Elektrokapacitiva Sakura Pink

Den första tanken som slog oss när vi hörde att Varmilo höll på att utveckla en elektrokapacitiv brytare var “Elektrokapacitiv? Som Topre alltså?”. För de läsare som har hört talas om elektrokapacitiva brytare i tangentbordssammanhang så förknippar ni säkert det, likt oss, med högsta hönset – Topre. Toprebrytare använder sig av en gummikon med en metallfjäder inuti, när fjädern sedan försänks och kommer i kontakt med tangentbordets PCB så bildas kapacitans som i sin tur aktiverar tangenten. Sakura Pink-brytaren från Varmilo fungerar inte riktig på samma sätt.

Hur fungerar då Varmilos Sakura Pink-brytare? Brytaren är faktiskt väldigt lik en traditionell MX-brytare, och är uppbyggd på samma sätt – både formmässigt och till stor del på insidan. Likt en MX-brytare så försänks en brytarstam ned längs med skenor på insidan av brytaren. Istället för att stammen fysiskt aktiverar brytaren efter en viss slaglängd, så sker det istället en förändring i kapacitans som i sin tur aktiverar brytaren. Detta ska leda till att man bibehåller den klassiska mekaniska känslan i tangenterna, men ändå ta del av vissa fördelar som elektrokapacitiva brytare medför.

Sakura Pink
Brytartyp: Kontaktlös elektrokapacitiv, linjär
Taktil: Nej
Klick: Nej
Aktiveringskraft: 45cN
Slaglängd: 1.8mm till aktivering, 4mm till botten
Återställningspunkt: 1.8mm


För att uppleva hur tangenterna låter, ställ in volymen så att musklicken i början av klippet motsvarar dina musklick i verkliga livet. Efter musklicken så trycker vi ned Enter och Mellanslag 5 gånger vardera, och sedan skriver vi en kortare text.

På papper så liknar brytaren en Cherry MX Red-brytare, fast med något högre aktiveringspunkt. Aktiverings- och återställningspunkten är vid exakt samma position, det tillåter användaren att snabbt och enkelt dubbeltrycka utan att behöva vänta på att tangenten återgår till en neutral position. Eftersom att brytaren är linjär så känner vi inte fysiskt när brytaren är aktiverad.

Eftersom att brytaren är utformad enligt en MX-brytare med sin design och korsstam, så är brytaren även kompatibel med brytarlock i MX-form; en stor fördel om användaren önskar kika på eftermarknadslock. Dock har brytaren sin LED monterad på motsatt sida, något att ha i åtanke vid eventuella inköp av brytarlock.

En fördel med den kontaktlösa elektrokapacitiva brytaren är att brytaren inte nöts ut på samma sätt som en traditionell MX-brytare, då aktiveringen inte är fysisk via brytarstammen. Brytaren är heller inte lika känslig mot kontaktproblem orsakade av oxidering eller skräp som kilar fast sig inuti brytaren. Detta leder i sin tur att man kan förlita sig på konsekvent och precis brytaraktivering, och brytaren har i sin tur en lägre chans att gå i spillror.

Aktivering utan fysisk kontakt innebär också att brytaren kan vara snabbare för datorn att bearbeta, då man inte måste programmera in väntetid på samma sätt. Brytaren ska enligt Varmilo ha en bearbetningstid som är långt under 5ms. Samtliga brytare bearbetas på individuell nivå av ett högpresterande kapacitanschip, vilket möjliggör full N-key rollover utan att behöva individuella omkopplingsdioder. Det innebär att man kan förlita sig på att tangentbordet registrerar samtliga tangentaktiveringar utan bortfall.

I dagsläget har tillverkaren inget exakt pris, men Varmilo nämnde att de tangentbord som erbjuder Sakura Pink kommer att kosta cirka 100kr mer än tangentbord med Cherry MX-brytare. Vi känner ändå att det är en rimlig prissättning, eftersom att elektrokapacitiva brytare tillgängliga på dagens marknad har en tendens att bränna hål i plånboken.

Contents

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments