Tangenter, brytarlock och belysning

Det ska bli intressant för oss att jämföra vad Filco, som numer är en måttstock för vad kvalitet innebär, bestyckar Majestouch 2 TKL med i jämförelse med entusiasttillverkaren Varmilo. Varmilo stoltserar med att de alltid använder högkvalitativ PBT-plast för sina brytarlock – vad har Filco att svara med?

Tangenter

Filco Majestouch 2 TKL
Majestouch 2 TKL imponerar inte vid första anblick, det rör sig om brytarlock i ABS med dyntryckta inskrifter – det billigaste av de billiga alternativen. Brytarlocken i fråga är inte heller speciellt tjocka, men ligger ungefär i mitten av vad motsvarande alternativ i samma prisklass erbjuder.
Det låter nog inte särskilt imponerande för ett tangentbord som många anser sätter ribban för kvalitet – men Filco-tangentbord skiljer sig faktiskt från konkurrensen.

Brytarlocken är som vi nämnt i ABS, den typen av plast som också används i bland annat Lego och är känd för att nötas ut snabbt och börja skina – men locken i vårt exemplar skiner endast på mellanslag – och det knappt. Vi har använt tangentbordet i veckor, i minst 8 timmar per dag och det finns inte en skymt av större utnötning av tangenterna. Ha i åtanke att dyra premiumbord från stora och kända tillverkare från vårt föregående test hade ABS-lock som började skina redan inom 5 minuter av vår användning.

Filco använder någon form av beläggning på sina brytarlock, som gör dem mycket mer resistenta än vanliga ABS-lock. Beläggningen misstänker vi ultraviolett, men vi kan inte avgöra det med säkerhet – något vi däremot kan bekräfta med säkerhet är att locken är väldigt tåliga och känns mer något mer sträva samt högkvalitativa än standard ABS som har en slät känsla vid beröring.

Siffertangent 6 har lite rester kvar från vår tryckluftsburk, det är inte förslitning som syns

Varmilo VA88M
Varmilo levererar, det är inget nonsens – VA88M är bestyckat med de riktiga högkvalitativa och dyra alternativen. Tillverkaren visar att MA105C inte var ett undantag, även VA88M har bra och tjock PBT. PBT känns mer finkornigt än ABS, och nöts inte ut och börjar skina – något alla tangentbord vid denna prispunkt borde använda i vårt tycke. Till känseln känns VA88Ms PBT lite finare, locken känns inte grovgryniga som billigare PBT har en tendens att göra.
Inskriften har uppnåtts med hjälp av färgsublimering, en dyr process där väldigt hög temperatur används för att permanent fläcka brytarlocken. Färgsublimering nöts inte ut och påverkar inte känseln av brytarlocket, men det negativa med processen är att inskriften alltid måste ha en mörkare färg än brytarlocket. ABS kan inte färgsublimeras då den typen av plast smälter vid den höga temperatur som krävs för processen.

Brytare

Filco Majestouch 2 TKL
Brytare: Cherry MX Blue
Brytartyp: Taktil med klick
Taktil: Ja, exakt
Klick: Ja
Aktiveringskraft: 50cN
Slaglängd: 2mm till aktivering, 4mm till botten

Vårt exemplar av Majestouch 2 TKL har Cherry MX Blue-brytare, den Cherry MX-brytare som i vårt tycke har det tydligaste användningsområdet – nämligen skrift. Brytaren lämpar sig bra för skrift eftersom att den har ett tydligt taktilt gupp så att vi alltid känner när vi aktiverar brytaren, och som om inte det vore nog så ger brytaren även ifrån sig ett distinkt klick. Det underlättar för oss att undvika typografiska misstag, ingen aktivering går oss ohörd förbi.


Vi har personligen inga problem med att använda Cherry MX Blue även vid spelande, men släppunkten är ovanför aktiveringspunkten – något som gör att vissa användare föredrar andra brytare när det kommer till datorspelande. Vad det innebär är att vi måste låta tangenten återgå till en neutral position innan vi trycker ned den igen, vilket försvårar snabba dubbeltryck i spel. Linjära brytare har ofta en släppunkt väldigt nära eller på samma position som aktiveringspunkten, vilket gör det möjligt att flyta med fingret på tangenten och med väldigt små rörelser aktivera den gång på gång – utan att behöva lyfta upp tangenten helt till neutral position.

Värt att notera är att elektronikföretaget Costar från Taiwan har producerat Majestouch 2, och därmed använder Filco Majestouch 2 Costars stabiliseringslösning. Costarstabilisering använder en metallvajer, och är känd för att skallra – och mycket riktigt så skallrar Enter, mellanslag och andra stabiliserade tangenter i vårt exemplar av Majestouch 2 vid beröring.

Varmilo VA88M
Brytare: Cherry MX Clear
Brytartyp: Taktil
Taktil: Ja
Klick: Nej
Aktiveringskraft: 55cN
Slaglängd: 2mm till aktivering, 4mm till botten

Det VA88M-exemplar som vi använder i dagens test använder Cherry MX Clear-brytare, som också råkar vara vår personliga favorit ur Cherry MX-serien. Likt Majestouch 2 så kommer VA88M i en rad olika Cherry MX-brytare, men just MX Clear är ett par hundra kronor dyrare än de andra alternativen till VA88M på den Nordiska marknaden, av någon märklig anledning.


Cherry MX Clear har en större taktil känsla i jämförelse med Cherry MX Blue, eftersom att det taktila guppet är både mer brant och längre. Efter den taktila punkten så ökar motståndet i brytaren kraftig, upp till ett ungefärligt motstånd på 95cN vilket är väldigt tungt. Det hjälper oss att inte bottna ut, och våra fingrar studsar tillbaka efter ett nedtryck vilket är skonsamt mot våra fingrar – men det kan upplevas utmattande för vissa användare. Cherry MX Clear är i vårt tycke en mer balanserad spel- och skrift brytare än Cherry MX Blue då släppunkten ligger närmre aktiveringspunkten. Vi upplever dock brytaren som lite väl tung att använda i FPS-spel där vi behöver hålla ned en tangent länge, eftersom att motståndet ökar väldigt kraftigt ned mot botten.

Vi ger återigen ge en stor eloge till Varmilo för att de har smörjt in stabilisatorerna i sitt tangentbord, som de även gjorde för MA105C från ett tidigare test. Det är väldigt ovanligt att ett tangentbord lämnar fabrik med insmorda stabilisatorer, och i VA88M så hörs inte ett knyst vid beröring av tangenter med en stabilisator. Istället för en Costarstabilisator med en metallvajer, använder Varmilo VA88M en stabilisator i Cherry-stil, där det finns brytarimitationer i kanterna av tangenter som behöver stabilisering.

Belysning

Endast Varmilo VA88M kommer med belysningsmöjligheter, i dagens test och det rör sig om en simplare variant. Det exemplar av VA88M som vi har testat har “Moonlight”-belysningen, vilket är en nyans av blå. Vi tycker att belysningsfärgen passar snyggt till tangentbordets ljusa design, speciellt med tanke på de avslöjade brytarna.

Det finns två olika belysningslägen, ett pulserande och ett statiskt; vi kan ändra intensitet för båda. Initialt trodde vi att det fanns ett tredje läge – ett flimrande läge utöver de två första. Det visade sig att när vi fick vårt testexemplar så fanns det ett fel med belysningen, men efter ett kort mejl till Varmilo så fick svar tillbaka samma dag med en lösning. Vi kommer inte att dra av några poäng i vår summering för att belysningen kom defekt, eftersom att vi inte kan hitta någon som helst rapport på att fler användare har upplevt det med denna modell eller Varmilos övriga tangentbord – ett olyckligt måndagsexemplar helt enkelt.

Lysdioderna lyser inte igenom de tjocka brytarlocken, och hjälper oss således inte att se inskriften i mörker – något att ha i åtanke. Varmilo MA105C från vårt föregående test hade en liknande belysning, med skillnaden att belysningen lös igenom vissa ljusare tangenter. Lysdioderna finns endast till för att öka upplevelsen estetiskt – och ser i vårt tycke snyggast ut i ljusa miljöer.

Contents

Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Felion
6 Årtal sedan

Och är man inte bekant med termen “Brytarlock” (vilket jag inte tror många är) så kallas det även “Tangenter” (utrikiska “Key-caps”), eller lite skojsamt benämner vissa dessa med termen “hattar”.

Ang. “bristen på metall” så är brytarna monterade i en metallplåt (precis som hos det stora flertalet tillverkare). Att sen vissa tillverkare väljer att inte göra ett komplett chassi, utan exponerar brytarplåten direkt (för att spara pengar) gör inte att det finns mindre metall i tangentbordet i fråga.

P.S. “SlutändAn” är där skiten kommer ut: SlutändEn är nog det ni menar. D.S.

Felion
6 Årtal sedan

Först borde jag tackat för att ni recenserar tangentbord: Tack. Det är alldeles för få recensioner av tangentbord i vår lilla hörna av klotet! Så fantastiskt trevligt att ni lyfter detta! Jag håller helt med om att “keycaps” är en (väldigt) dålig översättning av “keycaps”! Dock kan jag tycka att när ni väljer en helt egen översättning kan det vara lämpligt att i artikeln inom parantes, eller på annat sätt, ange ursprunglig term. Söker man på “brytarlock” får jag två träffar: bägge artiklar på er sida. Det blir svårt att för den som läser er artikel och blir intresserad av… Läs hela »

Tobbe
6 Årtal sedan

(Tangentbords)-hatt känns som en tydligare beskrivning iaff… =)
comment image