Vi testar färgstarka Deathadder Chroma, Naga Epic Chroma samt musmattan Goliathus Speed Edition

0

Razer Naga Epic Chroma

Razer fortsätter att uppdatera sina möss och håller fast vid de populära modellerna. Allt fler av Razers produkter lanseras i de nya Chroma serien och Naga Epic Chroma bjuder på framförallt tre nyheter i jämförelse med dess föregångare så som mekaniska tumknappar, en fast ergonomisk högersida och tiltbart scrollhjul.

Så idag har vi valt att ta en närmare titt på denna RGB-belysta och trådlösa MMO-råtta.

Razer Naga Epic Chroma
Anslutning Flätad USB-kabel – 2,1 m
Antal knappar 19
Sensor Razer 4G – Laser
DPI/CPI Upp till 8200 DPI
Polling rate 125 – 1000 Hz
Rekommenderad handstorlek S/M
Dimensioner 119 x 75 x 43 mm
Vikt 150 g
Drivrutiner/ programvara Razer Synapse
Lägsta pris på Prisjakt.se Product price

Form och design

Naga Epic Chroma följer samma formfaktor som tidigare Naga-möss och Naga Epic Chroma är en gamingmus i mediumstorlek som lämpar sig bäst för användare med små till mediumstora händer, även om Razer själva ser utformningen som en “one size fits all”-design. Men vi upplever inga problem oavsett vilket grepp vi använder och Naga Epic Chroma passar således bra för samtliga musgrepp så som klo-, finger- och handflategrepp.

Ovansidan av musen har en sträv mattsvart plast medans sidorna har en mer slät lackering där kanten av högersidan har försetts med ett stöd för ringfingret samt ett gummigrepp för lillfingret vilket faktiskt ökar helhetsgreppet mer än förväntat.

razer_naga_epic_chroma_4

Musens paradnummer är givetvis alla de 19 klickbara knapparna och i synnerlighet de tolv tumknapparna längs den vänstra sidan. Tumknapparna har till skillnad från övrig ytbehandling på Naga Epic Chroma en blank yta och varje knapp har en unik vinkel med bakgrundsbelysning för att man enklare ska hitta rätt knapp.

Kikar vi på ovansidan av musen så hittar vi givetvis vänster och högerknapp tillsammans med ett klickbart, tiltbart, bakgrundsbelyst och gummerat scrollhjul samt två extraknappar som kan likt övriga knappar kan programmeras till vilken funktion man vill.

razer_naga_epic_chroma_3

När vi vänder på Naga Epic Chroma så ser vi i framkant en micro USB-ingång där den medföljande flätade USB-kabeln kan anslutas för laddning eller trådad användning. För glidet har Razer valt att använda fyra tunna musfötter varav två i framkant, en runt sensorn och i baken. Sensorn är placerad något bakom centrum och strax brevid den sitter av/på-knappen för den trådlösa funktionen. Razer har även valt att leverera Naga Epic Chroma med en dockningsstation och magnetkontakterna för denna är placerade i bakkant under musen.

razer_naga_epic_chroma_2

Dockningsstationen är tung liten klump som laddar musen i ett upprättläge som visar upp Naga Epic Chroma på ett ståtligt sätt. Under laddningsdockan sitter en gummifot som ger den ett riktigt bra grepp och förhindrar att stationen glider omkring. Laddningen sker via magnetstiften som syns i ovankant av dockningsstationen.

Prestanda och användande

Razer Naga Epic Chroma har en hög byggkvalitet vilket är något som märks omgående när vi omfamnar den här MMO-specialisten. Samtliga knappar har distinkta klick samt en taktil känsla och de mekaniska brytarna bakom tumknapparna ger verkligen ett lyft till helhetsupplevelsen. Alla knappar på Naga Epic Chroma har ett mellantrögt motstånd och scrollhjulet har tydliga steg och vi imponeras av greppet och kvalitetskänslan i scrollhjulet. Nytt för Naga Epic Chroma jämfört med tidigare Naga modeller är att scrollhjulet nu även stödjer tilt-funktion, det vill säga att scrollhjulet inte bara kan klickas nedåt utan även åt höger och vänster.

razer_naga_epic_chroma_6

Det enda negativa vi kan hitta om knapparna är att det är svårt att nå tumknapp 10 – 12 samt extraknapparna på ovansidan men Razer verkar säkra på sin sak i och med att knapparnas placering har i stort sett varit lika på alla Naga-möss.

När vi speltestar Naga Epic Chroma så kan vi bara konstatera att den är en fröjd att använda i just MMO-titlar med alla tumknappar blir det hur enkelt som helst att vara först med olika attacker men, Naga Epic Chroma är allt för klumpig för övriga spel. Vilket kanske inte är så konstigt med tanke på hur specialinriktad denna musen är. Under testet presterar Razers 4G laser sensor riktigt bra och har en typisk laserkänsla utan någon märkbar inbyggd acceleration.

De fyra tunna glidytorna under musen gör sitt jobb och Naga Epic Chroma glider fint på alla musmattor vi testat men vi upplever hårda aluminium eller plastmattor som mest lämpade för den här musen.

razer_naga_epic_chroma_7

Eftersom Naga Epic Chroma är den trådlösa versionen av Razers MMO-råtta så kommer musen med en laddningsstation som även agerar mottagare. Laddningsstationen är tung och har stor gummifot som gör att den står riktigt stadigt även när vi dockar musen för laddning. Musen har även stöd för trådad användning via den medföljande flätade USB-kabeln som kan kopplas bort från laddningsstationen och direkt in i musen. Dock så rekommenderar vi att stänga av den trådlösa funktionen via användning med sladd för att musen ska ladda ordentligt och för att den ska fungera optimalt. Det gör du enkelt genom av/på-knappen under musen.

I det trådlösa utförandet presterar Naga Epic Chroma långt över förväntan och vi upplever inga problem med responstider eller eftersläpningar när vi spelar med musen. Den trådlösa räckvidden hos Naga Epic Chroma uppmäter sju till åtta meter i fritt rum innan det börjar lagga vilket är något som vi ser som ett bra betyg, med tanke på att detta är en gamingmus så har vi svårt att se att den används på några längre avstånd.

VI kan alltså slå hål på myten om att det inte går att spela med trådlösa möss, även om Naga Epic Chroma inte är någon FPS-inriktad mus så uppvisar den bra responstider.

Naga Epic Chroma har ett inbyggt batteri vilket bidrar en del till tyngden hos musen och Razer utlovar upp till tjugo timmars speltid på en laddning. Efter att vi testat Naga Epic Chroma under ett par veckor så kan vi konstatera att den klarar av en hel dags spelande utan problem, så ungefär tio till tolv timmars spelande med maximala prestanda inställningar. Vi rekommenderar dock att du tar för vana att alltid sätta musen i laddningsstationen efter användning för att undvika batteritorsk.

razer_naga_epic_chroma_1

Vid prestandatestet har Naga Epic Chroma inga problem med att leverera det Razer utlovar då inställda DPI- och polling rate nivåer överensstämmer med våra tester, och när vi kontrollerar lasersensorn för jitter och inbyggd angle snapping så kan vi konstatera att det inte finns någon förutsägelse eller märkbart brus.

razer_naga_epic_chroma_anglesnappingjitter

Mjukvara

Razer Synapse är programvaran som Razer använder för i princip alla sina produkter vilket är något som vi uppskattar då flera Razer-produkter kan justeras på ett och samma ställe och programmet är kompatibelt med både PC och Mac.

razer_naga_epic_chroma_synapse_1

Synapse erbjuder alla tänkbara och grundläggande inställningar så som programmering av knappar, makron, länkningar till profiler samt justering av DPI-nivå och polling rate tillsammans med belysningsinställningar. Eftersom Naga Epic Chroma ingår i just Chroma-serien så har den stöd för full RGB-belysning och effekter och färger kan enkelt justeras i Synapse.

razer_naga_epic_chroma_synapse_2

Synapse stödjer molnlagring av alla produktinställningar vilket är något vi ser komma allt mer inom tillbehörsbranschen och som gör byte av dator betydligt mycket enklare, så tummen upp för det Razer. Dock så kräver nedladdningen av Synapse ett Razer-konto vilket vi kan tycka är onödigt, det kunde istället endast vara obligatoriskt för molnlagring av musinställningar.

razer_naga_epic_chroma_synapse_3

I Synapse hittar vi även statistik och möjlighet att installera tillägg vilket är riktigt bra för just Naga-mössen då det finns MMO-anpassade tillägg som ger det enklare att programmera alla knappar även när man är inne i spel. Avsnittet med statistik ger intressanta siffror så som hur många klick som registrerats, hur många meter som vi rört musen eller bläddrat med scrollhjulet.

Synapse körs i form av två processer i bakgrunden på datorn och allokerar tillsammans cirka 50 megabyte arbetsminne, vilket är tyngsta laget i jämförelse jämfört med andra tillverkares program.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments