Vad är en ultrabook och är det något för mig? Ultrabook är ett samlingsnamn för den kategori av bärbara datorer som är bland de tunnaste och lättaste på marknaden samtidigt som de inte gör avkall på prestandan. En ultrabook är i stora drag en lätt och mycket portabel dator som klarar det mesta där det nästan blir enklare att selektera ut vad den inte lämpar sig för.
En ultrabook passar dig som | En ultrabook passar inte dig som |
Jobbar med webbaserade system | Spelar tunga och högupplösta spel |
Jobbar med med Office-paketet | Jobbar med avancerad videoredigering |
Jobbar med enklare bildredigeringar | |
Arbetar med andra Windowsprogram och appar | |
Reser mycket eller tar med dig datorn ofta |
Ultrabooken är en mångsidig dator som lämpar sig bra både för kontorsarbete, plugg eller bara surf hemma i soffan. Allt handlar egentligen om vad du ställer för krav. Avsaknaden av kraftfulla dedikerade grafikkretsar gör ultrabooks mindre lämpliga för gamers som vill spela tunga AAA-titlar med maximal upplösning eller dig som arbetar med tunga videoredigeringsprojekt. Dessa användningsområden kräver ofta en prestanda som skulle generera mer värme än vad som kan tyglas i ett chassi tunnare än 2 centimeter. Vilket leder oss in på frågan, hur mycket prestanda får man plats med i dagens ultrabooks och hur har utvecklingen sett ut de senaste åren?
Mer processorkraft, samma energiförbrukning
När det kommer till processorer och prestanda i datorer så är det alltid en kamp mot värmen. Ju mer prestanda man vill kräma ur en processorkrets desto mer värme kommer den att generera. Den värmen måste ledas bort för att inte processorn ska överhettas eller att prestandan ska påverkas negativt. Så antingen måste chiptillverkare utveckla sin tillverkningsteknik så att processorchippen blir ännu mer energieffektiva eller så får man vara kreativ med sina kylarlösningar. Kan man göra både och, ja då ser man positiv utveckling i både energiförbrukning och prestanda.
Den stora skillnaden mellan en äldre generations laptop-processor jämfört med en ny är att den senare är snabbare medan energiförbrukningen håller sig på samma nivå eller lägre vid samma belastning. Det innebär i praktiken att dina dokument, webbläsare och andra program laddar snabbare samtidigt som processorn inte drar mer energi/batteri jämfört med tidigare versioner.
Moderna ultrabook-datorer klarar trots sin slimmade design av allt vanligt kontorsarbete med Office-paketet eller liknande tjänster likväl som studentens behov av att ha flertalet flikar uppe i webbläsaren samtidigt som du skriver en uppsats och lyssnar på spotify och kör en enklare bildredigering för inlämningsuppgiften.
Huawei Matebook X använder med en tionde generationens Intel Core i5-10210U-processor med 4 kärnor och en basfrekvens på 1,6 GHz. När du väl behöver prestandan så finns den där och processorn kan stegra upp till en turbofrekvens på 4,2 GHz.
Fler funktioner i mindre dator?
Genom kontinuerlig optimering och effektivisering av kretsdesign och tillverkningsteknik har inte bara processorer utan övriga kretsar i datorer blivit både snabbare och mer energieffektiva. Faktum är att prestandan i dagens ultrabooks räcker så långt att datortillverkare kunnat lägga mer fokus på design och användarvänlighet. Vilket mynnat ut i bland annat följande framsteg.
- Mer skärm med mindre skärmramar och högre upplösning
- Större touchpads med smartare teknik
- Effektivare batterier och snabbladdningsteknik
- Optimerade operativsystem och skräddarsydd mjukvara
- Multianslutningar som med enstaka portar levererar bred funktionalitet
Huawei Matebook X använder en 13-tums 3:2 -skärm med en 3000×2000 upplösning som täcker 90% av lockets yta med en pixeldensitet på 278 PPI och 400 nits maximal ljusstyrka. Det högre 3:2-formatet är framtaget för att främja produktivitet och tillsammans med en LTPS-panel för mindre batteriförbrukning klarar Matebook X upp till 9 timmars kontorsarbete på en laddning. Skulle du behöva toppa upp batteriet så fixar den medföljande snabbladdaren att ladda halva batteriet till 50% på 30 minuter.
Touchpaden i Matebook X har nu också en inbyggd vibration för att ge dig en haptisk feedback och ett annat produktivitets-ess i rockärmen hos Matebook X är stödet för Huawei Share. Huawei Share gör det möjligt för dig med en Huawei-telefon att dela skärmen från telefonen till datorn, dra och släppa filer mellan enheterna, skicka och svara på meddelanden från datorns tangentbord, ringa videosamtal och dela ut telefonens internetanslutning.
Gårdagens anslutningar och framtidens nätverk
Dagens slimmade laptops har utmaningar med fysiska anslutningsmöjligheter och kräver allt som oftast en eller flera donglar, adaptrar eller olika konverterare för att kunna koppla in tex. en extra skärm eller projektor. Samtidigt så har USB-C kontakten kommit att bli en mångfacetterad port som kan skicka och ta emot både laddning och data som bild och ljud.
Även om vi önskar att alla mötesrummen i vårt avlånga land hade “one cable docking” via USB-C. Så är du i många fall fast med att använda äldre portar och kontakter. Är ni sedan hela företaget på plats som ska dela på, vad som förhoppningsvis i alla fall är Wi-Fi 5 får man vara glad för den lilla uppmärksamhet man får från routern.
När det kommer till trådlösa anslutningar så har långt från alla uppdaterat till accesspunkter med Wi-Fi 6 men Huawei har framtidssäkrat Matebook X med stöd för Wi-Fi 6 så att den är redo för nästa generations mer effektiva trådlösa nätverk.
Oavsett om du behöver fullstor HDMI, VGA, USB-A eller USB-C så finns de att tillgå via den medföljande dockan till Huawei Matebook X som nu även har stöd för laddning via USB-C så du kan av komplett dockning via en ensam kabel. Matebook X har även dubbla inbyggda mikrofoner som tar upp tal från upp till 5 meters avstånd är du också säker på att du och dina kollegor hörs ordentligt under möten.
Ultrabooks blir mindre och lättare
Design och utseende är för många en viktig aspekt hos en bärbar dator. Det handlar inte endast om att datorn ska vara snygg utan att du som använder din dator både hemma, och på jobbet eller skolan ska känna att datorn är skön att hålla i och bekväm att använda.
Exakt vilken formgivning och färg som är bäst är en högst personlig fråga men något som är en gemensam fördel för alla laptop-användare är låg vikt och så utrymmeseffektiv design som möjligt för att öka mobiliteten och därmed användandet.
En intressant observation är att dagens ultrabooks är cirka 20% lättare, 25% tunnare jämfört med de tunnaste och lättaste ultrabook-datorerna från 2015. Trots att de presterar bättre och har längre batteritid.
Chassit på Huawei Matebook X är tillverkad ur ett stycke metall och hela datorn väger endast 1 kg. Måtten sett till prestanda och användarvänlighet är imponerande och ihopfälld är datorn mindre än ett A4 papper och endast 13,6 millimeter tunn vid sin tjockaste punkt.
Sammanfattat så kan vi konstatera att de senaste årens utveckling inom segmentet ultrabooks så har inte bara datorerna blivit tunnare och lättare utan också prestandamässigt snabbare med flera processorkärnor och högre klockfrekvenser fast med samma energiförbrukning som tidigare. Prestandan är idag tillräckligt bra för att datortillverkare ska kunna fokusera på att få plats med mer teknik på mindre yta, som tex. Bättre kylning, mera lagring, större touchpads och mer taktila och hållbara tangentbord vilket gör användarupplevelsen bättre och vi kan bli mer effektiva med våra bärbara datorer.
Vad tycker du är den viktigaste utvecklingen som skett inom laptops de senaste åren?
I denna artikel har vi använt Huawei Matebook X som ett exempel på en dator i ultrabook-kategorin. Klicka här om du vill veta mer om Matebook X och hur den fungerar.