Vi testar Philips BDM4065UC – 40 tums 4K-skärm med oöverträffad spelinlevelse

10

Philips BDM4065UC

BDM4065UC_001

Philips BDM4065UC
Storlek 40 tum
Paneltyp VA
Upplösning 3 840 x 2 160
Maximal uppdateringsfrekvens 60 Hz
Responstid 3 ms
Bildanslutningar 1 x Displayport 1.2
1 x Mini Displayport 1.2
1 x HDMI 1.4a (MHL)
1 x HDMI 1.4a
1 x VGA
Ljud Inbyggda högtalare
Line-in
Hörlursutgång
USB 4 x USB 3.0
Justeringsmöjligheter Inga
Medföljande kablar 1 x Displayport
1 x HDMI
1 x VGA
1 x 3,5 mm
Strömförsörjning Inbyggt nätaggregat
VESA-fäste Ja, 200 x 200
Lägstapris på Prisjakt.se

Du hade antagligen blivit ursäktad för att missta Philips BDM4065UCV för en TV, även om den är listad och marknadsförd som just en bildskärm. De två huvudsakliga skillnaderna du kommer märka som konsument är nämligen dessa: den saknar TV-mottagare och den saknar fjärrkontroll.

Skärmen bygger kring en 40 tum stor VA-panel med Ultra HD-upplösning, det vill säga 3 840 x 2 160 pixlar. I den här storleken innebär det en pixeltäthet på 110 pixlar per tum. Det är med andra ord märkbart mindre än de 28-tumsmodeller vi har testat tidigare, men inte för lågt för skrivbordsanvändning. Som referens ligger en 27-tums 1440p-skärm på nästan identiska 109 pixlar per tum och en 24-tum 1080p-skärm på 92 pixlar per tum.

Byggkvalitet och finesser

Philips har använt sig av en ganska sober och minimalistisk design i plast och metall. Skärmens förhållandevis tunna ramar är omärkta och fria från knappar, medan Philips logotyp sitter i mitten av skärmens nederkant tillsammans med en vit lysdiod. Konstruktionen känns faktiskt överraskande gedigen, utan knarrningar när du handskas med den. Den känns, mer eller mindre, som en vettig TV i sin konstruktion.

Foten kan se lite tunn ut, men är överraskande stabil. Skärmen vinglar inte nämnvärt utan står riktigt bra även om du råkar gunga till bordet lite grann. Nackdelen är att det inte finns några som helst justeringsmöjligheter – det finns ingen möjlighet att höja, sänka, vrida eller luta skärmen på något sätt. Det får ses som en stor nackdel för en produkt som trots allt är ämnad för skrivbordsanvändning. Det finns dock ett 200-millimeters VESA-fäste för att väggmontera bildskärmen.

BDM4065UC_ports

Portarna lite egendomligt fördelade. Alla bildingångar sitter på vänstersidan, riktade utåt, vilket tyvärr också kan göra det lite svårare att dra kablar snyggt bakom skärmen. Portutbudet får dock tummen upp – dubbla HDMI varav en med MHL, en mini Displayport, en fullstor Displayport samt en VGA – allt du kan tänkas behöva på en skrivbordsskärm. På baksidan sitter en fyraportars USB-hub, riktad bakåt. Vi hade egentligen helst sett dessa portar på sidan för att vara mer lättåtkomliga, medan bildskärmsingångarna hade gjort sig bättre på baksidan.

De inbyggda stereohögtalarna ger som väntat ingen hifi-upplevelse, men faktum är att de låter en aning bättre än övriga 4K-skärmar vi testat. Ljudet är fortfarande en aning burkigt och basen saknar lite tryck, men de fungerar bra för att ha lite musik i bakgrunden när man jobbar, för att se på videoklipp eller för lite lätt spelande. Det finns dock en analog 3,5-millimetersutgång för att ansluta ett par externa högtalare eller hörlurar vilket såklart är att rekommendera i slutändan.

BDM4065UC_meny_01

BDM4065UC_meny_03

Vi är även glada att se att Philips inte har satsat på kapacitiva knappar på BDM4065UCV utan istället på en navigeringsspak snarlik den vi sett på andra skärmar som Samsung U28D590D och Asus Swift PG278Q. Själva menysystemet är i sin tur väldigt likt det i 28-tumsmodellen 288P6LJEB, det vill säga lagom intuitivt och lättnavigerat, framför allt när de bråkiga touchknapparna inte längre är ivägen. För den som vill använda skärmen som en TV hade vi gärna sett att Philips skickat med en fjärrkontroll eller sålt en som tillbehör, men om det är en faktor värd att hänga upp sig på beror på hur du tänkt använda den.

Bildkvalitet

Alla de sex 4K-skärmar vi tidigare testat i vår bildksärmsguide har använt sig av mer eller mindre identiska TN-paneler, så det blir extra intressant att kunna ha VA-panelen i BDM4065UCV som referens, särskilt i och med att det inte finns vidare många liknande paneler tillgängliga på marknaden idag.

Gamut_mark

Färgerna och svärtan är märkbart bättre än hos de TN-paneler vi testat och bilden ser riktigt trevlig ut både i film och på stillbilder. När vi gör en mätning med vår kolorimeter ser vi också att färgåtergivningen är något vassare än de sex TN-skärmarna vi testat tidigare – Philips 40-tummare klarar av 99 procent av sRGB medan övriga ligger kring 96 – 97 procent.

Godkänd ljusstyrka utan blödningar

Vad vi däremot får anmärka är att betraktningsvinklarna känns en aning begränsade främst i höjdled – det kan märkas ganska stor skillnad beroende på i vilken höjd du sitter framför panelen. Vi kommer gå in mer på detta lite längre fram. Vi får ge tummen upp för att skärmen inte visar någon nämnvärd ljusblödning, även med ljusstyrkan uppskruvad till maxvärdet.bleeding_philips_BDM4065UC

Ljusstyrka_mark

Vi använde en kolorimeter för att mäta den maximala ljusstyrkan, som uppmättes till 267,3 dandela per kvadratmeter – en ganska “lagom” nivå för en skrivbordsskärm men inte riktigt uppe i de 300 som utlovas.

Användning – film, spel och skrivbordsanvändning

Vi har testat att både spela, se på videoklipp och arbeta på Philips BDM4065UCV och måste konstatera att upplevelsen är riktigt trevlig, om än väldigt annorlunda från vad vi är vana vid. Skärmar i den här storleken brukar vi oftast använda vid betydligt längre avstånd, och bilden blir riktigt omslutande när vi sitter på ett vanligt skrivbordsavstånd på omkring en halv meter.

I spel blir den omslutande känslan som mest påtaglig då nästan hela synfältet täcks av skärmytan. Det ger gott om inlevelse inte minst i förstapersonsskjutare, men även i andra titlar. Vi kan även påpeka att skärmen har ganska låg latens när den körs i sin ordinarie upplösning och vi märker inte av några som helst störande eftersläpningar under våra speltester.

60 Hertz är maximal uppdateringsfrekvens för alla 4K-skärmar

Skärmen stödjer en maximal uppdateringsfrekvens på 60 hertz och även om detta är långt ifrån de 120 eller 144 hertz som vissa gamingskärmar idag kan erbjuda är det den maximala uppdateringsfrekvens som kan erbjudas idag på en 4K-skärm. Vi kommer troligtvis inte få se 4K-skärmar med 120 hertz förrän inom tidigast 1-2 år när Displayport och HDMI-standarderna återigen uppdateras. Så idag får man som spelare helt enkelt välja – maximal upplösning eller maximal uppdateringsfrekvens.

BDM4065UC_002

Något som däremot märks av främst vid skrivbordsanvändning är att betraktningsvinklarna börjar göra sig påminda allra längst ut i skärmens kanter. Bilden blir inte dålig, men en viss skiftning i ljusstyrka och färgmättnad märks för blotta ögat. En skärm av den här storleken hade helt enkelt gjort sig bäst välvd likt Samsungs och LG:s 34-tummare när den används på ett skrivbord. Bilden är fortfarande bra och vi kan mycket väl tänka oss att man inte ens tänker på effekten av betraktningsvinklarna efter ett tag, men lite bättre betraktningsvinklar hos panelen eller en välvd sådan hade kunnat få bort de problemen helt. Det blir också mindre märkbart ju längre ifrån skärmen du sitter.

Ytan är inte riktigt högblank, men inte heller matt. Den kommer vara benägen att ge reflektioner om du har direkta ljuskällor i närheten vilket kan vara värt att tänka på vare sig du vill sätta den på TV-bänken eller på skrivbordet.

Det ska också poängteras att om du spelar upp exempelvis en 1080p-film i helskärm när du sitter på skrivbordsavstånd så kommer det såklart också se ut som om du sitter vid en 1080p-skärm i samma storlek på samma avstånd. Med andra ord: inte vidare bra. Du kan såklart fortfarande köra sådana videoklipp i fönster med respektabel storlek för bättre skärpa eller helt enkelt flytta dig längre ifrån skärmen. Men var beredd på att skärmen helt klart ska hålla sig till 4K-upplöst material för att leverera så bra upplevelse som möjligt.

Strömförbrukning

Skärm Standby Skrivbord Video
AOC U2868PQU 0,1 W 62,0 W 63,0 W
Asus PB287Q 0,1 W 40,0 W 40,2 W
Dell P2815Q 0,0 W* 39,0 W 39,3 W
Lenovo Pro2840M 1,0 W 46,0 W 54,0 W
Philips 288P 0,1 W 48,0 W 61,0 W
Philips BDM4065UC 0,0 W* 82,5 W 82,6 W
Samsung U28D90D 0,1 W 36,4 W 36,8 W

Som väntat drar skärmen med sin större yta också mer ström i drift än övriga skärmar. Det är dock ingen extrem ökning vi pratar om, cirka 20 watt mer än Philips 288PLJEB och AOC U2868PQU, en rimlig skillnad i relation till storleken då den totala skärmytan är cirka dubbelt så stor.

Contents

Subscribe
Notifiera vid
10 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Gambit_2K
10 Årtal sedan

Intressant skärm, missade jag ngt men inga inputlag tester? (erkänner att jag skummade igenom artikeln).

Zhu
Zhu
10 Årtal sedan

Intresserad av denna skärm men skulle gärna vija ha en mer utförlig recension! En mer direkt mätning av inputlag än “vi kände inte av något” vore att välkomna. En annan sak är färgåtergivningen och svärtan. Ni skriver att det är en markant skillnad men eran egen graf säger 97% för TN-skärmarna mot denna skärms 99%. Kanske inte en enorm skillnad? Eller är det fel graf? För det var den enda som jag såg som behandlade färger.

Kul att ni recenserar denna skärm men känner ändå att denna recension hade mått bra av lite mer djupgång och bredd.

Zhu
Zhu
10 Årtal sedan

Tänkte lägga till lite… Vi kommer se en parad av Seiko-skärmar från 28-40″, alla 4K och med Displayport 1.3 nästa år(Q1 2015). Tänker på modellen 40U4SEP-G02. Även om den har 60 Hz så är det möjligt att komma över 100 Hz på en 4K skärm med DP 1.3, och den skärmen kommer som sagt ut om bara några månader så jag tror inte vi måste vänta upp till 2 år för en 100+ Hz 4K skärm. Däremot så tror jag inte att vi kommer behöva 100 Hz 4K skärmar förrän tidigast senhösten 2016 när Pascal och R400 serierna har släppts… Läs hela »

Tobberian
10 Årtal sedan

4k och 4k… Egentligen är det väl bara oklippta 1080p 20″are. Mer 24″ istället.

volcano
volcano
10 Årtal sedan

Tak for testen
har i testet PWM Monitor Flicker
https://www.youtube.com/watch?v=RlUHBQDlYgA

T
T
10 Årtal sedan

[quote name=”Tobberian”]4k och 4k… Egentligen är det väl bara oklippta 1080p 20″are. Mer 24″ istället.[/quote]

Öh, nej.

Tobberian
10 Årtal sedan

[quote name=”T”]Öh, nej.[/quote]Syftade på att de är samma PPI.. så tänker man inte behövt innovera det gamla va-substratet speciellt mycket och tjänar mer pengar på stora skärmar istället för att gå upp i PPI.. bara inte kapa upp dem lika mycket. tada.. 4K Ka-shing! ^^
(men kanske helt omgjort hmm.. hur som helst är det ju svårare med felfritt ju större panel).
Sen handlar 4K mest bara om hög PPI för mig men fler pixlar är ju bra också, men 40″ är inte tokbra på desktop.

Carl Holmberg
Carl Holmberg
10 Årtal sedan

[quote name=”Gambit_2K”]Intressant skärm, missade jag ngt men inga inputlag tester? (erkänner att jag skummade igenom artikeln).[/quote] Vi hade gärna tagit fram exakta siffror för input lag för alla våra testade 4K-skärmar, men av flera anledningar är det svårt att göra pålitligt idag. De tester som finns tillgängliga är helt enkelt inte tillförlitliga för 4K. Det finns flera helt mjukvarubaserade tester som duger för 1080p och andra lägre upplösningar, och dessa bygger på att man klonar bilden till två skärmar, kör testet och mäter skillnaden mellan de två med hjälp av en kamera med kort slutartid. Problemet här är att man… Läs hela »

Imlal
Imlal
10 Årtal sedan

Skärmen är beställd iaf. Får hoppas att jag blir lika imponerad som Anton 😀

Tripptrapptrull
Tripptrapptrull
10 Årtal sedan

“BDM4065UC” vilket sexigt produktnamn! Tror det kommer att dröja ett tag innan vi får höra någon komma och berätta om sin nya bil Toyota KRS8753UF.