Nästa trådlösa standard att hitta ut på konsumentmarknaden heter 802.11ad och lovar teoretiska överföringshastigheter närmare 7 gånger de över trådat gigabit ethernet. Vi tar en närmare titt på den nya standarden för att utröna hur denna extra kraftfulla Wifi-teknik verkligen fungerar.
Trådlös nätverksteknik vidareutvecklas i rask takt och förutom galna forskningsexperiment ökar kapaciteten kontinuerligt i konsumentlösningar och våra egna hem. Den stora fördelen med wifi är givetvis att man som användare slipper krånglet med kablar och även om det är skönt för den med en bärbar dator är det en nödvändighet för andra mobila enheter som smartphones och surfplattor.
Idag finns flertalet olika standardprotokoll för Wifi spikade av standardiseringsorganisationen IEEE. Medan alla skickar data trådlöst med radiovågor är det med olika frekvensband och olika bandbredd. Just frekvensbanden och dess bandbredd påverkar inte bara prestandan utan även räckvidd och kapacitet på det trådlösa nätverket.
Wifi-specifikation | Frekvensband | Bandbredd | Max datahastighet | Räckvidd* |
802.11g | 2,4 GHz | 20 MHz | 54 Mbps | 70m |
802.11n | 2,4 GHz/5 GHz | 20/40 MHz | 600 Mbps | 70m |
802.11ac | 5 GHz | 20/40/80/160 MHz | 1 300 Mbps | 30m |
802.11ad | 60 GHz | 2 160 MHz | 6 750 Mbps | ~5m (fri sikt) |
*Räckvidd på trådlösa nätverk ska endast se som en riktlinje
Stora skillnader i hastighet men även räckvidd
Apple och Cisco har nyligen gått ut och avrått företag från att använda 2,4 gigahertz-banden för trådlöst nätverk då detta frekvensband ofta är överbelastat med dåliga hastigheter och instabila nätverksanslutningar som följd.
Läs även: Apple och Cisco närmast dödsförklarar wifi över 2,4 GHz
5 gigahertz-bandet har fler kanaler för olika nätverk och enheter att använda sig av och klarar därför av en större mängd enheter och nät samtidigt utan att orsaka konflikter i radiotrafiken. Det går även att uppnå högre datahastigheter över det snabbare frekvensbandet. Nackdelen med 5 GHz-bandet är att räckvidden påverkas negativt och man kan som användare få svårare att få full täckning i hemmet över detta frekvensband.
Med 802.11ad drar IEEE räckviddsproblematiken till sin spets och levererar supersnabba dataöverföringar på 60 GHz-bandet. Med en imponerande bandbredd kan 802.11ad tekniken leverera överföringshastigheter på närmare 7 gigabit per sekund. Nästan 7 gånger högre än trådat gigabit ethernet och motsvarande drygt 800 megabyte per sekund.
Läs även: TP-Link AD7200 med 802.11ad är världens snabbaste trådlösa router
Medan den teoretiska överföringshastigheten blir svår att uppnå även i de bästa förhållande, TP-Links första 802.11ad router specificeras till maximalt 4,6 Gbps, så är räckvidden trots allt det största problemet.
Fri sikt för datamotorväg
Med extremt högfrekventa radiovågor har 802.11ad-signaler väldigt svårt att ensa penetrera de enklaste fysiska hinder. Med andra ord blir 802.11ad en rak motorväg av data till enheter som har fri sikt till den router eller anslutningspunkt man kopplar upp sig på.
Bandbredden och kapaciteten 60 GHz-bandet är så pass hög att många datortillverkare idag väljer att använda radiobandet för att skapa trådlösa dockningsstationer för bärbara datorer, då under namnet WiGig.
Medan den första generationens 802.11ad routrar väntas komma ut på marknaden under våren 2016 väntar vi fortfarande på kompatibla mobila produkter. Det krävs nya trådlösa modemkretsar i allt från datorer till smartphones för att nyttja den nya standarden. Kretstillverkaren Qualcomm har bland annat bakat in stöd för 802.11ad i sin nya Snapdragon 820-processor som flera mobiltillverkare kommer att använda i nya premiumtelefoner under 2016. Datahastigheterna som stödjs är upp till 4,6 Gbps men den faktiska prestandan beror såklart på omständigheterna.
Smartphones med 802.11ad-stöd på ingång
802.11ad är en spännande utveckling av trådlös nätverksteknik med hissnande prestandapotential. Tekniken ska samtidigt inte ses som en ersättare för 802.11ac eller 802.11n där de två sistnämnda blir nödvändiga för ett väloljat trådslöst nätverk. Med rätt förutsättningar kan däremot 802.11ad-specifikationen öppna nya möjligheter för konsumenter som vill kapa fler kablar.
Snabbare blir det men hur är det med svartstiderna?
Spel som Counter-strike kräver en låg ping för att fungera rättvist.
Ping har inte så mycket med bandbredden att göra. Det som inverkar mest är signalstyrka, störningar, antal enheter uppkopplade, trafik på samma och intilliggande kanaler m.m.
De flesta wifilösningar har samma svarstid om omständigheterna är ideala.
Med en ensam klient på en ensam wifiuppkoppling så blir det ingen större skillnad mellan de olika teknikerna.
Problemen kommer när användarna och antalet nät ökar. Då kommer de nyare teknikerna klara sig bättre.
5 meters räckvidd, “fett”.
[quote name=”Rebellion”]Ping har inte så mycket med bandbredden att göra. Det som inverkar mest är signalstyrka, störningar, antal enheter uppkopplade, trafik på samma och intilliggande kanaler m.m. De flesta wifilösningar har samma svarstid om omständigheterna är ideala.Med en ensam klient på en ensam wifiuppkoppling så blir det ingen större skillnad mellan de olika teknikerna.Problemen kommer när användarna och antalet nät ökar. Då kommer de nyare teknikerna klara sig bättre.[/quote] Kan ju hända att Daniel tänker på svarstid jämfört med trådad anslutning. Jag har aldrig varit med om att svarstiderna gått att jämföra med trådat, men det kan ju ha ändrat… Läs hela »
[quote name=”Niabureth”][quote name=”Rebellion”]Ping har inte så mycket med bandbredden att göra. Det som inverkar mest är signalstyrka, störningar, antal enheter uppkopplade, trafik på samma och intilliggande kanaler m.m. De flesta wifilösningar har samma svarstid om omständigheterna är ideala.Med en ensam klient på en ensam wifiuppkoppling så blir det ingen större skillnad mellan de olika teknikerna.Problemen kommer när användarna och antalet nät ökar. Då kommer de nyare teknikerna klara sig bättre.[/quote] Kan ju hända att Daniel tänker på svarstid jämfört med trådad anslutning. Jag har aldrig varit med om att svarstiderna gått att jämföra med trådat, men det kan ju ha… Läs hela »
Nu ska ni inte vara så neggiga grabbar. Se möjligheterna – streama HDMI i full prestanda bl.a. Om det kommer hyfsta billiga accesspunkter ser jag ingen issue i att sätta upp flera, man behöver ju inte en fullfjädrad router i varje rum. Sedan försvinner ju inte ac heller så man kan ju alltid använda den i de rum man inte behöver 5gbit.