Testresultat: NHSB - Game

Vi går raskt vidare med att titta på den typen av prestanda som spelar störst roll. Hur bra är egentligen WD Black för vanliga användare som spelar spel eller arbetar med sin kontorsdator? För det ändamålet tog vi fram NHSB (NordicHardware Storage Benchmark). Dessa tester är tagna direkt från verkligen och är inte “designade” på något sätt.

NHSB-testerna är så kallade “Trace”-tester. Det betyder att vi “spelade in” vilken typ av belastning som en SSD utsattes för när vi gjorde vissa saker. Denna trace kan vi sedan spela upp på den testade enheter och samtidigt mäta hur snabbt den reagerar på den belastningen. På det sättet får vi en belastning som är det närmaste “verkligheten” som vi kan komma. Trace-baserade tester är dock inte perfekta. Vi får exempelvis inte med eventuella TRIM-kommandon. Men trots de fel som finns det inget bättre sätt att mäta verklig prestanda på ett konsekvent sätt. Det är för övrigt precis samma teknik som används för att mäta lagringsprestanda i PCMark.

Just NHSB-Game är en inspelad spelsession där vi helt enkelt satt och spelade några olika spel under 4 timmar. Resultatet är en mycket lätt belastning som nästan ingen SSD har haft några problem med. Testet består av att läsa 5 859 MB och skriva 430 MB och är därför fokuserat på läsprestanda.

Då speltestet är väldigt läs-intensivt så ser vi alla tre modellerna ligger på ungefär samma nivå. Även om WD Black inte lyckas ta sig upp till toppen av listan så ser är alla modeller där uppe i toppen bland Samsungs 960/970 enheter. Något som bara Intels Optane 900p och Toshibas RD400 lyckats med tidigare. Och då ska man komma ihåg att de enheterna använder MLC-Nand/3D Xpoint. Det är ett ordentligt kliv framåt jämfört med förra året när Samsung var helt ohotade.

Latensen är dock i högsta laget. WD Black är den första enheten på länge som haft någon IO över 10ms i det här testet. Medel ligger dock på väldigt fina nivåer, men max är något högre än vad vi hade önskat.

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Glaring_Mistake
6 Årtal sedan

“WD var snabba med att lansera en ny version av WD Blue (WD Blue 3D) där man rakt av bytte ut de gamla minneskretsarna mot nya, med bättre prestanda som resultat. Man lämnade dock WD Green och WD Black med de äldre 2D-kretsarna.”

De verkar ha satt i 3D NAND i WD Green inte så långt efter att WD Blue 3D kom ut faktiskt som du kan se säljas på till exempelvis Inet.
Men WD ser inte ut att nämna det själva någonstans och det står fortfarande bara WD Green på SSDen – inte WD Green 3D.