Efter många år på tronen tycks kretstillverkaren Intel ha fått dra sig tillbaka till en följande istället för ledande position inom kretsleveranser. Tawianesiska TSMC, ska det senaste kvartalet ha sålt kretsar för 11,98 miljarder dollar, strax framför Intels leveranser för 11,79 miljarder.

Intel har många år av branschdominans i backspegeln, till stor del tack vare den tidigare blomstrande marknaden för hemmadatorer med X86-processorer. Den kraftiga tillväxten bland mobila enheter med ARM-processorer har dock gett ytterligare bränsle åt utmanande aktörer, och där tycks Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, i folkmun TSMC, nu har fått överhanden.

Enligt en rapport från taiwanesiska IC Insight har TSMC under det gångna kvartalet skeppat kretsar för 11,98 miljarder dollar, vilket ger en knapp ledning över Intels leveranser för 11,79 miljarder dollar. Det är inga milavägar i övertag, men än dock en imponerande siffra med tanke på Intels starka varumärke.

tsmc_fab

Just framgångarna för ARM och mobila enheter har pekats ut som den största bidragande faktorn till tillväxten, och det är en faktor som även hjälpt till att ge bränsle åt andra konkurrerande tillverkare som Samsung, för att inte tala om många aktörer som designar egna kretsar utan att faktiskt tillverka dem, exempelvis Qualcomm eller Nvidia.

IC Insight förutser att halvledarleveranser globalt kommer öka mindre än 6 procent under året, men att halvledartillverkare som endast tillverkar kretsar utan att designa dem, såsom TSMC, kommer kunna se en ökning upp till 14 procent.


Relaterade nyheter

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments