Svenska företaget Tobii och Synaptics arbetar både med olika former av teknik för att styra och navigera i våra datorer. Nu slår de båda företagen sina kloka huvuden ihop och visar med ett ultrabook-koncept hur framtidens datorer kan styras med ögonrörelser och tryckkänslig pekteknik.

Tobii bidrar med sitt tidigare omskrivna gränssnitt Gaze UI som genom att registera dina ögonrörelser kan låta användare styra och navigera i datorgränssnitt genom att helt enkelt titta på det man vill aktivera. Medan tekniken skulle kunna användas tillsammans med ögonblinkningar för att även simulera musklicka och andra aktiviteter har Tobii insett att det ofta kan vara smidigt med fysisk input upptill.

Tobii2

Det är här Synaptics kommer in i bilden och företaget som har många års erfarenhet inom tillverkning av bland annat musplattor till bärbara datorer. Synaptics har bakat in sin kommande tryckkänsliga pekplatta Forcepad i ett nytt ultrabook-koncept som tillsammans med Gaze UI ska visa hur man kan styra sin bärbara dator med bara ögonen och olika hårda tryckningar på musplattan. Forcepad ska hantera tryck på upp till 1 000 gram och kan känna av 64 olika trycknivåer för att styra olika funktioner helt baserat på hur hårt du trycker dina fingrar mot plattan.

Tobii i sin tur menar att Gaze är framtiden både för användargränssnitt och spel där man genom att helt naturligt titta på de objekt man interagerar med får en förhöjd användarupplevelse.

Genom sitt nya ultrabook-koncept visar Tobii och Synaptics att denna teknik kan bakas in i dagens tunna formfaktorer utan några synliga eftergifter. Hur och när vi får se Gaze och Forcepad i konsumentprodukter är något oklart, men företagen hoppas få upp intresset för kombinationen hos PC-tillverkare under andra halvåret.


Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments