Bakgrund och motiv
Syftet med hela detta projekt är att minimera strömförbrukningen hos ett system som idag består av två datorer. En av datorerna agerar router/gateway/brandvägg mellan Internet och det lokala nätverket och den andra datorn agerar fil-/web-/databas-server. Målet är alltså att slå ihop dessa två burkar till en fysisk maskin och samtidigt möjliggöra ytterligare funktionalitet. Den slutgiltiga kravlistan ser ut så här:
- Halvera strömförbrukningen
- Endast en fysisk maskin
- Möjlighet att köra flera olika operativsystem
- Dubbla nätverkskort för router-funktionalitet
- Separering av publika och interna servertjänster
Ärrade administratörer av Ubuntu och/eller Windows anser säkert att detta inte är några större problem att lösa utan virtualisering och de har med all sannolikhet rätt. Vi har inga ambitioner att presentera en optimal och slutgiltig lösning utan en stor anledning är att vidga våra vyer och se detta som ett utbildningstillfälle.
Virtuali-vadå?
Vad är då virtualisering? Ett sätt att försöka sammanfatta vad virtualisering betyder kan vara “möjligheten att använda flera operativsystem i en och samma fysiska maskin”. Det är inte ovanligt att uppfatta kopplingen mellan ett operativsystem och dessa hårdvara som väldigt stark. Man stoppar i ett nytt grafikkort och installerar en drivrutin för att “kopplingen” mellan hårdvara och mjukvara ska fungera. Det den virtuella miljön gör är att den med hjälp av mjukvara låtsas vara en viss typ av hårdvara som sen kan installera ett annat operativsystem. Och kan man göra det en gång så varför inte flera gånger på samma maskin? Det är på det viset en virtuell miljö byggs upp.
En fysisk uppsättning komponenter simuleras som en uppsättning per operativsystem.
Det finns flera saker som en virtuell miljö inte passar till eller rent ut av inte klarar av. En virtuell maskin kan med fördel ses som en maskin som bara har en nätverkskabel inkopplad till omvärlden. Hårdvara som skärm, mus och tangentbord har ingen koppling mot de virtuella maskinerna och kräver i princip att all konfiguration sker fjärrmässigt. USB-enheter är ett annat exempel som kräver speciell konfigurering om de ens fungerar överhuvudtaget. Våra tillämpningar kommunicerar i stort sett uteslutande via nätverk med omvärlden så för oss innebär dessa saker inte några problem.
Ok, vi kör på virtualisering… hur går vi vidare?
klart intressant projekt precis vad jag själv behöver faktiskt. har du en cpukärna reserverad per os? hur många os kan man ha/virtuella servrar på en och samma maskin?
Wtf, min kommentar hamnade på helt fel nyhet
Henrik, många.
Det här är något jag tänkt gjort i flera år men inte kommit till skott, dels för att nuvarande hårdvara jag använder inte riktigt passar helt bra.
En mycket intressant artikel som sagt, är dåligt belevad i just virtuali-vadå så det var trevlig läsning. Det är ju dags nu att köra en ny lagringsserver, men frågan är om jag har nytta av flera maskiner, om än virtuella sådana.
om man kör flera os så är ju en raid1 konfig rätt intressant att ha. hur är det med raidstödet i hårdvaran du har valt här?
[quote name=”Henrik Berntsson”]klart intressant projekt precis vad jag själv behöver faktiskt. har du en cpukärna reserverad per os? hur många os kan man ha/virtuella servrar på en och samma maskin?[/quote]
Kul att artikeln gillades. Man behöver inte tilldela ett OS en specifik kärna i processorn eller att antalet kärnor är en hård begränsning. Jag brukar ge varje OS två kärnor och det är inget problem att ha 4-5 OS som vardera får utnyttja två kärnor även fast det bara finns två stycken fysiska.
ESXi är lite kräsen på RAID-fronten och stödjer bara ett fåtal äkta hårdvaru-RAID-kort så vitt jag vet.
Jag är i planerna att köra en egen server med låg strömförbrukning. I dagsläget kör jag en Celen 430 (35W tdp) men jag hittar inga bra moderkort i mini-itx format. En idee är ju att köra Brazos eller atom, men de cpuerna är så baskat slöa tycker jag. Kan det inte komma en atom med lite drag i. grafikprestanda är oinstressant, jag behöver cpu. I3 och i5 är juj intressanta men de har hög tdp värde. Dock verkar de ju gå rätt bra ändå.
[quote name=”-Tjalve-“]Jag är i planerna att köra en egen server med låg strömförbrukning. I dagsläget kör jag en Celen 430 (35W tdp) men jag hittar inga bra moderkort i mini-itx format. En idee är ju att köra Brazos eller atom, men de cpuerna är så baskat slöa tycker jag. Kan det inte komma en atom med lite drag i. grafikprestanda är oinstressant, jag behöver cpu. I3 och i5 är juj intressanta men de har hög tdp värde. Dock verkar de ju gå rätt bra ändå.[/quote] Man ska inte stirra sig blind på TDP-värdet. De lägre core i3 och i5 processorerna… Läs hela »
En komplettering av min tidigare kommentar. Här är två länkar till listor på RAID-kort som stöds av ESXi 4.x
http://www.vm-help.com/esx40i/esx40_whitebox_HCL.php#Storage
http://ultimatewhitebox.com/iocontroller