Tritton AX Pro Precision Gaming Headset

0
intro

Tritton är enormt stora bland gamers i Nordamerika. Deras hörlurar och tillbehör sätter standarden för många och vi har fått chansen att kika på deras flagskepp.

Tritton hat bestämt sig för att ge sig in på den europeiska marknaden. Efter att mer eller mindre tagit över den nordamerikanska marknaden för “gamer headsets” kändes det ganska självklart att ta steget över Atlanten för att försöka göra detsamma här. Tritton har bland annat sponsrat QuakeCon 2008 och är vanligt förekommande på både E3 och CES där de visar upp och låter folk testa deras hörlurar., ibland till och med tillsammans med konkurrerande hörlurar hängande precis bredvid.

Gaming är deras främsta fokus och hörlurarna vi ska titta/lyssna på idag verkligen skriker gaming. Tritton AX Pro Precision Gaming Headset är designat för gamers på så många sätt att det är lite svårt att veta var man ska börja. Det enklaste är kanske det rent estetiska som tyvärr ser ganska plastigt ut på bild, men inte är fullt så farligt när man väl tagit saken i hand.

När man sedan kommer till funktionerna förstår man än mer att detta är något som gamers borde gilla. Nu är jag ingen fullblodsgamer längre, frågan är väl om jag någonsin var, men likväl är ljud något som ligger mig varmt om hjärtat. Därför kände jag mig ändå lockad att kika på detta när jag blev kontaktad. Vi går vidare med lite specifikationer och bilder.


Tritton AX Pro Precision Gaming Headset
Kupa: Sluten
Impedans:
Kanaler: 6 (5 + subwoofer)
Högtalarelement
Center 2 x 30mm Driver
120dB +- 3dB at 1mW,
1KHz

130-2.5KHz (from 1KHz down 10dB)
Front 2 x 30mm Driver 120dB +- 3dB at 1mW, 1KHz
20-20KHz (from 1KHz down 10dB)
Bak 2 x 30mm Driver 120dB +- 3dB at 1mW, 1KHz

20-20KHz(from 1KHz down 10dB)
Subwoofer  2 x 40mm Driver 118dB +- 3dB at 1mW, 1KHz

20-30KHz(from 1KHz down 10dB)
Mikrofon
Känslighet -54 +/- 3dB
Frekvensomfång
AXPro Dolby Digital & Pro Logic Audio Controller
Ingångar: Toslink-kabel för optisk överföring
5.1 analoga utgångar
Mikrofon
Utgångar: Dubbla AX Pro 9-pinhörlursutgångar
Ljudtekniker: Dolby Digital
Dolby Pro Logic
Funktioner: Fördröjning av center och surround
Volymkontroll
Växla mellan direkt in och Pro Logic uppsampling
In-line Audio Control Module
Reglage: Volym för hörlurar
Volym för mikrofon
Mute för hörlurar
Mute för mikrofon
Individuell justering av volym för Center, Front, Bak och Subwoofer.
Utgångar Xbox Live
Övrigt
Sladdlängd: 3.8m
Vikt:
Övrigt: Volymkontroll med individuell kanaljustering
Mikrofon: Ja
Pris ~2200kr

Det är en klart påkostad kartong som Tritton skickar AXPro i. Det som stör mig lite är att marknadsföringskillarna fått alldeles för mycket makt, medan ingenjörerna fått noll utrymme. De tekniska specifikationerna finns inte att hitta någonstans på lådan, det är bara funktioner och features listade om och om igen överallt på lådan. Kanske bra för en outbildad, men det ger ett lite oseriöst intryck för någon med mer än lite kunskap om ljud och teknik, speciellt med tanke på priset.

Nog om lådan dock, den är ju faktiskt ganska ointressant i det stora hela och de flesta tekniska specifikationerna finns att hitta på Trittons hemsida om man letar lite. När jag börjar packa upp lurarna märker jag att innehållet är ganska smart paketerat. Det finns hela fyra vita lådor, undanstoppade på olika ställen runt hörlurarna, som innehåller lite olika saker som kan komma att behövas.

I lådorna hittar man bland annat ersättningskuddar för kupor och huvudbåge, mikrofonen, kabel som går mellan Xbox-dosa och det externa ljudkortet, fiberoptisk kabel för att koppla in PlayStation 3 till det externa ljudkortet, USB-kabel, adapter för inkoppling till analog sex-kanalsförstärkare, samt två stycken strömadaptrar (en för ljudkortet och en för hörlurarna).

UPDATE:

Tritton har informerat oss om att en ny version är på väg där man bara behöver en adapter.

På nästa sida tittar vi närmare på själva hörlurarna.


Om ni kikade på kartongen på förra sidan fick ni måhända intrycket av plast, och det stämmer till stor del. Det är mycket plast, men inte speciellt tunn eller mjuk plast utan lite hårdare som ger ett något mer kvalitativt intryck. När man lyfter ut lurarna ur kartongen märker man också hur pass tunga och stadiga de är. Det ger på något vis ett bra intryck med tanke på hur mycket de kostar.

Utsidorna av kåporna är dessutom utbytbara, det vill säga de silvergrå ytorna med lysande oranga Tritton-emblem. Självklart går det att justera längden på bågen som löper över huvudet och mellan kåporna, men inte riktigt så mycket som jag kanske skulle vilja. Nu har jag inget särdeles stort huvud, men ändå fick jag spänna ut dom till ganska långt. Större och längre personer kan eventuellt få lite bekymmer, men för de flesta ska det inte vara ett problem.

Att kunna byta ut utsidan av kåporna för en mer personlig touch är ju en kul grej, men inte speciellt funktionellt. Däremot att man kan mycket enkelt byta ut de mjuka kuddarna som sitter på kuporna är en klart bättre detalj. Man kan dessutom även ta loss kudden som sitter i toppen av bågen om den behöver justeras eller bara bytas ut.

På vänster kupa finns uttaget för bommikrofonen som låg inbakad i en av de vita lådorna på förra sidan. Man får klicka i den och sen vrida runt för att försäkra sig om att den är fastlåst. Den går sedan att justera framförallt i sidled, men även lite i höjdled. Jag kommer inte att göra några direkt mer avancerade tester med mikrofonen än att testa den med lite olika program och spel för att se om de levererar det den ska.


AXPro Dolby Digital & Pro Logic Audio Controller är det långa namnet för det externa ljudkortet som kommer med hörlurarna. För de som inte har något vettigt ljudkort är det givetvis en väldigt bra lösning, men framför allt gör den det möjligt att koppla in hörlurarna till både Xbox 360 och PlayStation 3, varav vi testat med den senare av de två. Hur man kopplar in dem kommer vi gå in på senare. Ovan ser ni de fyra dioderna som; indikerar om ljudkortet är påslaget, Dolby Digital används, Pro Logic används eller om den spelar upp direkt utan avkodning via den optiska ingången.

Ovan till vänster syns USB-porten samt Toslink-kopplingen om man vill köra optiska signaler från datorn in i ljudkortet. Den används även när man kopplar in den till PlayStation 3. Till höger syns de fyra knapparna som används för att justera upp eller ner (volym eller fördröjning), slår av och på Pro Logic, eller helt enkelt stänger av enheten. De små skjutreglagen till höger används för att styra funktionerna hos +/–knapparna, dvs. om de ska justera volym eller fördröjning hos antingen center eller surround. Här syns även en av de två strömkontakten som behövs för att hörlurarna ska fungera.

På andra kortsidan av ljudkortet finns de två hörlursutgångarna. Jag får bara anta att det är exakt samma ljud som kommer ur dom och att det nog inte är speciellt effektivt om två personer använder mikrofon samtidigt. På den andra långsidan finns de tre analoga ingångarna för center/subwoofer, vänster/höger fronthögtalare och vänster/höger bakhögtalare. Dessa används för att koppla in från antingen dator eller högtalarsystem.

En halvmeter ner på sladden från hörlurarna finns en liten dosa som har lite mer funktioner än man normalt ser på liknande doningar. Har kan nämligen justera volymen på ett par olika sätt, beroende på hur många kanaler man tar emot. Till vänster ser ni vad färgkoderna betyder och till höger ser ni de olika knapparna. Nedan till höger ser ni ett litet klickreglage som man använder för att justera färgen med. Om man trycker in det så “mutar” man dessutom kanalen.

Det hela funkar alltså så att man trycker på den kanal man vill justera och använder sedan reglaget för att ändra färg och volym för just den kanalen. Man alltså komponera ett färgglatt mönster om man vill det, eller helt enkelt försöka få till ett optimalt ljudläge för bästa film eller spelprestanda.

Ovan till vänster är volymkontrollen för mikrofonen samt ett mute-reglage. Nedan ser ni hur knapparna lyser i mörkret när hörlurarna används. Det är lite oroande att dosan blir så pass varm när den ändå inte gör så mycket. Till höger ser ni dom två kontakterna som finns i ändan av den ganska långa kabeln. Den stora 9-pins-kontakten används för att koppla in till ljudkortet eller koppla en adapter till. Den lilla är strömkontakt som den andra av de två strömadaptrarna ska kopplas till.


Installation(er)

Det finns ett par olika sätt som man kan koppla in Tritton AX Pro till din dator. Antingen skippar man den externa lådan helt och använder adaptern för 9-pin-till-sex-analoga-kanaler-plus-mikrofon. Det är den klart enklaste och den innebär minst kablar och du kommer undan med att bara använda en av strömadaptrarna, den för hörlurarna.

De två andra innebär att man kopplar in det externa ljudkortet, som identifieras och installeras på en sekund av Windows Vista, till en USB-port. Man kopplar sedan in hörlurarna till det externa ljudkortet via en av de två 9-pins-kontakterna. Detta kommer ge ett stereoljud och begränsar funktionerna som finns att tillgå på sladdkontrollen och själva ljudkortet.

Det tredje och sista innebär att man även nyttjar Toslink-kabeln och kopplar den från din dator, förutsatt att du har en sådan utgång, till ljudkortet. Det öppnar upp nya möjligheter för justeringar av ljudet: individuell volym för olika kanaler och olika fördröjning av ljudet för center och surround. Något som kanske är viktigare när man kollar på film än spelar spel, men det handlar ju helt på vilka ambitioner man har när man spelar.

Användning
Ljudkvalitén i de två senare fallen är beroende av det externa ljudkortet vilket gör det så gott som omöjligt att jämföra med andra hörlurar och tyvärr får jag säga att ljudet känns matt och lite tråkigt när man använder det. Det är då sagt från en högst audiofil ståndpunkt för ljudet är ändå som helhet väldigt klart och surroundupplevelsen är snudd på total. Upsampllingen från stereo till 5.1 fungerar precis så bra som det brukar med Pro Logic.

Kopplar man däremot in lurarna direkt in i en mer kvalitativ källa med analoga utgångar så finns det mer att hämta rent kvalitetsmässigt. Jag kan inte påstå att de slåss i samma liga som referensen AKG K 601, men då är det ett par rena stereolurar som är byggda för just ljudnjutning och inte så mycket surround eller spelande. Ljudkvaliten som helhet är dock inte alls fy skam och räknar man bort vad alla flashiga funktioner kan kosta presterar lurarna helt i liga med andra lurar, men nog inte mer än så.

Åven om lurarna kändes lite tunga till en början funkade de väldigt bra. Mikrofon levererade precis vad den skulle och surroundljudet var en najs kick när man studsade runt och slängde både kulor och raketer och alla håll och kanter. Jag får bittert erkänna att jag är inte lika bra på FPS-gaming som jag en gång var. Hade jag haft surroundhörlurar när jag officiellt valde att sluta hade jag nog fortsatt ett tag till, men det var kanske för det bästa att det inte fanns då.

Hörlurarna är funktionsmässigt snudd på klockrena. Det är tre saker som stör helhetsbilden bara: sladdosan blir varm, tyngden på lurarna och den enorma kabelhärva som gärna uppstår när man ska dra två kablar från dator till ljudkort som i sin tur har två kablar till inkopplade och så har ju hörlurarna i sig en egen strömadapter (med just denna version, en ny version är på g som bara behöver en strömadapter).

Nu har jag inte ansträngt mig nämnvärt för att hålla reda på kablarna här ovan, men å andra sidan är inte den optiska kabeln inkopplad här.


PlayStation 3

Inkopplingen till PlayStation 3 sker ganska enkelt där man kopplar in den optiska kabeln mellan konsol och ljudkort och sen USB-kabel mellan ljudkort och konsol och sist men inte minst hörlur till ljudkort, och så klart de två strömadaptrarna. På något sätt upplevdes inte mängden kablar lika farlig nu, trots att det var samma mängd i stort sett. Efter att ha sett till att ljudinställningarna var korrekta var det bara att spela som aldrig förr. Det fungerade sömlöst verkligen.

Jag är mer av en “social gamer” än “hardcore gamer”, men jag kan uppskatta ett par timmar av hänsynslöst slaktande i något snabbt FPS, bilspel eller strategispel (Worms i det här fallet) om det är vad som krävs, vilket situationen också gör. Nu är ju Worms ett högst tvådimensionellt spel och surroundljud känns överflödigt, men det är ju viktigt att testa att det fungerar som det ska … noggrant. Bionic Commando fungerade fint för det med.

Om man istället slänger sin i en tredimensionell värld där folk inte har mer stake än att de kan hugga en i ryggen, skjuta en i ryggen, spränga en i ryggen, sparka en i ryggen eller plantera en gevärskolv i bakhuvudet på en utan att skämmas så kommer sexkanalsljudet till en helt annan nytta. Det händer ju fortfarande lika ofta, men man upplever på ett nytt, klart mer irriterande sätt (på ett bra sätt alltså, ljudupplevelsen är ju mycket mera livsnära, vilket är varför det är så mycket mer irriterande).

Tritton skickar med en manual som också fungerar som plansch

Xbox 360

Jag äger inget Xbox 360 och djävulen ska dansa tango med Buddha i ett fruset helvete till en orkester bestående av Beethoven, Jim Morrison och Tonya Harding innan jag skaffar ett, så därför blev det endast test med PlayStation 3, vilket jag mer än gärna genomförde. Jag kommer dock förklara hur man kopplar in det ändå. Det krävs lite andra kablar för att det ska funka här.

Först och främst får man nöja sig med analoga signaler som man kopplar från bak på konsolen och AV-kabeln till de tre analoga ingångarna på ljudkortet. Sedan får man även dra en kabel mellan sladdosan och handkontrollen. Den följer med så ingen anledning till oro där. Sedan får man se till att ha USB-kabel kopplad mellan konsol och ljudkort. I övrigt får jag bara anta att det fungerar lika smidigt som andra konsoler.


Det finns mycket gott att säga om Tritton AX Pro Precision Gaming Headset. Det är ett komplett headset först och främst. Det fungerar utmärkt för både TV-spel och PC-spel. Det finns många olika sätt att koppla in hörlurarna, mycket tack vare det externa ljudkortet, vilket gör att det är kompatibelt med i stort sett alla datorer, och så klart både PlayStation 3 och Xbox 360.

Alla kablar som behövs för att göra alla de olika kopplingarna följer med i förpackningen. Det enda man önskar är väl att man på något sätt skulle klara sig med lite mindre kablar ibland, men jag vet inte exakt hur det skulle gå till idag, så tills vidare kan jag inte hålla det emot produkten för den breda kompatibiliteten är ändå ett av huvudargumenten till varför man skulle vilja köpa den.
Update:Tritton har lyckats eliminera en av strömadaptrarna i en ny version som kommer snart.

Angående ljudkvalitén och ljudupplevelsen får jag nog säga att man får en upplevelse värd priset, men kvalitén är inte i klass med rena stereolurar i samma prisklass, vilket inte heller var att vänta. Det vore rent av en enorm bedrift om Tritton hade lyckats med det. Nu levererar de istället precis det man väntar sig och det är ljud av bra kvalité ändå med tanke på att det är ett ganska dyrt headset.

Om jag vore gamer som letade efter nya lurar och om jag hade 2200kr att lägga på nya hörlurar och ljudkort hade Tritton AX Pro Precision Gaming Headset definitivt varit ett alternativ. Speciellt om jag växlade mellan att spela på dator och TV-spelskonsol.

Tritton AX Pro Precision Gaming Headset

Fördelar
+Komplett lösning
+Väl fungerande surround-lösning
+Externt ljudkort med Dolby Digitial & Pro Logic
+Gediget bygge
+Leverar ljudkvalité

Nackdelar
-Lite mycket kablage i vissa lägen
-Pris
-Dosan på sladden blir varm

Om vi hade haft en Gamer-award hade Tritton AX Pro Precision Gaming Headset fått det direkt.

Vi vill tacka NextStep Nordic för att de skickade hörlurarna som blev en alldeles utmärkt ursäkt för att spendera ännu mer tid med TV-spel och dator.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments