Undervoltning av Samsung Galaxy S II i jakt på längre batteritid

0
voltage

 ARTIKEL  Dagens smartphones besitter en enorm beräkningskraft och bjuder på bred funktionalitet. Men detta kommer tyvärr på bekostnad av hög energiförbrukning. I ett försök att pressa ut de där sista minuterna har vi gett oss på systemprocessorn i Samsungs flaggskepp Galaxy S II, där vi genom att sänka spänningen försöker få ner telefonens strömförbrukning och öka batteritiden.

Den kanske största akilleshälen i alla smartphones på marknaden idag är deras batteritid. De premiumtelefoner som idag huserar dubbelkärniga systemprocessorer och ofta stora skärmar på 4-tum eller mer, har inte sällan svårt att hålla ångan uppe en hel del under flitig användning. 

Undertecknad med flera har de senaste två åren hävdat att just batteritiden är där det finns störst förbättringar att göra på smartphonemarknaden och därför är det givetvis i vårt intresse att titta närmare på hur man som användare själv kan förbättra sin situation.

En av NordicHardwares populäraste artiklar genom tiderna är en guide om undervoltning av processorn i en bärbar dator. När artikeln publicerades år 2005 var det få bärbara datorer som kunde erbjuda batteritider på mer än några få timmar och genom att manuellt styra spänningar och klockfrekvenser på processorn kunde vi då visa på hur förbrukningen i en bärbar dator sjönk med nära nog 20 procent.

Kretstillverkarna har lärt sig mycket under de åren som gått och vi ser idag betydligt effektivare och automatiserade energisparfunktioner, inte minst i våra smartphones och andra mobila kretsar. Men det faktum att alla kretsar är unika och uppvisar olika egenskaper trots att de bär samma namn och specifikationer gör att det alltid finns utrymme för manuell inverkan på deras prestanda.

Samsung Galaxy S II – Det perfekta försöksobjektet

Vi kan förstå om vissa av våra läsare, kanske mest de som inte har en förkärlek till just Samsung, undrar varför deras slagskepp Galaxy S II cirkulerar så pass mycket i våra rapporteringar. Men svaret är ganska uppenbart, telefonen är dagens referensproduk på smartphonemarknaden och i fallet strömförbrukning och prestanda är dess Exynos 4210 processor som klippt och skuren för vår analys.

Samsung har skapat sig den kraftfullaste systemprocessorn på marknaden och med dubbla kärnor på 1,2 GHz samt en kraftfull Mali-400MP grafikdel lämnar man alla konkurrenter bakom sig. Samtidigt är kretsen den absolut mest strömslukande på marknaden, vilket inte är särskilt överraskande men likväl extra intressant när man vill försöka förbättra sin batteritid.

battery

Som grädde på moset har Samsung levererat sitt flaggskepp med osignerad bootloader. Vilket betyder att det är en smal sak att få rootåtkomst till telefonen, något som krävs för den som vill börja manipulera hur systemprocessorn arbetar. Vilket är grunden till hela denna artikeln.

Det finns otaliga guider om hur man förbättrar sin batteritid i Android-telefoner spridda över nätet, vissa av dem bra, vissa mindre bra. Men här på NHW är vi som alltid främst intresserade av de fysiska komponenterna och väljer att utforska hur vi kan påverka strömförbrukningen genom att ta kontroll över hårdvaran i telefonen.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments