Sony Xperia Z5: Mjukvara och kamera
Sony Xperia Z5 drivs av Android 5.1.1. Ovanpå operativsystemet ligger Sonys egenutvecklade användargränssnitt. Anpassningarna av Android som företaget har genomfört är dock relativt återhållsamma, vilket betyder att Android-användare bör känna sig hemma med Xperia Z5. Sony fortsätter dock sin tradition att installera onödiga, och i vissa fall utnyttjande, applikationer som inte ger något större värde till användare utan som riskerar att lura användare att betala för tjänster och mjukvara som de inte behöver. AVG har exempelvis en applikation förinstallerad kallad AVG Protection. Appen har inget större värde för de flesta konsumenter och efter 180 dagars användning uppmanar appen användare att betala 99 kronor per år, eftersom gratisperioden har löpt ut.
Ytterligare ett exempel på Sonys irriterande appar är företagets ”What’s new”-app. Appen är tänkt att ge användare förslag på appar och spel att installera på sin telefon. Det verkar med andra ord som om Sony har skapat en app som gör något som Google Play redan gör. Kritiken slutar dock inte där.
Det mest irriterande med appen är att den skickar notiser till användare om att det finns nya appar tillgängliga som Sony tycker att användare bör installera.Under vår testperiod fick vi exempelvis två notiser: ”Spectre – En ny app är tillgänglig” och ”Amazon Shopping – En ny app är tillgänglig”. Notiserna ledde till What’s New-appen som föreslog att vi skulle installera apparna på vår telefon. Det är inte orimligt att tänka att ovana användare skulle kunna tro att apparna måste laddas ner eftersom de listas som ”Uppdateringar”, även om de aldrig varit installerade på telefonen förut.
Den förstnämnda av de två apparna heter alltså Spectre och är en reklamapp för Sony Pictures nya Bond-film. Den andra appen är en shopping-app för ett företag som inte ens bedriver verksamhet i Sverige. Även om vana användare är väl medvetna om hur notiser kan stängas av är det tråkigt att se Sony försöka övertyga användare att installera reklammjukvara som de aldrig sagt att de vill ha.
Kamera
Sony Xperia Z5 kommer utrustad med en kamerasensor som har en upplösning på drygt 23 megapixel. Enligt Sony har sensorn högre upplösning än 23 megapixel men alla bilder sparas i upplösningen och de resterande pixlarna används för att höja kvalitén i bilden. Kamerans objektiv har ett bländarvärde på f/2,0 och kameran saknar tyvärr optisk bildstabilisering.
Det är svårt att peka på stora skillnader mellan kameror i dagens bästa smartphones. Med det sagt finns det små detaljer som skiljer dem åt. För att ta reda på hur bra Sonys nya kamera är har vi jämfört den med kamerorna i Samsung Galaxy S6 Edge+, LG G4 och Apple Iphone 6S Plus.
För det första är det värt att notera att Sony Xperia Z5 har ett relativt brett objektiv. Dess brännvid är motsvarande 24,1 millimeter, vilket skulle beskrivas som vidvinkligt av vissa. LG G4 har i jämförelse en motsvarande brännvidd på 31,8 millimeter. Det betyder att användare av Sonys kamera kan stå närmare stora objekt och ändå få med dem i bild medan LG G4-användare behöver gå längre bort för att se till att allt hamnar i bild.
Nu till bildkvalitet: Sony Xperia Z5 tar riktigt bra bilder i ljusa miljöer. Kamerans bildbehandling tenderar dock till att gör att bilderna som kameran spottar ut i slutändan är mörka och saknar dynamiskt omfång. Det betyder att bilder tagna med exempelvis LG G4 erbjuder betydligt högre detaljrikedom i mörka områden än motsvarande bilder tagna med Xperia Z5. I bilderna nedan ser vi exempelvis hur stammen i de två träden helt försvinner i Sonys bild medan LG lyckas återskapa detaljerna i dessa mörka områden, utan att överexponera himlen.
Även om Sonys kamera kan ha problem i vissa ljusa miljöer lyckas den ofta riktigt väl med att återge en mjuk och balanserad bild. I exempelbilden med murgrönan nedan ser vi tydligt hur Samsung överskärper sin bild medan Sony lyckas skapa ett detaljrikt men mjukt resultat som riktigt bra ut.
Det är främst i mörka miljöer som Sonys kamera får störst problem. Eftersom kameran saknar optisk bildstabilisering tvingas den ofta till att sänka sin slutartid för att hålla borta rörelseoskärpa. När vi tog de mörka testbilderna på smartphonekartongerna nedan valde Apples kamera en slutartid på 0,25 sekunder, Sonys kamera valde en slutartid på 0,0625 sekunder, en fjärdedel av Apples. I slutändan betyder det att Sonys kamera inte kunde återskapa en bild av samma kvalitet. Sonys bild lider av kraftigt brus som försämrar bildens detaljrikedom. Utöver det är Sonys bild betydligt mörkare än konkurrenternas.
Själv har jag inga problem alls med fingeravläsaren. Den fungerar klockrent och batteritiden är bra. Har 68% när jag lägger mig. Är riktigt nöjd med mobilen.
Nja flaggskeppet i denna generation är väl ändå Z5premium?
Ursakta, men det har resonemanget med vansterhander, tummar och pekfingrar ar faktiskt rena svamlet.
Man kan registrera 5 olika fingeravtryck, vilket racker for alla normala anvandningsfall. Sjalv haller jag Z5:an med vanster hand, och har registrerat vanster pekfinger och langfinger som av en handelse hamnar precis vid sensorn nar jag haller telefonen som jag brukar.
Jag har aven registrerat hoger pekfinger sa jag kan med latthet lasa upp min Z5 nar den ligger pa bordet.
Allt fungerar perfekt, jag ar jattenojd. Men jag undrar vad recensenten sysslar med …