Mad Catz är en aktör som har funnits med på marknanden under många år och har stuckit ut med sina cyborg-inspirerade designlösningar i starka färger. Vi har testat ett tangentbord som känns väldigt anonymt för att komma från Mad Catz, det mekaniska tangentbordet S.T.R.I.K.E. TE.
Mad Catz har alltid valt att gå sin egen väg och har släppt en mängd olika produkter som inte bara haft cyborg-inspirerade designlösningar men också haft stora konfigurationsmöjligheter för att ställa in musen så den ligger precis rätt i handen eller modulära tangentbord där man kunnat plocka bort delar av tangentbordet. S.T.R.I.K.E. TE har inte så värst mycket personliga konfigurationsmöjligheter hårdvarumässigt men det är ändå ett högst intressant tangentbord och Mad Catz första mekaniska tangentbord på marknaden.
Egenskaper | Mad Catz S.T.R.I.K.E. TE |
Brytare | Kalih MX Brown |
Tangentbelysning | Ja, vit, 3 zoner |
USB-hub/ljud | Nej |
Makrotangenter | Ja, 12 st. |
Mediatangenter | Nej |
Inbyggt minne | Nej |
Mått | 480x25x195mm |
Kabel | 2 meter |
Anslutning | 1 x USB 2.0 |
Cirkapris | 990 SEK |
S.T.R.I.K.E. TE är ett förhållandevis normalt tangentbord för att komma från Mad Catz och är i princip ett S.T.R.I.K.E 3 fast med mekaniska brytare. Tangentbordet har inga av de modulära konfigurationsmöjligheterna som de värre modellerna S.T.R.I.K.E. 5 eller 7 har utan är ganska standardiserat. I överkant så har tangentbordet en liten sluttning där flertalet av makrotangenterna, profilväxlaren och avstäningsbrytaren för windowstangenten återfinns. Den designdetalj som får en att höja mest på ögonbrynen är mellanslagstangentens utformning.
Mad Catz har gått ifrån den vanliga kvadratiska formen på tangenttoppen och istället utökat slagytan på denna genom att göra toppen bredare. Själva tangentoppen är i det vanliga formatet så om man skulle vilja byta ut alla topparna mot andra så fungerar det. Först var vi lite kritiska till den annorlunda designen men efter ett par timmars användning så började vi uppskatta den rejält. Tummen som allt som oftast vilar på mellanslagstangenten får en mer komfortabel position att vila på i vår mening. Kvalitétskänslan är riktigt bra rakt igenom, till och med fötterna för att höja tangentbordet känns rejäla och inte bräckliga som de ofta tenderar att vara.
Tangentbordet har vit tangentbelysning i tre olika zoner; WASD, piltangenterna och de övriga tangenterna. Man kan ställa intensiteten på dessa tre zoner invidiuellt genom att hålla ner FN-tangenten och de utmärkta tangenterna. Det hela fungerar fint men det hela innebär att det blir rätt många tangenttryck om man har hela belysningen tänd och vill släcka den. I övrigt har tangentbordet inga direkta extra finesser eller funktioner. Det finns ett avtagbart handledsstöd som har en udda detalj, man fäster inte det i tangentbordet på det tradionella sättet där man kan lyfta tangentbordet och handledsstödet följer med. Fästena är istället uppbyggda så att man lägger tangentbordets fästen i skåror på handledsstödetsfästen och när tangentbordet ligger på bordet sitter det bra ihop. Detta resulterar således i att om man lyfter upp tangentbordet så ligger handledsstödet kvar. Lite störande men samtidigt lite smart då man inte riskerar att bryta av fästena.
Mjukvara
S.T.R.I.K.E. TE har en medföljande mjukvara som är unik för tangentbordet, det vill säga ingen paraplymjukvara likt Steelseries Engie eller Razer Synapse 2.0. Mjukvaran är väldigt enkel i sitt användargränssnitt och även den mest oerfarne användarnen av liknade program skulle enkelt kunna få sina makrotangenter att göra det man vill på nolltid. Gränssnittet är lättförståeligt och på de områden som är lite mer utmanade kommer med förklaringar. Funktionsutbudet är ganska sparsmakat. Man kan programmera makrotangenterna, antingen från förvalda makron eller spela in sina egna makron. Man kan även ställa in tangentbelysningen.
Summering
Mad Catz S.T.R.I.K.E. TE är ett kompetent tangentbord med rejäl byggkvalitet och god ergonomi. Tangentbordet är kompetent och man får ett bra speltangentbord som kanske lämpar sig bäst för spelare som inriktar sig på RTS-spel såsom Starcraft 2. Prislappen känns helt i klass med vad man får om man sneglar på konkurrenternas modeller i samma prisklass.
“Mad Catz S.T.R.I.K.E. TE är allt som allt ett riktigt trevligt tangentbord med en hel del funktionalitet så som mediastyrning och makrotangenter. Det har en ganska snygg design för att vara ett fullblodigt speltangentbord. Byggkvalitéen och den väldigt pedagogiska mjukvaran imponerar på oss. Tangentborder har en prislapp som ligger i toppskiket på mekaniska tangentbord utan RGB-belysning men för pengarna får man ett kvalitetstangentbord.” – Svenska Tangentbordsguiden 2015-06-02
Lägstapris på prisjakt.se:
Uppdateringar och utmärkelser i Tangentbordsguiden
När Mad Catz S.T.R.I.K.E. TE nu tar plats i guiden så får vi in ännu en modell som vi kan rekommendera till spelentusiaster, speciellt de som lägger många timmar på RTS-spel, med höga krav på bra prestererande tangentbord, bra byggkvalitet och goda ergonomiska faktorer. Bland våra tidigare utmärkelser så sker ingen förändring.
Marknadsanalys 2015-06-02
Vi kan inte se några större förändringar på marknaden idagsläget. Steelseries Apex M800 har äntligen nått till den svenska marknaden och i och med det så ser vi för första gången Steelseries nya brytare QS1. Det återstår fortfarande att se om denna brytare kan konkurrera med Cherrys marknadsledande brytare.
Läs hela testet i Svenska Tangentbordsguiden
Du kan läsa hela vårt test i detalj, komplett med prisjämförelser och specifikationer i Svenska tangentbordsguiden. Här hittar du även tips och trix för dig som vill veta mer inför ditt tangentbordsköp. Vill du ta dig direkt till tangentbordsguidens sammanfattning och utmärkelser så hittar du det här.
Håll utkik på Nordichardware framöver efter ännu fler tester och uppdateringar!
Hej
klickar på nedersta strike bilden och får upp ett Cherry tangentbord?
[quote name=”ThorWiking”]Hej
klickar på nedersta strike bilden och får upp ett Cherry tangentbord?[/quote]
Hej ThorWiking! Tack för att du påpekade detta. Bilden hade tydligen fått fel länk. Det ska vara uppdaterat nu. 🙂
Jag kollade lite i tangentbordsguiden igårkväll och då slog det mig att det är svårt (för att inte säga omöjligt) att se vilka tangentbord som saknar numpad utan att klicka in sig på respektive tangentbord. För en som söker ett kompakt tangentbord (med home, page up, page down, end och vanliga funktionstangenter) skulle det underlätta enormt om det stod något om det i listan.