Strömförbrukning och sammanfattning

Våra två initiala Atom-system drog tillsammans 95W, där en stor bidragande faktor var de gamla och ineffektiva nätaggregaten och faktiskt också hårddiskarna. Två små hårddiskar som vardera drar 9-11W utbytta mot en modern och strömsnål variant gör stor skillnad i sammanhanget. Samsung-disken som vi valde drar mellan 4W och 6W. Totalt drar det nya systemet med en PicoPSU mellan 45W och 70W beroende på belastning.

För att sätta en siffra på vad varje sparad Watt resulterar i på elräkningen kan vi räkna ut vad en Watt kostar per år:

1 W * 24 timmar/dygn * 365 dygn/år = 8.76 kWh/år
1 kWh kostar i storleksordning 2kr.
2 kr/kWh * 8.76 kWh/år = 17.50 kr/år

Vårt nya serverbygge kommer alltså att plocka ner den årliga elkostnaden till runt 870kr från 1660kr för de två första systemen.

serverSlutresultatet blev högre prestanda samt bättre funktionalitet vid betydligt lägre strömförbrukning.

Sammantaget har vi alltså lyckats kapa strömförbrukningen till hälften i viloläge. Serverns belastning över tiden är högst minimal men när man väl behöver använda systemet är prestandan märkbart högre än Atom-systemen. Nedan följer en sammanställning av våra ursprungliga krav:

  •     Halvera strömförbrukningen
  •     Endast en fysisk maskin
  •     Möjlighet att köra flera olika operativsystem
  •     Dubbla nätverkskort för router-funktionalitet
  •     Separering av publika och interna servertjänster

Tack vare ny och modern hårdvara och virtualisering så har vi lyckats tillgodose alla våra ovanstående behov och även skapat oss en flexibel plattform att bygga vidare på. Det är dock inte helt lätta att sätta något konkret värde på detta. Inköpspriset för hela systemet landar trots allt på runt 4500kr och det tar ett antal år innan den summan är intjänad på enbart lägre strömförbrukning.

Annons

I takt med att nya intressanta och strömsnåla plattformar dyker upp så är det inte helt omöjligt att vi återkommer till detta tema framöver. Både avarter av Sandy Bridge och nya Atom-generationer kan bli högst intressant att studera. Den dagen, den upplevelsen.

Innehåll

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
crotaleLaglorden-Tjalve-Henrik BerntssonAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Henrik Berntsson
Admin

klart intressant projekt precis vad jag själv behöver faktiskt. har du en cpukärna reserverad per os? hur många os kan man ha/virtuella servrar på en och samma maskin?

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

Wtf, min kommentar hamnade på helt fel nyhet

Snorch
Medlem
Snorch

Henrik, många.

Det här är något jag tänkt gjort i flera år men inte kommit till skott, dels för att nuvarande hårdvara jag använder inte riktigt passar helt bra.

Anton Karmehed
Admin

En mycket intressant artikel som sagt, är dåligt belevad i just virtuali-vadå så det var trevlig läsning. Det är ju dags nu att köra en ny lagringsserver, men frågan är om jag har nytta av flera maskiner, om än virtuella sådana.

Henrik Berntsson
Admin

om man kör flera os så är ju en raid1 konfig rätt intressant att ha. hur är det med raidstödet i hårdvaran du har valt här?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Jag är i planerna att köra en egen server med låg strömförbrukning. I dagsläget kör jag en Celen 430 (35W tdp) men jag hittar inga bra moderkort i mini-itx format. En idee är ju att köra Brazos eller atom, men de cpuerna är så baskat slöa tycker jag. Kan det inte komma en atom med lite drag i. grafikprestanda är oinstressant, jag behöver cpu. I3 och i5 är juj intressanta men de har hög tdp värde. Dock verkar de ju gå rätt bra ändå.

Laglorden
Medlem
Laglorden

[quote name=”-Tjalve-”]Jag är i planerna att köra en egen server med låg strömförbrukning. I dagsläget kör jag en Celen 430 (35W tdp) men jag hittar inga bra moderkort i mini-itx format. En idee är ju att köra Brazos eller atom, men de cpuerna är så baskat slöa tycker jag. Kan det inte komma en atom med lite drag i. grafikprestanda är oinstressant, jag behöver cpu. I3 och i5 är juj intressanta men de har hög tdp värde. Dock verkar de ju gå rätt bra ändå.[/quote] Man ska inte stirra sig blind på TDP-värdet. De lägre core i3 och i5 processorerna… Läs hela »