara att klicka sig igenom de guider som finns för att skapa sina virtuella maskiner. För varje virtuell maskin bestämmer man hur många processorkärnor den får använda, hur mycket RAM-minne den har tillgång till, hur många nätverkskretsar den ska ha, hur stor hårddisk den får och ett antal andra inställningar. Tänk helt enkelt att du bygger en dator och anger dess specifikationer. Sen är det bara att trycka på den startknappen för det virtuella systemet och använda den virtuella skärmen i programmet.

Annons

vm_ubuntu_s

vm_windows7_s

Det finns som sagt många olika sätt att lösa vår uppgift. Bilderna ovan visar dels vilka virtuella maskiner vi har installerat och dels hur vi har satt upp nätverket. På nästa sida undersöker vi om vi har nått vårt strömförbrukningsmål och sammanfattar våra upplevelser.

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
crotaleLaglorden-Tjalve-Henrik BerntssonAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Henrik Berntsson
Admin

klart intressant projekt precis vad jag själv behöver faktiskt. har du en cpukärna reserverad per os? hur många os kan man ha/virtuella servrar på en och samma maskin?

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

Wtf, min kommentar hamnade på helt fel nyhet

Snorch
Medlem
Snorch

Henrik, många.

Det här är något jag tänkt gjort i flera år men inte kommit till skott, dels för att nuvarande hårdvara jag använder inte riktigt passar helt bra.

Anton Karmehed
Admin

En mycket intressant artikel som sagt, är dåligt belevad i just virtuali-vadå så det var trevlig läsning. Det är ju dags nu att köra en ny lagringsserver, men frågan är om jag har nytta av flera maskiner, om än virtuella sådana.

Henrik Berntsson
Admin

om man kör flera os så är ju en raid1 konfig rätt intressant att ha. hur är det med raidstödet i hårdvaran du har valt här?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Jag är i planerna att köra en egen server med låg strömförbrukning. I dagsläget kör jag en Celen 430 (35W tdp) men jag hittar inga bra moderkort i mini-itx format. En idee är ju att köra Brazos eller atom, men de cpuerna är så baskat slöa tycker jag. Kan det inte komma en atom med lite drag i. grafikprestanda är oinstressant, jag behöver cpu. I3 och i5 är juj intressanta men de har hög tdp värde. Dock verkar de ju gå rätt bra ändå.

Laglorden
Medlem
Laglorden

[quote name=”-Tjalve-”]Jag är i planerna att köra en egen server med låg strömförbrukning. I dagsläget kör jag en Celen 430 (35W tdp) men jag hittar inga bra moderkort i mini-itx format. En idee är ju att köra Brazos eller atom, men de cpuerna är så baskat slöa tycker jag. Kan det inte komma en atom med lite drag i. grafikprestanda är oinstressant, jag behöver cpu. I3 och i5 är juj intressanta men de har hög tdp värde. Dock verkar de ju gå rätt bra ändå.[/quote] Man ska inte stirra sig blind på TDP-värdet. De lägre core i3 och i5 processorerna… Läs hela »