Testresultat: Garbage Collection & TRIM
I Svenska SSD Guiden så gör vi alltid omfattande test för att se hur en SSD hanterar extremt hög belastning. För att förstå exakt vad de olika värdena betyder och hur Samsung 950 Pro presterar jämfört med alla de andra enheterna vi testat, Gå till Svenska SSD Guiden och läs mer.
Metodiken i testet är följande:
Varje test består av sekventiell skrivning över hela enhetens yta. Från denna tas det fram ett min, ett medel och ett max. Här följer hela testförfarandet.
- Secure Erase (fabriksny)
- Prestandatest 1: (Basvärde för enhetens skrivprestanda)
- Vår testsvit med alla våra tester körs
- Prestandatest 2: (Kontroll av eventuellt påverkad sekventiell skrivprestanda)
- Fyll enheten med okomprimerbar data
- Kör IOMeter som tortyrtest i 40 minuter
- Prestandatest 3: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter tortyrtest)
- Prestandatest 4: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter tortyrtest)
- Prestandatest 5: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter tortyrtest)
- Prestandatest 6: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter tortyrtest)
- 20 minuters vila för aktivering av eventuell passiv garbage collection
- Prestandatest 7: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter passiv GC)
- Formatera hela enheten (aktiverar TRIM)
- 10 minuters vila
- Prestandatest 8: (Kontroll av sekventiell skrivprestanda efter att TRIM aktiverats)
Alla dessa test resulterar i en graf som visar max-, min- och medelvärden för samtliga tester och hur enheternas prestanda påverkas i de olika stegen.
Överlag måste vi ändå säga att WD Black presterar riktigt bra under tung belastning med sekventiell skrivning. Ofta brukar TLC-enheter med SLC-cache ha stor spridning mellan Max och Avg. Det som sticker ut här är min-värdet för 1TB modellen. och det beror på värme. Under tung sekventiell skrivning blir kontrollern för varm och prestandan sjunker till ~20 MB/s i ungefär två sekunder. Resultatet blir att enhetens lägsta prestanda är väldigt låg, men medel är fortfarande högt.
“WD var snabba med att lansera en ny version av WD Blue (WD Blue 3D) där man rakt av bytte ut de gamla minneskretsarna mot nya, med bättre prestanda som resultat. Man lämnade dock WD Green och WD Black med de äldre 2D-kretsarna.”
De verkar ha satt i 3D NAND i WD Green inte så långt efter att WD Blue 3D kom ut faktiskt som du kan se säljas på till exempelvis Inet.
Men WD ser inte ut att nämna det själva någonstans och det står fortfarande bara WD Green på SSDen – inte WD Green 3D.
Det är ju rimligt att de skulle byta ut minneskretsarna i Green vartefter 3D blir billigare än 2D. De har dock inte gjort någon push för det rent PR-mässigt vad jag kan se. Troligtvis så byter de bara ut kretsarna utan att säga något och sedan är turen som avgör om du får en med 3D eller ej. Kan vara så att alla WD Green som tillverkas efter ett visst datum, har 3D. Jag kan se om jag kan få någon kommentar från WD.