Min egen plan för det smarta hemmet

Jag har redan en känsla av att min egen definition och vision av det smarta hemmet kommer att utvecklas och ändras med tiden. Med mina förutsättningar i en nybyggd hyreslägenhet med 3 rum på 76 kvadratmeter ser den initiala planen ut som följande.

Prioritet 1

  • Stabilt och heltäckande nätverk
  • Smart belysning i alla rum – styra, synkronisera och automatisera
  • Rörelsesensorer – För automatisering av ljus och övervakning
  • Uppkopplade väggadaptrar – Övervaka energiförbrukning och styra “dumma” produkter
  • Dörr/fönstersensorer – Inbrottssäkerhet och skydd mot egen glömska
  • Robotdammsugare – Kontinuerlig basstädning i hemmet
  • Övervakningskamera – Kattkoll och säkerhet
  • Grafiskt gränssnitt – Styra alla produkter i hemmet med ett intuitivt grännsnitt (troligtvis på en Ipad)
  • Synkroniserade multiroom – högtalare i alla rum
  • Digital röstassistent – Röststyrning av hemmet

Prioritet 2

  • Motoriserade gardiner/persienner
  • Smart tvättmaskin – Uppkopplad och styrbar från mobilen
  • Smart luftrenare – Som automatiskt aktiveras beroende på luftkvalité
  • Larm och inbrottssensorer
  • Smart dörrlås – Oklart om/hur det går att lösa i hyresrätt på säkerhetsdörr
  • Uppkopplade vitvaror – Oklart om/hur det går att lösa i hyresrätt

Tanken med artikelserien och min väg mot ett smart hem är att det ska bli inte bara en informerande artikel utan även en dialog och ett projekt tillsammans med er läsare. Artikelseriens delar kommer att baseras på den kronologiska ordning som jag attackerar det smarta hemmet på och min förhoppning är att vi tillsammans kan hjälpas åt att hitta nya häftiga lösningar för våra smarta hem.

Steg 1: Heltäckande nätverk med Orbi

För att få ett stabilt och fungerande smart hem behöver du ett heltäckande och krångelfritt trådlöst nätverk. Vår nybyggda lägenhet har tre rum och förindragen fiber-anslutning med TP-uttag i två av lägenhetens rum. Givetvis finns inget uttag i just sovrum 2 där kontoret och NAS-servern är placerad. Efter diskussioner med byggansvarige för huset kom vi fram till att det förvisso skulle gå att dra TP-kabel genom väggen från sovrum 1 men kabeln skulle behöva gå förbi en dörr och dras igenom flera garderober, med andra ord ett rent helsicke till jobb som aldrig blir snyggt. Jag beslutade mig därför att hålla tummarna och testa en Wifi-mesh-lösning. Här föll valet på Netgear Orbi som är den enda stilrena mesh-lösningen på marknaden med hög kapacitet i sin koppling mellan router och satellit. Detta tack vare en dedikerad 5 Ghz-kanal för kommunikation mellan router och satellit samt rejäla integrerade antenner.

Netgear Orbi-routern smälter in (?) i inredningen ena änden av lägenheten, medan satelliten står i andra änden och agerar kontorsswitch.

Ödets ironi och lägenhetens upplägg gjorde att router samt satellit hamnade i varsin ände av lägenheten med flera rejäla väggar emellan. Trots detta kunde jag nå en stark koppling mellan router och satellit där min stationära dator maxade vår 250/100 Mbps lina ut mot internet. Lokalt i kontoret sitter datorn ansluten med gigabit ethernet mot vår NAS genom satellitenhetens integrerade gigabit switch. Prestandamässigt är jag positivt överraskad där jag maxar Internetanslutningen samt har full gigabit-prestanda lokalt mellan dator och NAS. Nu återstår det bara att se hur stabilt nät Orbi kan erbjuda när man börjar lasta på fler enheter.

För den som kan koppla huvuddator och eventuell server direkt på routern finns det fler intressanta Wifi-meshlösningar. Jag kan dock starkt rekommendera Orbi för dem som vill eller helt enkelt måste kombinera räckvidd med hög prestanda.

Steg 2: Smart belysning i form av Philips Hue

Första anhalt för mig blir som för många andra att gå över till en smart belysning. Detta är ett givande och smidigt sätt att börja sin smarta hem-resa på. Att ändra belysningens intensitet, färger och automatisera hur belysningen ska ändras beroende på utomstående faktorer lär dig mycket om grunderna för ett smart hem.

Första laddningen av Philips Hue-produkter anländer till det än så länge ganska dumma hemmet.

Även om jag med största sannolikhet kommer att kika närmare på flera olika belysningslösningar börjar jag min resa med att satsa fullt ut på Philips Hue. Philips är pionjärer inom smartbelysning och deras Hue-system har idag massvis av olika enskilda ljuskällor och kompletta lampor. Alla går att styra med Philips egna appar men Hue har även stöd för de allra flesta hemautomationssystemen som Samsung Smartthings, Apple Homekit, Google Home, Amazon Alexa med flera.

Jag kommer att gå in mer i detalj kring hur Philips Hue verkligen fungerar i nästa artikeldel. Just nu har jag så smått börjat laborera med systemet och kan redan säga att första intrycken är positiva och att planerna redan börjat spåra.

Läxor och utmaningar

Som i alla projekt springer du på massvis med utmaningar när du jobbar med ditt smarta hem, vissa kan du lösa och andra tvingar dig att hitta alternativa vägar. Här kommer jag att specificera vilka läxor jag lärt mig den senaste tiden för att göra det lättare för dig att undvika samma problem och i bästa fall få hjälp av er likasinnade läsare.

Utmaning 1: Gör hemmet smart, inte omständligt

Även om ett smart hem som sagt inte har en egen intelligens är åtminstone min målsättning att skapa en miljö som förbättrar och underlättar min vardag. Risken med smarta hem och teknik överlag är att man implementerar den med fokus på häftiga funktioner och i slutändan bara skapar fler problem än det faktiskt löser. Detta är en balansgång där inte minst min sambo kommer att bli en viktig vågskål, när går det smarta hemmet från att vara smart till att bli omständligt. Därav också den kontinuerliga SAF-kolumnen i artikelserien som inte minst hjälper mig att hålla mig på rätt sida gränsen men kanske även kan ge lite vägledning till dig som läsare och fellow-smartahemmare.

Utmaning 2: Plattformsval

Det största problemet för mig i skrivande stund har jag fortfarande inte hittat en lösning på. Det handlar om att försöka få grepp om vilken väg man ska gå i form av styrningsplattform. Ska jag satsa på en egenbyggd Raspberry Pi-server? Samsung Smartthings? Apple Homekit? eller bara andra kombinationer av Amazon Alexa eller Google Home? Jag har en känsla av att detta är något jag och många med mig kommer att brottas med under en lång tid och kanske till och med hoppa mellan olika plattformar. Kompatibilitet mellan olika produkter och tillverkare känns fortfarande som smarta hemmets största akilleshäl.

Utmaning 3: Hyreslägenhet och specialmått

Ett annat generellt problem jag stött på är just begränsningar i mitt boende. Som hyresgäst är det mer oklart vad du exakt får göra i och i anslutning med din lägenhet. Särskilt tankar om att byta fysiska väggkontakter, lampbrytare eller exempelvis installera ett smart dörrlås kan troligtvis bli lite problematiska att förverkliga. Ärligt talat har jag inte ens försökt få svar på dessa frågor ännu men misstänker att jag kommer att stöta på hinder. Säkerhetsdörrar, försäkringar och återställning av lägenheter i originalskick är bara några av de punkter som kommer att avhandlas.

Bakom “subwoofer-krukan” döljer sig en Philips Hue Go som ger lite mysbelysning i vardagsrummet.

Ett annat irritationsmoment är att vår lägenhet inte verkar ha några standardmått när det kommer till dörrar och fönster. Jag hade ganska långt gånga planer på att installera motoriserade rullgardiner eller persienner. Det finns smidiga kit för både Jysk och Ikeas rullgardiner men ingen av dessa har rätt mått för att passa våra balkongdörrar och större fönster. Skräddarsydda gardiner går givetvis att ordna, men kostnaden springer snabbt iväg.

Dygnet har bara 24 timmar

Sist men inte minst får man väl även nämna ett återkommande problem när det kommer till smarta hemmet. Tid! Det tar enormt mycket tid att bara sondera terrängen efter rätt produkter, att sen multiplicera detta med tiden det tar att installera, konfigurera, felsöka samt att i slutändan skriva om det i en artikelserie. Dygnets 24 timmar känns redan för få och värre lär det bli. Tur då att framstegen och visionen om det smarta hemmet är så pass motiverande. Förhoppningsvis kan vi tillsammans lära oss av våra misstag och komma snabbare fram till vår framtidsvision.

Just nu svär jag över att Siri vägrar lyssna på mig och att jag mer eller mindre tvingas stå och skrika på paddan för att hon öht ska vakna. Jakten på en smart digital röstassistent kunde börjat bättre.

Uppdatering: Jag har nu insett att Siri bokstavligen suger på svenska. Inställd på engelska som språk fungerar röststyrningen betydligt bättre och även om det inte är felfritt är det klart godkänt!

Contents

Subscribe
Notifiera vid
15 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Morkul
7 Årtal sedan

Nu är jag i och för sig en person som hellre tar fram lödkolven och gör någonting själv, inklusive mjukvaran. Tycker dock fortfarande att du borde ta dig en titt på öppna lösningar så som OpenHAB eller Home Assistant. Utvecklingen utav dessa går betydligt fortare än någon kommersiell lösning och har lösningar som förenklar mycket av de små hinder som kommersiella löningar har. Dessutom har fler och fler företag börjat titta på dessa öppna lösningar. Med det sagt så skulle jag vara extremt försiktig med att ha en röststyrd lösning i dagsläget. Så väl Sonys, Apples som Googles lösningar har… Läs hela »

Faulisto
7 Årtal sedan

Tanken är ett mer bekvämt liv, varken mer eller mindre. Frågan är ju om man kan hitta något som kan plocka upp saker? Känns som att dammsugare är begränsade där. En annan sak är ju hur du löser det där om att plocka ur diskmaskinen? Även att sätta saker i diskmaskinen.

7 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Vet du säkert redan, men dammsugaren kräver lite planering och tomma golv. Man kan t ex komma hem och hitta den halvt hängandes i ett gardinsnöre eller så har den fastnat under sängen för det var tydligen lite lägre kant i ena änden och där skulle den envist försöka ta sig ut. Och djur, läste en skräckhistoria om en hund som beslutat sig för att göra sina behov på golvet en stund före dammsugaren drog igång. Och hue/ikea. Ikea sägs ju lansera lampor med färgstyrning snart, har för mig jag läste oktober men det kanske är försenat. Jag går själv… Läs hela »

Emil Ottersten
7 Årtal sedan

Ska bli intressant att följa!
Jag har två frågor som du kanske kan hjälpa mej med:
Mesh. Är det Orbit som gäller eller? Hur funkar dom? Behöver man modem också eller det finns inbyggt?
Sen angående robotdammsugare. Har du några tips? Har försökt hitta någon som stödjer Apple Homekit men det verkar ju inte helt enkelt.

Emil Ottersten
7 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Alltså mina behov varierar lite just nu och om man tittar lite, lite längre fram i tiden. Bor i lägenhet nu (ADSL FTW) men letar hus, och det är egentligen då det blir ännu mer aktuellt. Då är det fiber vi snackar om, så då löser det sej. Men det låter bra, blir nog nåt sånt. Har du nån koll på hållbarheten på Orbi? Angående dammsugare så har jag tyvärr inte kommit längre än att jag hittat några som verkar bra och som går att styra med app (vilket jag hoppas kan vara en möjlighet att dom så småningom blir… Läs hela »

Emil Ottersten
7 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Haha. Lite på tiden alltså!

Tjao, jag tänkte väl egentligen på både byggkvalité och att den är hyfsat framtidssäkrad mjukvarumässigt. Ska man lägga några tusen på det känns det gött att veta att grejerna kommer funka några år iaf.

Ah. Frihet är ju inte riktigt Apples grej (kanske på gott och ont). Har ju än så länge mest kört HomeKit med Philips Hue, vilket funkar förbannat bra. Kvickheten med både Siri och som widgeten vid låst skärm är nimmt som fan. Får väl se vad det slutar med helt enkelt.

Emil Ottersten
7 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Gött! Får nog bli det sen när jag kommer bort från ADSL-drömmen.

Alltså, det kanske inte är superspecifikt just för HomeKit. Jag tänker på att man inte behöver låsa upp telefonen/plattan för att kunna styra. Philips Hue har ju sin iOS-widget (excomment image), men Home kan man köra direkt från kontrollcenter (excomment image?x97327) vilket är jäkligt sweet. Sorry för ev konstig bildlänkning men man kan ju inte ladda upp egna bilder här 🙂