Video: Dockning och miniformat med Intel NUC och Thunderbolt

3
artikelbild

Hos Intel på Computex talas det väldigt mycket om Haswell och Ultrabooks, men det vi passar även på att ta en titt på vad företaget har att visa för framsteg inom den användarvänliga miniplattformen NUC och höghastighetsgränssnittet Thunderbolt.

När fler komponenter flyttar in på samma kisel som de allt strömsnålare processorerna går det också att göra moderkorten allt mindre. Intel startade sin satsning på vad de kallar NUC, eller Next Unit of Computing, med Ivy Bridge-processorer förra året och med ett moderkortsformat som bryter sig ut från de traditionella ATX-normerna.

Moderkorten i fråga mäter in på 10 x 10 centimeter, det vill säga 7 centimeter mindre i respektive led än minstingen bland de ATX-baserade formaten, Mini ITX. Till skillnad från Mini ITX använder sig inte NUC av en traditionell I/O-panel, utan är utrustad med portar i bak och fram för att passa tillhörande chassin. Tanken är att NUC ska utgöra en liten, mångsidig enhet som kan användas som allt från arbetsdator till HTPC och vara enkel att gömma undan.

Haswell ska ge vind i seglen för NUC

Intel satsar ännu hårdare på sitt miniformat i och med lanseringen av den nya arkitekturen Haswell. De nya processorernas lägre strömförbrukning låter Intel ge enheterna en prestandaskjuts utan att behöva öka strömförbrukningen, och då det är Ultrabook-anpassade kretsar som används så är det TDP på 15 – 17 watt som gäller. Tanken är att Haswell-upplagan ska ha förbättrad generell prestanda och rejält förbättrad grafikprestanda.

chip
 Ivy Bridge till vänster, Haswell till höger

Haswell-upplagan av NUC-moderkorten använder sig av en enkelchipslösning snarare än de två separata kretsar som användes till Ivy Bridge. Nu finns dessutom fullt USB 3.0-stöd i form av två portar i bak och två i fram, där vi även hittar en IR-mottagare. Korten använder sig av två SO-DIMM-platser för minne och har en SATA-port för data samt en för ström för den som vill använda en traditionell SATA-disk snarare än mSATA som det finns två av.

NUC kommer finnas som barebone med både Core i3 för 299 – 399 dollar och Core i5 för 399 – 499 dollar, och de ska börja säljas under årets tredje kvartal.

Vi kikade även på lite intressanta produkter för Thunderbolt, Intels gränssnitt som kombinerar PCI Express med Displayport-video. Thunderbolt har en del Firewire-gener när det kommer till möjligheten för daisy chain, eller seriekoppling av flera tillbehör, och vi fick se den funktionaliteten i form av en dockningsstation, en NAS-enhet och en kamera.

tb

Dockningsstationen är tillverkad av Caldigit, och kan sammanfattas som en dosa som från en Thunderbolt-ingång ger tillgång till en nätverksport, en HDMI, dubbla USB-portar samt ytterligare en på framsidan, samt en utgående Thunderbolt för daisy chain.

I det här fallet gick kedjan vidare till en lagringsenhet i form av Promise Pegasus R4, från vilken Intel visade upp hastigheter på 700 megabyte per sekund. Därifrån gick nästa kabel vidare till en Thunderbolt-kamera ansluten till en TV. Daisy chain är en av egenskaperna som gör Thunderbolt lämplig för ultraportabla datorer, då en enda port kan användas för att docka datorn om den ska användas stationärt.

Thunderbolt har dock fortfarande en god bit kvar till en fullskalig implementering, och Intel kommer behöva arbeta vidare på tillgänglighet och kostnadseffektivitet för att gränssnittet ska bli en realitet även för konsumenter.


Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
S0urcerr0R
11 Årtal sedan

Intelbåset hade jag nog spenderat minst en timme vid om jag varit på Computex.Härligt att ni rapporterar så mycket från mässan.Jag gillar speciellt allt som rör NUC’s (och kloner) och thunderbolt-baserade nyheter En fråga jag skulle passat på att fråga Intel är huruvida det framöver kommer dyka upp Socket 1150 CPU’s med Iris/Iris Pro (inkl crystalwell).BGA-lösningar i all ära, men det finns folk som vill ha deras bästa S1150-CPU + bästa iGPU’n.. Antingen för att man nöjer sej med Iris Pro spelprestanda (eller framförallt den suveräna GPGPU-prestandan), eller så vill man bara ha Iris Pro i inväntan på nästa generations… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin
11 Årtal sedan

De har en hel del godsaker där ja, tyvärr var det lite hönsgård bland de som jobbade där och ingen kunde direkt peka ut de riktiga guldkornen åt oss. Bland annat stod vi bredvid en ultrabook med 3200×1800 pixlars upplösning utan att veta om det och trots att vi specifikt frågade efter deras häftigaste produkter.. 😛 Trevligt att rapporteringen uppskattas i alla fall, det blev nog mässrekord i år med över 50 klipp från olika montrar och det kommer en liten summering sen fram till helgen med en liten bonusvideo också. 🙂 Intel har ju faktiskt deras R-modeller som är… Läs hela »

S0urcerr0R
11 Årtal sedan

Ja, min oro är väl mest att R-modellerna endast kommer releasas som kompakta “all-in-one” moderkort utan uppgraderingsmöjligheter (PCI-e platser osv) – samt risken att dessa inte dyker upp i fristående moderkort i huvetaget… kanske bara dyker upp som färdiga bildskärmsintegrerade lösningar.

Riktigt sugen på dessa 128MB L4-cache, och efter preliminära benchmarks av i7-4950HQ, påstås det att GPGPU prestandan i vissa specifika OpenCL Benchmarks slår flera av dom mycket tyngre grafikkorten (GTX680?). Inget jag räknar med, men det skulle kunna duga nått år i inväntan på ett GTX880 (Maxwell)