Asus_Strix_01_inledning

Asus laddar sin nya produktfamilj Strix med ett riktigt maffigt headset och vi har satt tänderna i det ugglelika Strix Pro som erbjuder några av marknadens största högtalarelement och brusreducerad mikrofon. Ett minst sagt iögonfallande headset med trevliga funktioner men som kan bli lite för mycket av det goda.

Det är dags för ännu en uppdatering av Sveriges största headsetjämförelse och det med ett nytillskott från tillverkaren Asus. För de som vill lära sig mer om headset, vad man ska tänka på som konsument och vilka modeller som är intressantast idag ska ni ta er vidare till Svenska Headsetguiden där nu även Asus Strix Pro finns representerad. Här nedan följer samtidigt en summering av vårt senaste tillskott i guiden.

Asus Strix Pro

Asus har på den senaste tiden inriktat sig stenhårt sig mot gamers och lanserar en helt ny produktserie för gamers kallad Strix. Istället för sitt klassiska röd-svarta Republic of Gamers-tema presenterar Asus Strix-serien som går i svart och orange. Då Strix betyder uggla på latin§/grekiska så har alla produkter ett uggle-liknande utseende och det syns verkligen på dagens headset i testlabbet. Modellen vi ska ta en titt på idag heter Strix Pro är ett av tre modeller i den nuvarande listan av produkter.

Vid lanseringen av headsetguiden så var Asus med i toppstriden med deras Vulcan Pro som gjorde riktigt bra ifrån sig och som under lång tid dessutom stoltserat med en utmärkelse. Konkurrenterna har på flera punkter sprungit ikapp Vulcan Pro sedan dess och nu svarar Asus på detta med Strix Pro.

Asus_Strix_01

Stora element med tung bas

Asus har som nämnt siktat in sig på gamers och med sina rejäla 60 millimeters element reflekterar ljudbilden detta med tung bas och diskant vilket ger en häftig upplevelse när kulorna vinor runt öronen på dig. Detta är skapat för att du precist ska höra vart alla ljud kommer ifrån samtidigt som basen ska vara närvarande och slå till när bomberna briserar och spelmusiken dånar. Allt detta är dock inte endast positivt då det kan bli lite för mycket av det goda och headsetet är inget man sätter sig ner för seriösare musiknjutning i åtanke – men för sitt syfte fungerar de bra.

Mikrofonen är godkänd men inte lika bra som i dess föregångare Vulcan Pro som vi hyllade för just dess mikrofonkvalité. Ljudet är tydligt men volymen saknas. Det uppstår även ett svagt brus men kan relateras till USB-anslutningen, vilken också stundtals lider av jordningsproblem, något Asus däremot inte är ensamma om. Vi får även lägga en brasklapp om att detta kan härledas från kombinationen av vår testutrutning och ett specifikt testexemplar.

Byggkvalitén lämnar lite att önska

Kikar vi närmare på byggkvalitén så känns plasten i sig ganska bra, men vid rörelse så uppstår det både knarrningar och knakande som sänker upplevelsen. Komforten är däremot bra men Strix Pro kommer kännas tunga vid långa sessioner framför datorn. Den medföljande kontrollenheten är välbyggd med en ordentlig volymratt, tyvärr är även detta ett krav för att använda det vid en dator vilket är lite av en besvikelse.

Sammafattningsvis är Asus Strix Pro ett spännande headset med funktioner som brusreducering för mikrofonen, kontrollenhet och avtagbar mikrofon. Tyvärr lämnar modellen lite att önska vad gäller kvalitetskänsla samtidigt som komforten blir något lidande av dess storlek och Asus får svårt att nå ända fram i en mördande konkurrens på headsetmarknaden.

Asus_Strix_05

“Strix Pro är ett “lekfullt” headset med ett basfokuserat ljud för den där extra pampiga känslan vid spelande och filmtittande. Tyvärr uppstår det ofta knakande och knarrande i plasten som känns lite medelmåttig. Det är inte heller någon lättviktare vilket kan ta ut sin rätt vid längre pass vid datorn. Vill du ha ett headset som gör att du står ut, är detta ett bra val. Ställer du höga krav på komfort och ljudkvalité finns det andra modeller i samma prisklass som är bättre, exempelvis Kingston HyperX Cloud.” – Svenska Headset-guiden 2014-08-15

Lägstapris på prisjakt.se:

Marknadsanalys och uppdateringar i Svenska Headsetguiden

Prisbilden för de testade modellerna i guiden har inte ändrats nämnvärt sedan vår senaste uppdatering och våra testade modeller håller sig mer eller mindre på samma nivå. Vi ser återigen ett mönster med modellerna Qpad QH-90 och Kingston HyperX Cloud som ofta dyker ner runt 600 – 700 kronor och därmed blir riktigt bra köp. I övrigt så är våra utmärkelser och rekommendationer oförändrade sedan vår senaste uppdatering.

Läs mer i Svenska headsetguiden

Du kan läsa hela vårt test i detalj, komplett med mikrofonmätningar, prisjämförelser och specifikationer i Svenska headsetguiden. Här hittar du även tips och trix för dig som vill veta mer inför ditt headsetköp. Vill du ta dig direkt till headsetguidens sammanfattning och utmärkelser så hittar du det här.

Håll utkik på Nordichardware framöver efter ännu fler tester och uppdateringar!

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments