Användning och summering
Fjärrkontrollskonceptet bygger som sagt på tv.nu och dess programtablå-app. När installationen är klar och konfigureringen av din TV-box/apparat är färdig möts vi inte av en fjärrkontroll utan helt enkelt av en lista med TV-kanaler. Förutom att få en snabb överblick av kanalernas nuvarande och kommande program kan vi som vanligt gå in och läsa mer detaljerade information om varje enskild kanal, eller (det som är unikt för tv.nu Remote) klicka på kanalikonen vilket istället skickar IR-signalen till TV:n för att byta kanal. I nederkant ser vi även en liten knapplist för att växla mellan kanaler, ändra volym eller stänga/sätta på TV:n. Inget överflöd av funktionalitet med andra ord, men tillräckligt för vanligt TV-tittande.
Vi har under dagen testat appen på en iPhone 4 och tyvärr hade vi ingen digitalbox tillgänglig utan fick manuellt mata in vår test-TV. Detta gick dock smidigt, förutom att vi var lite snabba med knapptryckningarna vid inlärningen och dessa fungerade inte som de skulle. Men en ny inmatning och denna gång med längre knapptryckningar vid inlärningen löste problemet.
Under den korta period vi har testat tv.nu Remote har det faktiskt fungerat riktigt väl. IR-sändaren som är det enda vi får i förpackningen fungerar bra och har inga problem med snäva vinklar eller liknande när vi byter kanaler eller stänger av och på TV:n. Den beter sig minst lika bra som originalfjärren i detta avseendet och vi kan faktiskt även använda telefonen åt “rätt håll” med IR-sändaren mot magen på flera meters avstånd, det fungerar inte alltid men förvånansvärt ofta i vårt fall.
Just det faktum att vi måste hålla telefonen på fel håll, Apples kontakt sitter som bekant i nederkant av telefonen, känns lite avigt. Men tv.nu Remote tvingar appen att vända sig på fel håll och med iPhone 4 som förutom sin hemknapp är ganska symmetrisk är det inget större problem. Noter att även om vi faktiskt kunde styra vår TV med telefonen rättvänd och IR-sändaren mot oss är då tv.nu-appen felvänd, något vi gärna hade sett en inställning för.
Inget iPad-stöd och övriga brister
De få brister/buggar vi hittat med tv.nu Remote är att vi inte kan höja eller sänka volymen lika snabbt som med originalfjärren. Vi kan hålla in knappen, men IR-signalerna skickas med vad verkar en bestämd fördröjning vilket kan göra snabba volymförändringar något irriterande, en mute-knapp hade faktiskt varit ett bra komplement här. Samtidigt har vi vid några tillfällen märkt att tv.nu-appen hänger upp sig när vi gjort ett “långtryck” på volymreglagen där inga IR-signaler skickas ut. En omstart av appen avhjälpte dock detta.
Tv.nu Remote stödjer tyvärr inte iPad i dagsläget, varför vet vi inte men troligtvis för att surfplattan har en egen version av tv.nu appen som kräver sin egen kodning och att installationsbasen av iPhone och iPod Touch är den viktigaste att nå. Här hittar vi stöd för alla enheter med iOS 3.1.3 och framåt, vilket innebär tre generationer av både iPhone och iPod Touch.
Bekvämlighet som ger mersmak
Efter vår korta tid med tv.nu Remote är vi allt jämt, kanske än mer, övertygade om att våra smartphones har ännu ett stort och intressant användningsområde framför sig. Tv.nu Remote skrapar egentligen bara på ytan om vi ser vad som är möjligt när vi parar en smartphone med en IR-sändare men för de flitiga TV-tittarna, för att inte tala om tv.nu-användarna, är detta ett riktigt smidigt tillbehör.
Visst har vi TV-tablåer och digitala programguider även i våra digitalboxar och TV-apparater. Men att dedikerade tjänster som tv.nu är betydligt kraftfullare råder det knappast något tvivel om. Vi kan inte bara gå igenom alla program utan att störa den pågående sändningen, med tv.nu Remote kan vi även byta kanal direkt från telefonen. Utan tvekan känns det både roligare och mer intuitivt än att sitta med sin vanlig fjärrkontroll och digitalboxens programguide.
Huruvida det är en funktionalitet värd 299 kronor, som är det pris Webhallen.com tar idag för tillbehöret (Ordinariepriset säger man är 399 kronor), är en högst personlig fråga. Men jämför vi med exempelvis L5Remote (400-500 kronor) som använder en identisk IR-sändare (Det står faktiskt L5 på sändaren i tv.nu Remote) är det faktiskt riktigt prisvärt. Vi kan även bekräfta att IR-sändaren ska fungera bra med endera system så köper man tv.nu Remote börj även L5 Remote fungera bra. Samtidigt bör de som redan köpt L5 Remote faktiskt bara behöva installera tv.nu appen för att få systemet att fungera.
Funktionaliteten är ganska begränsad, men så länge man inte ska göra inställningar eller göra något annat än att titta på just TV bör de räcka för de flesta. Positivt är att mjukvaran uppdateras kontinuerligt och förhoppningsvis kommer det även stöd för surfplattan iPad, samt en Android-version framöver.
Ur ett större perspektiv är tv.nu Remote ytterligare ett tydligt tecken på att vi mycket väl kan komma få smartphones, eller för den delen surfplattor, med integrerad IR-sändare framöver. Det finns i alla fall inget tvivel om att detta skulle vara ytterligare ett trevligt tillskott av funktionalitet för många.
tv.nu Remote Fördelar: Nackdelar: Pris: 299 kronor (Webhallen.com) |
Humax-boxen man får av Tele2 har en horribel fjärrkontroll, men den har en godkänd TV-guide inbyggd.
En riktig multifjärr känns väl lite vettigare, men visst vore det bra om man kunde använda sina telefon i framtiden som fjärrkontroll till alla sina apparater.
Om jag inte är helt ute och cyklar har Sony, Samsung och LG alla tre appar under utvecklling till iOS och i vissa fall Android för just det.
Kul grej, men de flesta digitalboxar har väl helt OK programtablåer idag?
Allting är ju relativt, men de boxar jag testat brukar inte minst vara ganska slöa. Programguiden på min TV som ändå är 2010 års toppmodell hos LG stänger ner kanalerna när man går in i EPG:n för att läsa runt lite, det stör jag mig på så mycket att jag inte ens använder den. Riktigt drygt att behöva bli av med TV-bilden om man bara ska kolla vad som går på någon av de andra kanalerna, blir ju ännu värre om man är två vid burken där den ena vill titta och den andra bara undersöka vad som går på… Läs hela »
Lite synd att man måste ha den där fula IR-sändaren nederst, vad hände med inbyggd IR i telefonerna? Sen är jag lite irriterad på att TV-tillverkare inte gått över till Blåtand för sina fjärrkontroller, åtminstone borde man ha det som “tilläggsfunktion/adapter” som kunden själv kan bekosta om han/hon så vill.
Själv sitter jag med en Samsung LE40C755, en Pioneer VSX-920 och en Pioneer BDP-430, samtliga uppkopplade till nätverket/Internet och har fjärrkontrollsappar till iPhone som jag laddat ner (gratis). Funkar hur bra som helst! Det är framtiden! Inte någon dum adapter från TV.nu.
Jo det är ju inte direkt någon vacker syn, finns ju lite diverse lösningar på hur man kan komma förbi problemet. Integrerad IR eller WiFi-to-IR enheter. Men på det stora hela bör man ju kika närmare på radiotekniker som inte kräver fri sikt och är mer kompatibla med dagens teknik.
Har du någon mer konkret information om vilka appar det rör sig om du använder? Hade gärna hittat något liknande för min LG och Android men LG själva stödjer bara SmartTV på 2011 års modeller.
Besviken på att ingen har kommenterat att iPhone:n har en svart framsida, och en vit baksida.
Jag som trodde det skulle bli något att prata om här ):
Ja stort tack till Barehipster som lät oss låna hans “Black & White” iPhone 4 under testerna!
On a side note kan jag bekräfta att tv.nu arbetar på en liknande lösning för iPad, men att den troligtvis kommer att skilja sig en del från iPhone/iPod. Exakt hur mycket verkar inte vara klart än idag, men vi lär återkomma till detta.
Mja, själv skulle jag bli galen på att använda min iPhone som fjärrkontroll av det enkla faktum att jag inte vill dra slidern åt höger och sedan knappa in min kod varje gång jag tänker byta kanal eller kolla vad som är på TV.
Det vore väl i så fall om man hade en reserv-iPhone som var ständig fjärr på bordet, så man kunde skippa lösenord.