Närmast hänsynslöst tuggar flashlagringen i sig marknadsandelar från den mekaniska lagringen och det ultraportabla segmentet har visat sig vara en särskilt stor kassako. Analytiker från IHS uppskattar att 70 procent av alla leveranser i år sker med ultraportabla datorer.

Ultraportabla datorer lyckas frodas på en marknad där PC-datorer på det stora hela minskar i försäljning. Allt fler vill kunna ha sin dator med sig var de än går, och framför allt har framstegen i datorprestanda tillåtit även de tunnaste och lättaste av datorer att ge tillräcklig prestanda för en vanlig konsument. Entusiaster söker sig fortfarande till stationära lösningar, men för de allra flesta är en 13 tums bärbar dator mer än tillräckligt kapabel.

Flashlagringen frodas i just det segmentet, där hårddiskar helt enkelt inte är tillräckligt praktiska. Flashlagring kan göras tunnare, mindre och är mer stöttåligt än mekaniska alternativ, för att inte tala om att den kan integreras direkt på moderkortet för att spara ytterligare plats, dock på bekostnad av expanderbarhet.

Analytiker från IHS uppskattar att 65 miljoner SSD-enheter kommer skeppas under 2013, varav 70 procent kommer levereras i ultraportabla datorer. Flashlagring har blivit oerhört mer kostnadseffektiv med nyare tillverkningsprocesser och kan återfinnas, om än fortfarande med snävt lagringsutrymme, även i de lägre prisklasserna. En SSD på 64 gigabyte, som för inte allt för länge sedan hade kostat uppåt 3 000 kronor, kan idag hittas även i mellanklassdatorer för omkring 5 000 totalt.

I samma rapport uppskattar IHS att leveranserna kommer öka med närmare 30 procent om året fram till 2017, och att uppåt 224 miljoner enheter kommer ha sålts vid det laget. Andelen enheter som integreras i ultraportabla datorer uppskattas även öka ytterligare innan dess, med nya utrymmeseffektiva gränssnitt som NGFF på väg in på markanden. Man räknar även med att hårddiskar i allt större grad kommer ersättas av hybridenheter.

Källa: Xbit Labs


Relaterade artiklar:

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
this
10 Årtal sedan

Lite intressant dock att 840 Pro har haft ett närmast oförändrat pris sedan jag köpte en i tidigt april. Men det säger förmodligen mer om själva enheten än marknaden i sig. Rullar på jävligt smutt.

McKinley
10 Årtal sedan

Har också hakat på trenden med Ultrabook och SSD.
Dessvärre är jag inte så överdrivet förtjust av att 128Gb liten SSD upptas av massa återställningsfiler från tillverkaren.
Jag hade knappt 55Gb kvar till förfogande innan jag ens hade börjat installera platskrävande program så som Office och Acrobrat.