Vi testar trådlös VR med HTC Vive och Tpcast på CES2017

Det är dags att klippa kablarna

0

Kablarna till VR-headset ökar snubbelrisken och minskar inlevelsen. I år lovar HTC bot och bättring, då Vive blir helt trådlöst och får ett bredare ekosystem.

HTC och Valve har legat i framkant med sina trådlösa handkontroller när VR-hypen drog igång på allvar 2016. De två kontrollerna tillsammans med rörelsespårningssystemet Lighthouse låter Vive-användare (någorlunda) fritt röra sig i rummet och interagera med VR-upplevelsen betydligt mer intuitivt än sittandes i en stol med en vanlig handkontroll.

Medan det har gett en fördel gentemot konkurrenten Oculus som saknade rörelsekontroller vid lansering så lider båda systemen fortfarande av samma anslutningsbegränsning. När du spelar behöver du släpa en lång kabel efter dig, vilket ökar snubbelrisken och minskar spelinlevelsen.

Tpcast klipper äntligen kablarna

På plats på CES 2017 får vi kika närmare på Tpcast, ett officiellt tillbehör som till slut ska göra Vive trådlöst. Tpcast består av en liten dosa som du antingen kan fästa direkt på Vives huvudband eller i en ficka med hjälp av en kortare kabel. Invändigt finns dels en trådlös sändare för själva bild- och kontrollsignalen och dels ett batteri som håller Vive vid liv.

Den kanske viktigaste upplevelsen vi får av Tpcast på mässgolvet är att det här är den kanske första gången vi har spelat ett actionspel i VR och helt enkelt inte tänkt på att vi spelar ett spel kopplat till en dator. Kabeln längs med ryggen känns inte distraherande, och att inte ständigt behöva tänka på risken att snubbla över en bildkabel låter oss fokusera mer på själva spelet.

I nuläget utlovas en batteritid på cirka 1,5 timmar, men större batterier och extrabatterier kommer troligtvis erbjudas framöver.

Vive Tracker tar med dina prylar in i spelet

Det andra vi får testa på mässgolvet är en ny trådlös sändare som är kompatibel med Vive-ekosystemet. Sändaren, kallad Vive Tracker, använder samma Lighthouse-system för rörelsespårning som headsetet och de vanliga Vive-kontrollerna. Men Tracker är universell, och kan fästas på mer eller mindre vad som helst.

Vi får bland annat testa exempel där Tracker har fästs på ett baseballträ eller en gevärskontroller. Förutom att det är något olustigt att vifta med ett baseballträ inomhus med förtäckta ögon så ser vi helt klart potentialen. Med ett tillräckligt smidigt kalibreringssystem kan Tracker göra det betydligt enklare att lägga till nya tillbehör till Vive, och det är någonting vi kommer vilja testa närmare framöver.

Gräsrotsfinansierad gevärskontroller

Tillsammans med Vive Tracker testar vi en ny gevärskontroller framtagen kallad Ppgun. Geväret har dels sin egen elektronik för att skicka knappkommandon till spelet, och dels ett fäste för Vive Tracker för rörelsespårning. Inbyggt i kolven finns en vibrationsmotor som imiterar en rekyl, vilket ökar inlevelsekänslan.

Lanseringsdatum och pris

Den trådlösa sändaren Tpcast kommer inom kort bli tillgänglig för förhandsbokning internationellt, och är tänkt att börja levereras redan nu under första kvartalet 2017. Priset förväntas landa på 249 dollar, så troligtvis omkring 2 500 kronor i Sverige.

Vive Tracker ligger även den relativt nära till hands, men hittar ut i butik först under andra kvartalet. Prislappen är fortfarande oklar. Gevärskontrollern vi testar på plats är mer eller mindre färdigutvecklad, men kommer lanseras i samband med en Indiegogo-kampanj under våren.

Andra nyheter från CES 2017

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid