Wi-Fi 6E är sprillans nytt och vi har testat den nya tekniken tillsammans med nya Asus ROG Rapture GT-AXE11000. I vårt test kikar vi främst på vilken skillnad Wi-Fi 6E gör för stabilitet och prestanda.

I november 2021 öppnades ett nytt frekvensutrymme upp för svenska konsumenter. Post- och telestyrelsen meddelade då att 6 GHz-bandet skulle öppnas upp för olicensierad Wi-Fi-utrustning. Det nya utrymmet fick därmed samma status som 2,4 och 5 GHz-bandet haft i många år. Den största nyheten för konsumenter var det nya bandets storlek. Det är nästan lika stort som 2,4 och 5 GHz-banden är tillsammans. Det öppnar för betydligt mer pålitliga Wi-Fi-nätverk bland folksamlingar samt högre hastigheter för fler användare. Wi-Fi-routrar med stöd för Wi-Fi 6E har varit svåra att få tag på sedan myndighetens godkännande men nu har vi fått tag på och testat Asus AXE11000 som är en av Sveriges första Wi-Fi 6E-router.

Röd markering visar de nya frekvenserna som är tillgängliga i Sverige.

RGB-bjässe

Asus AXE11000 är en ordentlig bjässe. Routern marknadsförs som en gaming-produkt under företagets ROG-varumärke. Det betyder att den inkluderar RGB-belysning som kan styras med Aura-mjukvara. Routern inkluderar dessutom åtta externa antenner som är förmonterade när vi plockar ut routern ur förpackningen. På baksidan finns fyra 1 Gb/s Ethernet-portar och en 2,5 Gb/s-port, utöver Internet-porten på 1 Gb/s. Den snabbare 2,5  porten är inte helt enkel att dra nytta av eftersom den är helt ensam med sin höga bandbredd men den skulle potentiellt kunna vara användbar för en mediaserver som används av flera användare.

För Wi-Fi-anslutning finns det alltså stöd för 2,4; 5 och 6 GHz. På 5 och 6 GHz-banden går det att skapa anslutningar med en bredd på 160 MHz. Det ger anslutningar till främst påkostade datorer som i teorin kan uppnå 4 804 Mb/s. I praktiken är det givetvis inte alltid så och syftet med detta testet är främst att se om det är någon skillnad mellan frekvensbanden, inte nödvändigtvis vilken maxhastighet vi kan uppnå.

Vi har testat routern med främst en Samsung Galaxy S22 Ultra. Den har stöd för Wi-Fi 6E och kan ge oss siffror som är representativa för normala användare. Vi har testat på vårt kontor där det finns gott om andra nätverk som är spridda över 2,4 och 5 GHz-banden. Det finns med andra ord gott om nätverk i de äldre banden som kan konkurrera om uppmärksamhet. Det kommer, särskilt initialt, vara en stor fördel för Wi-Fi 6E – att det helt enkelt inte finns så många konkurrenter i de frekvenserna.

Hur snabbt går det?

Först ska vi kolla på lite enkla hastighetsmätningar. Vi gjorde mätningarna på 15 meters avstånd med en tunn vägg mellan oss och routern. Det är kort sagt ett test som borde vara representativt för många större lägenheter. Vid testplatsen hade vi inte så bra täckning med varken 5 eller 6 GHz-nätverket som vi hade med 2,4 GHz-bandet. Det är helt väntat. 6 GHz-bandet gav oss inte markant sämre täckning än 5 GHz-bandet. De verkar bete sig väldigt snarlikt när det gäller distans och hinder.

Mb/s längs y-axeln.

Här har vi alltså resultaten. Skillnaden i prestanda är uppenbar. 6 GHz-bandet presterar riktigt bra. Det som inte syns i diagrammet är vilken otroligt stabil uppkoppling vi hade vid testtillfället. Över tre testtillfällen skiljde testresultaten endast med 1 Mb/s från de 510 Mb/s som vi fick från vår gigabit Internet-lina.

Asus ROG Rapture GT-AXE11000 är en trevlig router. Vi gillar Asus-routrar i allmänhet. Denna modellen inkluderar ett gränssnitt med väldigt stora valmöjligheter. Det är ovanligt kvickt och enkelt att navigera och inställningarna är tydliga. Installationen var även den enkel och vi har bara sett stabilt bra och pålitlig prestanda från den. Den är samtidigt väldigt stor, klumpig och ordentligt dyr.

Datorn, inte routern med Wi-Fi 6E

Vi kan konstatera att Wi-Fi på 6 GHz-bandet är snabbt och pålitligt, särskilt i en krävande miljö som på ett kontor. Om du inte har någon granne är det inte säkert att dina vinster blir lika stora. Dagens routrar är dessutom väldigt stora och dyra. Det är kort sagt inte ett uppenbart bra val att köpa en Wi-Fi 6E-router i dag. I framtiden väntar vi oss dock en bred utrullning av Wi-Fi 6E på publika platser. Då blir det viktigare att ha stöd för Wi-Fi 6E i dina andra enheter. Vi tycker helt klart att det är bra att hålla utkik efter Wi-Fi 6E-stöd i nya laptops. Både Intel och AMD har stöd för Wi-Fi 6E i sina senaste modeller. De kan vara värda att lägga lite extra pengar på. Särskilt om du vet att du redan har det Wi-Fi-trångt där du ska använda den.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
pege63
2 Årtal sedan

Så ni använde bara mobilen och inget WIFI 6E kort?