FM-radios har funnits på marknaden under mer än 60 år men på 2000-talet har den hederliga radiotekniken fått hjälp från Internet. Vi har testat om en kombinerad FM/Internet-radio kan ta radiolyssnandet till nya höjder.
Radio har sedan den lanserades varit ett väldigt starkt medium. Televisionen gjorde sin entré, men radion fasthöll sitt grepp om massan. Även idag med Internet som en
självklarhet i de flesta apparater så har radion fortfarande en väldigt stor plats i samhället.
De senare åren har undertecknad känt att de kanalerna jag lyssnar på, fattas de musikstilar jag uppskattar mest. Det mesta man hör idag är populärpop på stationer som MixMegapol eller RadioRix. När jag för några år sedan upptäckte webbradio så fick jag ett utbud av musik och program som passade mig personligen. Nackdelen är ju just att man då oftast behöver en fullfjädrad dator bara för att lyssna på dessa.
För vissa personer kanske det känns normalt med en laptop vid frukostbordet. Men för min egna del så känner jag att jag inte vill en laptop i närheten av min marmelad och mitt te på morgonstunden.
Dagens produkt är en liten radio med mer möjligheter är den man hittar hos sin lokala radiohandlare.
Vooni är en internetradio som går att köpa ifrån de svenska återförsäljarna Coolstuff och MegaStore.
Den har en rad olika funktioner och som jag skall gå igenom och sammanfatta på nästkommande sidor.
Specifikation Vooni
Vooni
|
|
Färg : | Pianosvart |
Mått (HxWxD): | 25cm x 13cm x 13cm / 9.8″ x 5.1″ x 5.1″ |
Signalkällor : | FM (87.5 – 108 Mhz), AUX, DLNA, SMB, Internet Radio |
Ljud : | Mono (1st 8ohms 3.6″ element) |
Effekt : | 5 Watt |
Utgångar / Ingångar : | Wlan, Aux in, LAN, Hörlurar |
På framsidan av enheten så hittar man alla knappar som behövs för att kontrollera och ställa in enheten.
StandBy/ON : | På och Av (Standby läge) |
P1 – P4 : | Snabbvalsknappar för radiostationer.Som även används av enheten i mediaspelarläge. |
Menu : | Knapp för att komma åt huvudmenyn och inställnings menyer. |
Back : | För att navigera tillbaka till föregående meny |
Volymratt : | Höjer och sänker ljudnivån |
Navigeringsratt : | Används för att navigera i menyerna och för att i FM läge söka stationer. |
Värt att notera är att ratten för volymen är den lilla och den stora är för menyerna. Något som tog en liten stund att vänja sig vid. Då det på många apparater är tvärtom.
På baksidan hittar vi Antennen, AUX in, LAN och Hörlurs kontakten.
När man sätter i strömkontakten så börjar enheten sin startsekvens som tar en liten stund, vilket betyder att man får vänta lite innan man kan använda den. Likt en dator eller mp3 spelare som startar upp. När enheten sedan har ström, så går den bara ner i ett stanbyläge och behöver då inte tid på sig att starta upp.
Det första man sedan bör göra är att ställa in vilken typ nätverket man skall använda. Om man har trådat nätverk är det inte många steg för att ställa in så man kan börja använda enheten.
Om man däremot har trådlöst nätverk hemma så är det betydligt mer inställningar som skall göras.
Det som kan ställa till det lite är att man i enheten inte anger vilken kanal
det trådlösa nätet sänder på, utan regioner. För mer insatta personer så är inte detta
några större problem. Kan dock ställa till problem för de personer som låtit andra ställa in
deras trådlösa nätverk och inte använt standardkanalen för regionen.
Får man ingen kontakt med sitt nätverk så får man undersöka vilken kanal som detta sänder på och om denna innefattas av den regionen man valt i enheten.
När man fått kontakt med nätverket så anger man sedan sitt WEP/WPA lösenord. Detta matar man in tecken för tecken med hjälp av navigeringsratten.
Sedan återstår bara att ställa in klockan eller göra som jag gjorde, och låta den ta tiden från Internet. Sedan är enheten klar för användning.
Nu skall vi gå igenom de olika lägena man kommer åt via mode knappen.
FM Läge – I detta läget gör att enheten fungerar precis som vilken radio som helst. Jag upplever inget som helt problem i detta läget. Ljudkvaliten är bra med tanke på vilken betongbunker jag bor i. Den har även stöd för att visa textmeddelande från radiostationen man lyssnar på, så som information om programmet som sänds. Vilket i kanaler som radiorix innebär reklamtext.
Mediaspelar läge – I detta läge så kan man spela upp musik från sin DLNA server eller
från en utdelad mapp i nätverket. Det fungerar mycket bra att navigera och spela upp även i detta
läget. Jag upptäckte dock att den sorterade allt i bokstavsordning, oavsett om det var mappar eller filer. Så har man filer löst blandat med mappar kan det bli en smula rörigt i den lilla displayen.
AUX läge – Detta läge används för att spela upp ljudströmmar från en enhet som kopplas in på AUX kontakten på baksidan av enheten.
Internet Läge – Radio spelar upp musik från radiostationer på Internet. Detta läget är det mest intressanta och det är det jag kommer gå igenom på nästa sida.
Internet läge: Det är detta läge som idag är högintressant och för många vågskålen om de skall köpa enheten eller inte. När jag först började titta i listan på radiostationer, så fick jag en direkt förnimmelse att jag sett liknande upplägg av stationer och utbud någon annanstans. Vid närmare efterforskning liknade utbudet väldigt mycket ett program på min dator som heter Screamer Radio. Detta underlättade för mig eftersom jag då visste hur jag skulle hitta det jag sökte.
För en person som inte varit mycket i kontakt med Internetradio så kan listan i det lilla fönstret kännas överväldigande. Den lilla displayen på radio begränsar översikten på stationerna en hel del. Så det kan ta en stund att gå igenom en kategori när man väl sitter där och letar efter en bra station. Tiden springer fort iväg när man sitter där och lyssnar på stationerna. Undertecknad råkade nästan bli sen till jobbet samma dag som radion anlände, just för att det fanns så mycket att lyssna på.
För att underlätta översikten av radiokanalerna så kan man gå in på sidan wifiradio-frontier.com och där registrera sin radio. Access koden finns i radion under menyn HELP och är unik för enheten. På sidan så får man en lätt en översikt över tillgängliga stationer, man kan söka efter stationer, samt även göra en favoritlista. Denna lista är kopplad till din enhet via access koden och när du lagt till stationer i listan så kan man direkt gå in på radion och hitta dessa under ”My Favorites”.
Denna sidan tillåter dig även att lägga till stationer som inte finns i deras lista över radiostationer. Kanske har du en egen station eller en kompis som har en. Då är det bara att gå in på sidan och skriva in de uppgifter som behövs, så dyker denna station upp i din radio under ”My Added Stations”
Att man skall behöva gå in på en internetsida för att lägga till favoriter i listan känns lite tråkigt. Skulle vara bra om man fick möjligheten att själv lägga in en playlist-fil i enheten. Man kan dock spara sina fyra mest använda stationer på förvalsknapparna P1-P4, precis som man gör i FM läget.
Alarmfunktion: Radion har möjlighet att fungera som väckarklocka. Man kan använda två separata larmprofiler som ringer vid olika utsatta tider. Man kan även ställa vilka dagar funktionen skall gälla. En gång, alla dagar, helger och vardagar är de val som finns. Man kan även ställa vilken typ av källa man önskar Buzzer, FM eller Internetradio.
Det hade varit trevligt om man även kunnat ange en DLNA mapp och spela upp musik ifrån i larmläget. Särskilt som NAS enheter börjar bli väldigt vanliga i hemmen. Detta är en funktion som borde gå att fixa i en mjukvaruuppdatering. Så vi får hoppas på det kommer en sådan.
Det finns säkert de som oroar sig över att de skall försova sig när Internet eller Internetradion inte fungerar och denna är ställd som källa för larmet. Vilket också är ett scenario vi har testat. Det som händer när Internetradio får en timeout är att radion automatiskt går över till buzzer läget. En mycket tacksam funktion som räddar en från att kallas till chefen de gånger Internet strular.
Värt att notera är att volymknappen även ställer ljudvolymen på buzzern. Så man kan ställa det på en nivå som man själv anser behaglig att vakna till.
Ljudkvalité: Ljudkvaliten ifrån radion är över lag mycket bra. Med tanke på att lådan är i plast så är resonansen förvånansvärt bra. De flesta enheter i plast brukar låta väldigt illa när man ökar volymen.Vooni klarar detta bra med tanke på specifikationen. Det är bara när man maxar volymen som man märker av håligheten i ljudet.
Låtar som jag testade med var ”2pm – Tetris Remix” för bastonerna samt ”Kanon – My Destiny” för de ljusare tonerna. MP3 spåren hade en bitrate på 192kbps och spelades i mediaspelarläget från min SMB utdelning i nätverket. Med bara en högtalare så fick radion lite problem med diskantljud och när låtar med mycket bas spelades märktes att lådan var av plast. Hade lådan varit i trä hade det nog gett en bättre ljudbild.
Det finns inte allt för många alternativ på marknaden idag, gällande enheter som denna.
I de flesta fall har de stora brister i funktioner eller så är de designprodukter. Vilket i majoriteten av fallen resulterar i ett mycket högt pris för vad man får. Jag kommer med nöje se på hur dessa enheter kommer utvecklas i framtiden och knuffa sig in på en redan elektronikfylld marknad.
Särskilt som det idag blir allt vanligare med internetbundna apparater, som skall underlätta och förgylla våran vardag.
På alla produkter så finns det fördelar och nackdelar. Fördelarna med denna produkten är att den är lätt att använda när den väl är konfigurerad. Då är den inte krångligare än en vanlig radio. Ljudkvaliten är bra om jag jämnför med enheter i liknande storlek och material. Positiva saker är även det stora utbudet av radiokanaler och möjligheten att lägga till egna kanaler i sina listor. Men detta får oss även att komma in på nackdelarna med denna enhet. Att lägga till egna radiokanaler kräver att man surfar in på en webbsida, vilket inte är helt optimalt. Att inte kunna välja en DLNA/SMB mapp varifrån larmet spelas upp känns också som en nackdel, samt att volymratten och navigeringsratten borde varit det omvända. Det känns mer naturligt med en stor volymratt av någon anledning.
Jag har nu levt med enheten ett tag och måste säga att den växer på en. Ljudkvaliten från enheten är väldigt bra, med tanke på att det bara är ett element. Vooni har helt enket inga problem med att göra sig hörd. Jag har radion i köket för att det är skönt att lyssna på musik på morgonen, särskilt som det är kanaler/musik som jag gillar. Samt att det är avkopplande med musik när man lagar mat. Användningsområdena är givetvis olika för alla, men Vooni gör på det stora hela ett mycket bra jobb och personligen kommer jag låta Vooni stå kvar i mitt kök för att förgylla vardagen med bra musik.
Det finns ganska få Internetradios med samma funktionalitet på marknaden idag och med ett konkurrenskraftigt pris kan vi inte annat än ge Voonis Internetradio vår Redaktörens val utmärkelse.
Vooni Internetradio
|
Positivt Negativt |