Microsofts Windows-operativsystem är utan tvivel den mest frekvent piratkopierade mjukvaran på datormarknaden och när Windows 8 rullar ut under nästa år blir det med nya knep för att stoppa fildelare. Microsoft ska enligt uppgifter satsa på det så kallade “molnet” i kampen mot piratkopierare där bland annat produktnycklar måste hämtas från säkra servrar.
Microsoft själva har ännu inte gett några klarheter i hur man ska ta upp kampen mot piratkopierare världen över, av ganska förklarliga skäl. Men den senaste utvecklingsversionen av Windows 8 (Build 8064) avslöjar nu en av nyheterna. Istället för att skeppa sina operativsystem med tillhörande produktnycklar ska operativsystemet hämta äkta produktnycklar från Microsofts säkra Internetservrar, något som gör det lättare för mjukvarujätten att få kontroll på användandet av nyckelgeneratorer och liknande.
Detta skulle samtidigt betyda att Microsoft lägger större vikt vid en fungerande Internetuppkoppling, men vad det verkar ska installationen kunna slutföras innan man aktiverar sitt Windows. Så att även system med luriga nätverksdrivrutiner får en chans att aktiveras. Troligtvis kommer man även att fortsätta med sin telefonstyrda aktivering, men det är inget som är bekräftat idag.
Windows 8 får nytt pekgränssnitt.
Utöver hämtning av aktiveringsnycklar sägs Microsoft även arbeta på en snabbstartsteknik där man trycker in operativsystemetskod i din dator från sina egna servrar i molnet. Något som inte ska behöva göras vid varje uppstart, men som i teorin skulle göra det möjligt för Microsoft att eliminera eventuella uppstartscrack även innan Windows laddas.
Om Microsoft lyckas stävja sina problem med piratkopiering, vilket knappast låter allt för troligt om vi ser till historien, bör det även finnas goda nyheter för ärliga användare. Företaget ryktas titta närmare på billigare operativsystemsuppgraderingar, likt Apples Mac OS X. Skulle man kunna öka antalet sålda licenser genom effektivare kopieringsskydd skulle företaget troligtvis vara beredda att sänka licenspriserna för uppgraderingar.
Vilket oundvikligen ställer frågan; kan inte piratkopieringen minskas om man istället börjar i andra änden genom att först sänka priserna på uppgraderingslicenser?
Nu har jag aldrig piratat operativsystem (kommer aldrig göra det heller) men en den största nackdelen med Windows är iaf enligt med priset. Med en prissänkning tror jag absolut att fler är villiga att lägga ut den summan för att slippa krångel och sånt med piratkopiering.
[quote name=”Hallonglass”]Nu har jag aldrig piratat operativsystem (kommer aldrig göra det heller) men en den största nackdelen med Windows är iaf enligt med priset. Med en prissänkning tror jag absolut att fler är villiga att lägga ut den summan för att slippa krångel och sånt med piratkopiering.[/quote]
Instämmer, eller att man i alla fall får ett billigare alternativ för att uppgradera en nuvarande licens.
1k för win 7 är helt ok pris.
och med familje paketet kan det sänkas rejält.
men 3k eller 2k är lite väl off.
Jag tror faktiskt att Microsoft minskat antalet piratkopierare redan med Windows 7, mest då detta var ett riktigt bra operativsystem. Men man bör som sagt få en fördel av att hålla sig MS trogen och uppgraderingspaketen skulle kunna pressas rätt rejält mot nuvarande priser tycker jag.
Men det är ju som sagt frågan om man vågar satsa på att första sänka priserna och hoppas på att försäljningen ökar, eller att man avvaktar tills försäljningen ökar innan man sänker priserna..
Om man nu verkligen bestämmer sig för att överhuvudtaget ändra sin prisbild! 🙂
jag tror inte att Windows är det som piratkopieras mest. de flesta får ju OS på köpet… Det är nog snarare office-paketet som kopieras mest.